Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Σίμος Κεδίκογλου: “Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το εργοστάσιο της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι δεν κλείνει”


«Το εργοστάσιο της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι δεν κλείνει, αλλά αναστέλλει ορισμένες δραστηριότητές της και αναμένεται να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου. Επίσης, οι εργαζομενοι που σήμερα είναι στην εταιρεία και αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο θα έχουν προτεραιότητα επαναπρόσληψης». Τη δέσμευση αυτή έλαβαν, όπως τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας τις κοινές προσπάθειες βουλευτών και αυτοδιοικητικών, προκειμένου να δοθούν λύσεις για να δοθεί τέλος στην αγωνία των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Σε συνέντευξή του στο «STAR Κεντρικής Ελλάδας» ο βουλευτής ανέφερε, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και την απέδωσε σ’ ένα παγκόσμιο ντόμινο οικονομικής ύφεσης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινάει από τη μείωση της παραγωγής στις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, που αντίστοιχα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και στη δραστηριότητα της Χαλυβουργίας. «Αυτό-είπε- συμπαρέσυρε και το Μεταλλείο του Μαντουδίου καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες». Όσον αφορά στα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή τα περί κορωνοϊού αποτελούν απλώς πρόφαση, ο Σίμος Κεδίκογλου απάντησε, ότι πραγματικά χρειάζεται θράσος για να μιλάνε αυτοί που ήθελαν να κλείσουν τα Μεταλλεία και ήταν εξαρχής εναντίον της λειτουργίας τους και πρόσθεσε, ότι αυτό που τώρα είναι άμεσης προτεραιότητας είναι το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης, με τον οποίο επικοινώνησαν στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, έδωσε διαβεβαιώσεις για το πρόγραμμα των αποζημιώσεων, το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο των όσων προβλέπει ο νόμος και επίσης δεσμεύτηκε ρητώς για την πρόθεσή τους να επαναλειτουργήσουν, γιατί προχωράνε σε νέα επένδυση επιπλέον 16 εκατομμυρίων ευρώ από τα 110 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν επενδύσει στα μεταλλεία, στοχεύοντας στο να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν εναλλακτικά προϊόντα που θα απορροφηθούν ευκολότερα στις αγορές και επομένως να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε και θα συμβάλλει στην εξασφάλιση λειτουργίας του μεταλλείου είναι η επίσπευση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου προς το Μαντούδι, που θα παρέχει φυσικό άεριο σε όλη τη Βόρεια Εύβοια, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τη δημιουργία και άλλων μικρών βιομηχανικών μονάδων που θέλουν χαμηλό ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα για την ΤΕΡΝΑ, καθώς σήμερα το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μεγαλύτερο και τα οικονομικά στοιχεία δυσμενέστερα.

«Στόχος μας - τόνισε- είναι να εποπτεύσουμε και να πιέσουμε, ώστε να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα για να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης για μία περιοχή, όπως το Μαντούδι, που έχει πληγεί πολύ πριν την κρίση και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1990 οπότε και χάθηκαν πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, σε όλους μας «ξύπνησαν» εφιαλτικές μνήμες».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έκανε λόγο για μια δύσκολη περίπτωση, που είχαν να αντιμετωπίσουν πριν από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πέντε Νομούς της Ελλάδας και απασχολεί πενταπλάσιους εργαζομένους. Υπενθύμισε, ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη δυσκολία εξεύρεσης επενδυτή και αυτό γιατί τα οικονομικά στοιχεία είναι απαγορευτικά. Υπενθύμισε, ότι η κυβέρνηση έδωσε 35 εκατομμύρια ευρώ για να για να γίνει εξυγίανση εν λειτουργία. Παράλληλα, αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σημείωσε, ότι θα επιδιώξουν να γίνει συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να καταθέσουν αναλυτικά την πρότασή τους, που αφορά στη μείωση του εργασιακού κόστους. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ενώ αναγνώρισε και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει θυσίες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.



Τέλος, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο του τουρισμού και την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους ο βουλευτής σχολίασε: «Ας μη κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας, αυτό που γίενται δεν έχει συμβεί ξανά, το πλήγμα και στην παγκόσμια οικονομία και την ελληνική είναι πρωτοφανές. Ειδικότερα για την Ελλάδα, που είναι χώρα που ο τουριστικός τομέας παίζει καθοριστικό ρόλο οι συνέπειες είναι ακόμα σοβαρότερες. Επιδιώκουμε να βρούμε λύσεις και θέλουμε οι απώλειες να είναι οι μικρότερες δυνατές. Οι προβλέψεις για το 2021 ειναι πολύ καλύτερες και είναι σημαντικό να φτάσουν «ζωνταντές» οι επιχειρήσεις στο 2021. Ο στόχος σε αυτή την κρίση είναι να επιζήσουμε όλοι μαζί, να μείνουμε ζωντανοί και σε ό, τι αφορά την υγεία και σε ό, τι αφορά την οικονομία μας. Εξετάζουμε όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί και από το Επιμελητήριο σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.»

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει τομέας που να έχει μείνει αλώβητος, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Αν έχουμε πάρει ένα σοβαρό «μάθημα» από την κρίση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διατροφικά ανεξάρτητη, να μη μπορεί μια χώρα να θρέψει τον πληθυσμό της, αν κλείσουν τα σύνορα είναι κάτι, που πρέπει το άρουμε. Είναι δύσκολη περίοδος, αλλά δείχνοντας αλληλεγγύη και δουλεύοντας όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.