Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

  

 

Από: Ρονάλδος Παύλου

Υπάρχει προβληματισμός κατά πόσον θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία.
Αυτό είναι μέρος του συνολικότερου διλήμματος του τι κάνουμε ως κοινωνία μπροστά στο σαρωτικό, αλλά σαφέστατα πολύ ηπιότερο κύμα της Όμικρον.
Το ΕΣΥ όπως έγραψα πριν συνεχίζει να πιέζεται μεν στα εξωτερικά ιατρεία και τους απλούς θαλάμους, αλλά κάθε μέρα που περνά μειώνονται οι βαριά νοσούντες και οι θανόντες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασθενείς της παραλλαγής Δέλτα.
Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλο τον πληθυσμό με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Για να μη χρειάζεται ο κόσμος να καταφεύγει στα νοσοκομεία.
Δεύτερον, θα έπρεπε ΣΗΜΕΡΑ να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε περισσότεροι γιατροί να επιστρατευτούν στην εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση απλών περιστατικών, για να μη μαζεύονται αχρείαστα ήπια περιστατικά στους θαλάμους των νοσοκομείων (καταλαμβάνουν πολυτιμές κλίνες, απασχολούν πολύτιμο προσωπικό, εκτίθενται σε αχρείαστους κινδύνους άλλων μολύνσεων)!
Τρίτον, θα έπρεπε να επιστρέψουν (έστω και εκτάκτως) οι 6,000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, ώστε να βοηθήσουν στους θαλάμους. Και να προσληφθούν επειγόντως οι υγειονομικοί των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις πρόσληψης.
Τέταρτον, πρέπει να αλλάξει άμεσα το τροπάριο των ΜΜΕ! Η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ για να εξηγήσει σε όλους τους τόνους κάτω από ποιες περιστάσεις ένας που βρέθηκε θετικός πρέπει να παραμείνει απλά σπίτι και πότε πραγματικά χρειάζεται περίθαλψη!
Πέμπτον, για μερικές μέρες ακόμα (πιθανότατα το πολύ 15 μέρες), να διατηρηθούν τα αυξημένα παρόντα μέτρα ατομικής προστασίας και αποφυγής συνωστισμού μέχρι να αποσυμφορηθεί επαρκώς το ΕΣΥ, ώστε να λειτουργεί κανονικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θεωρούσα λογικό να αναβληθεί το άνοιγμα των σχολείων καταρχήν για μια βδομάδα, με επανεξέταση της κατάστασης στο τέλος της, με πιθανότητα να αναβληθεί για άλλη μια βδομάδα.
Έκτον, δεδομένης της πολύ ψηλής μεταδοτικότητας, της χαμηλής κάλυψης της Όμικρον από την ανοσία εμβολίων και προηγούμενης νόσου, άρση των διακρίσεων σε βάρος των ανεμβολίαστων και της χρήση του pass. Όλοι πρέπει εξίσου να προσέξουμε, όλοι πρέπει εξίσου να φυλαγόμαστε, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται ο ρυθμός εξάπλωσης.
Τέλος, από την αρχή ξεκαθάρισα πως θεωρώ πως ο εμβολιασμός είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνει ο καθένας λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα (οφέλους και κινδύνων). Έγραψα σχετικά σημειώματα τις προηγούμενες μέρες.
Στη συγκεκριμένη φάση, όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση για να προφυλαχτούν από την Όμικρον πρέπει να έχουν υπόψιν πως, σύμφωνα με μια καναδέζικη έρευνα που προδημοσιεύτηκε 1/1/2022, μετά από μια βδομάδα από την 3η δόση η ανοσία έναντι της Δέλτα αποκαθίσταται στο 93%, αλλά έναντι της Όμικρον φτάνει μόλις το 37%. Η ίδια έρευνα έδειξε πως οι δύο δόσεις δεν προστατεύουν έναντι της Όμικρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.