Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Παρέμβαση 3 δημοτικών συμβούλων για την μονάδα αποθείωσης και τον έλεγχο της ρύπανσης

 Αγαπητοί συνδημότισσες /τες.                                   6/1/2022


Έπειτα από μεγάλη πίεση από ομάδα κατοίκων του Δήμου μας, πίεση πολλών μηνών προς την Δημοτική αρχή, την Περιφέρεια και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μάθαμε γιατί και για ποιον λόγο, για ένα μεγάλο διάστημα, η ατμόσφαιρα της περιοχής Κυμάσι, Μαντούδι ως και στην Κήρινθο, έχει κατά μεγάλα διαστήματα παράξενες οσμές.

Αυτό που έκρυβαν τόσο διάστημα όλοι τους ήταν η αδιαφορία της εταιρείας απέναντι στις ζωές των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων και ιδιαίτερα των κατοίκων του Μαντουδίου.

Εκατοντάδες ζωές για μερικά ευρώ. Γιατί η εταιρεία δεν ήθελε να ξοδέψει μερικά ευρώ, για να τοποθετήσει την υποχρεωτική ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ .

Στους περιβαλλοντικούς όρους που υπέγραψε η εταιρεία, μαζί με τους άλλους υποχρεωτικούς όρους ήταν και η κατασκευή αυτής της μονάδας, για να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου. Δυστυχώς για τους εργαζομένους και τους κατοίκους και ευτυχώς για την ΤΕΡΝΑ, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και η Περιφέρεια έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά. Και όλο αυτό το διάστημα, παρόλες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Προέδρου της κοινότητας κ. Λάμπρου Δ. Όλοι μαζί προσπαθούσαν να το «κουκουλώσουν» και να υποβαθμίσουν το θέμα.

Μέσα στην σύμβαση η Εταιρεία έχει υποχρέωση σε τακτά διαστήματα να παρουσιάζει ποιοτικούς ελέγχους μέτρησης για την ρύπανση. Η εταιρεία δεν παρουσίαζε, ο Δήμος όμως τι έκανε;

Η εταιρεία από το 2019 ως και σήμερα λειτουργεί χωρίς την ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ, παράνομα, γιατί, με πιανου πλάτες;

Η εταιρεία όλα αυτά τα χρονιά μολύνει το περιβάλλον, τα φυτά, τα νερά, τα ζώα, τον άνθρωπο, άραγε θα της δοθούν ευθύνες για την πράξη της;

ΟΙ υπηρεσίες, το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο Δήμος μας έκλεισαν τόσα χρόνια τα μάτια και τα αυτιά τους . Σήμερα όμως που το μυστικό βγήκε στη φόρα, τι θα πουν για τις ευθύνες τους;

Εμείς δεν ζητάμε να κλείσει η εταιρεία, αλλά ζητάμε την σωστή λειτουργία της, να τηρεί όλους τους κανόνες και να εφαρμόζει όλες τις νομοθεσίες, τόσο τις περιβαλλοντικές όσο και τις εργατικές.

Οι όροι Άδειας είναι σαφείς. Η επιχείρηση πήρε άδεια καύσης ΠΕΤ ΚΟΚ κατά παρέκκλιση. Προϋπόθεση για να κάψει ΠΕΤ ΚΟΚ είναι η εγκατάσταση ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ. Άλλες υποχρεώσεις της είναι να υπάρχουν σακόφιλτρα στην έξοδο των αερίων, να γίνονται μετρήσεις ανά εξάμηνο για βαρέα μέταλλα και διοξίνες και να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αν υπήρχαν μετρήσεις, δεν έπρεπε κάποιοι να τις παίρνουν και να κάνουν έλεγχο;

Αυτό που ζητάμε για την προστασία των κατοίκων, των εργατών, της φύσης είναι: ΤΩΡΑ να γίνει η εγκατάσταση της ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ και η διενέργεια τακτικών ελέγχων ρύπανσης.

Και φυσικά να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους έπαιξαν με την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας


Καρατζούδης Παναγιώτης

Κωνσταντίνου Ζήσης

Παληός Ευστράτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.