Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΕΠΙ  ΠΟΛΥ  ΣΟΒΑΡΟΥ  ΘΕΜΑΤΟΣ   ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ

Αγαπητοί συνδημότες.

Σας ενημερώνουμε πως με αφορμή τη ρύπανση που προκλήθηκε  στη κοινότητα Μαντουδίου κατά τη περίοδο από  9 μέχρι και 24 Σεπτεμβρίου παρελθόντος έτους , συγκροτήθηκε κίνηση  ενεργών πολιτών  του Δήμου μας η οποία και ασχολήθηκε με το θέμα. 

Βρισκόμαστε  στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε , πως η ρύπανση δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ,αλλά μια συνεχή απειλή κατά της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , μιας και αφορά όλο το διάστημα λειτουργίας της ΤΕΡΝΑ από το 2019 μέχρι και σήμερα. Το συμβάν ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Οι διάφορες δικαιολογίες και οι προσπάθειες υποβιβασμού του συμβάντος δεν πέρασαν και δεν πρέπει να περάσουν   με ¨ελαφριά τη καρδία¨.

 Η επιχείρηση ρύπαινε και θα συνεχίσει να ρυπαίνει όσο δεν υπάρχει ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ .Ελλείψει της μονάδας αυτής διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα  ενώσεις του  θείου πολύ βλαβερές,  όχι μόνο για την υγεία  των εργαζομένων αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής. Τα διαβήματα της κίνησης πολιτών προς τη Δημοτική αρχή ,προς τις αρμόδιες  υπηρεσίες και  προς τη περιφέρεια έφεραν στο φώς ¨  το κοινό για πολλούς μυστικό ¨: Την  έλλειψης  μονάδας συγκράτησης των επικίνδυνων ουσιών του θείου.

  Σε ένα από αυτά τα διαβήματα ,σε σύσκεψη την   27ηΔεκεμβρίου στην Χαλκίδα με τον αντιπεριφερειάρχη  κ. Κελαϊδίτη, υπηρεσιακούς παράγοντες ανάπτυξης και περιβάλλοντος , αντιπροσώπους του Δημάρχου ,Πρόεδρο κοινότητας κ. Λάμπρου Δ. ,επικεφαλή αντιπολίτευσης κ. Στεργίου Γ., η γενική διευθύντρια ανάπτυξης κ. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥμας  αποκάλυψε πώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ  μετά από αυτοψία που έκανε,  μετά από  πιέσεις της κίνησης.

 Μετά την αποκάλυψη  του ¨επτασφράγιστου μυστικού ¨ που πολλοί γνώριζαν, αλλά ποιούσαν την νήσσα, συγκαλύπτοντας , αδιαφορώντας ,η ανέχονταν τις  όποιες δικαιολογίες, οι αρμόδιοι οφείλουν άμεσανα ενεργήσουν για να σταματήσει αυτή η κατάσταση μιας και οι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ( ΑΕΠΟ ) της επιχείρησης έχουν παραβιαστεί από τη πρώτη στιγμή.Φυσικά και να καταλογιστούν ευθύνες.

Οι όροι Άδειαςείναι σαφείς.Η επιχείρηση πήρε άδεια καύσης ΠΕΤ ΚΟΚ   κατά παρέκκλιση.Προϋπόθεση για  να κάψει ΠΕΤ ΚΟΚ  είναι η εγκατάσταση ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ. Άλλες υποχρεώσεις της είναι να υπάρχουν σακόφιλτρα στην έξοδο των αερίων ,να γίνονται μετρήσεις ανά εξάμηνο  για  βαρέα μέταλλα και διοξίνες και να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Το υπουργείο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  μας  απάντησε, πως από το 2019 μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει τίποτα από την συγκεκριμένη εταιρεία. Η  περιφέρεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες της  δεν έβλεπε ; Γιατί δεν μας έδωσε καμία απάντηση;

Επειδή υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν. Εμείς συναντήσαμε απροθυμία και αδιαφορία στη προσπάθεια να βρούμε την άκρη.

Τέλος επειδή  κακοπροαίρετοι, κινούνται  πάντα στο σκοτάδι, από ιδιοτέλεια η  από άγνοια και διαδίδουν ασύστολα ψεύδη , πως δήθεν εμείς  θέλουμε να κλείσει η επιχείρηση:

  Ενημερώνουμε λοιπόν  τούς κατοίκους της περιοχής μας, πως το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των όρων της ΑΕΠΟ. Εμείς τη θέλουμε την επιχείρηση ,αλλά θέλουμε και τις διασφαλίσεις για τη δημόσια υγεία, που προβλέπονται από τη νομοθεσία της χώρας και το κοινοτικό δίκαιο.

  Δεσμευτήκαμε να δώσουμε στο κ. ΚΕΛΑΙΔΙΤΗ τις προτάσεις μας για το θέμα.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία     ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΚΛΗΣΗ  ΑΜΕΣΑ  ΕΚΤΑΚΤΟΥ Δ.Σ ΜΕ  ΜΟΝΑΔΙΚΟ  ΘΕΜΑ  ΤΗ  ΣΩΣΤΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΤΗΝ  ΑΕΠΟ    και οι προτάσεις που θα   διαμορφώσουμε να είναι κοινής αποδοχής.

 

ΜΑΝΤΟΥΔΙ   4/1/2022

Την σύγκληση Δ.Σ  ζητούν οι υπογράφοντες .

1.

2.

……….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.