Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Δήλωση της Γρανέτας Τσιβίκα


Να ποιοι στοιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Ριτσώνα
Δήλωση της Γρανέτας Τσιβίκα, εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο  Χαλκίδας με αφορμή το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό


Αφού εν μέσω πανδημίας με ΠΝΠ η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε απόφαση για επίταξη της γης στα νησιά τώρα ήρθε να περάσει πάλι με διαδικασίες φαστ -   τρακ τη δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών για λογαριασμό της ΕΕ, στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, να βάλει επιπλέον εμπόδια στην απονομή ασύλου, ποδοπατώντας δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Να λοιπόν ποιος «εξασφαλίζει» τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και επιμένως και στην Ριτσώνα, κάτω και από τις οδηγίες των απαράδεκτων συμφωνιών ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ. Φυσικά δεν είναι αμέτοχοι του εγκλήματος τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κλπ) που έκαναν γαργάρα τα «κλειστά κέντρα» ή ακόμα και βρήκαν ήπιο το μέτρο όπως η Ελ. Λύση. Όλοι τους ξεπλένουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που από τη μια σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και από την άλλη ψάχνουν τρόπο να στοιβάξουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών τους επιθέσεων σε μια γωνιά για να μην χαλάνε την «πολυτελή εικόνα» των «επενδύσεων» που επιθυμούν…
Πώς να μην το κάνουν άλλωστε αφού όλοι τους με μια φωνή στηρίζουν την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στα μέτωπα που πολέμου, στηρίζουν την ύπαρξη και την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών βάσεων που έχουν αιματοκυλίσει τον κόσμο. Στηρίζουν με τα μπούνια το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που με την πρώτη ευκαιρία κάνουν τις πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα, γκριζάρουν το Αιγαίο, προετοιμάζουν το λαό μας για ακόμα δυσκολότερες μέρες.   
Αυτήν την πολιτική υπερασπίζονται όλοι αυτοί που εν μέσω πανδημίας έκαναν τους αυτόκλητους «πορτιέριδες» στη δομή της Ριτσώνας, αυτοί που ουσιαστικά έλεγαν «μακριά από εμάς…» πάντα με την ανοχή αν όχι και στήριξη της δημοτικής αρχής αλλά και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Χαλκίδας. Τώρα λοιπόν τι θα μας πουν; Τι θα πουν για το γεγονός ότι οι «λεφτάδες» με το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνονται να παίρνουν άδεια διαμονής ενώ ξεκληρισμένες οικογένειες, ασυνόδευτα και ανήλικα παιδιά θα στοιβάζονται σε χώρους όπως η Ριτσώνα με προοπτική για σιδηρόφρακτη φυλακή και ένα βουνό από νέα εμπόδια και παγίδες στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους, στην απονομή ταξιδιωτικών εγγράφων κλπ.
Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες και στον δήμο μας, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη:

-- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

-- Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

-- Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

1 σχόλιο:

  1. Μαίρη Μπασδέκη16 Μαΐου, 2020 13:14

    Αντιλαμβάνομαι την ένσταση στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε "εν μία νυκτί" και με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο οι λύσεις που προτείνονται είναι πολύ απλουστευμένες για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.

    - Ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν αποτελεί απαραίτητα εμπόδιο για τη μετάβαση προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιθέτως εξυπηρετεί και στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Συνεπώς ολική κατάργηση αυτού θα οδηγούσε σε χάος και σε εφαρμογή των εθνικών νομοθεσιών του κάθε κράτους μέλους σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση, όπου το κάθε κράτος θα μπορούσε να εφαρμόσει πολύ πιο δυσμενείς κανόνες.
    Επιπλέον ο κανονισμός του Δουβλίνου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για αιτούντες άσυλο οι οποίοι δεν εμπίπτουν ξεκάθαρα στον ορισμό της σύμβασης της Γενεύης, γιατί προβλέπει τη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας αντί προσφυγικού καθεστώτος σε αυτή την περίπτωση, άρα παρέχει μια μορφή διεθνούς προστασίας παραπάνω.

    - Η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση της Γενεύης, συνεπώς δεν μπορεί ο ΟΗΕ να την υποχρεώσει να δεχθεί πρόσφυγες. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων δε στην Τουρκία (resettlement) είναι ήδη σε εφαρμογή από την Ύπατη Αρμοστεία στην Άγκυρα, αν και καθυστερεί πάρα πολύ τις διαδικασίες. Η Ύπατη Αρμοστεία όμως είναι όργανο του ΟΗΕ και όχι της ΕΕ, ούτε η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Τουρκίας, ως κατά τόπον αναρμόδια.

    - Τέλος, τη Σύμβαση της Γενεύης την ενσωματώνει τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.