Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Να χαραχθεί το όνομά του, στο Ηρώων Πεσσόντων ,της πλατείας Μαντουδίου!

 

Ιωάννης  Μουργκογιάννης ετών 19 από το Μαντούδι, έπεσε υπέρ πατρίδος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών στις 2 Ιουλίου 1944 στη μάχη της Άμφισσας. 

Υπέρτατο καθήκον όλων μας, η αναλλοίωτη τοπική  μνήμη.

Ιερό χρέος της δικής μας γενιάς,η συμπλήρωση των ονομάτων όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους  κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής , στο Ηρώων Πεσσόντων της κεντρικής  Πλατείας Μεταλλωρύχων  Μαντουδίου.

Ιστορική Αναδρομή

Ο Ιωάννης  Μουργκογιάννης έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών και εντάχθηκε στις αντιστασιακές ομάδες του ΕΑΜ  ΕΛΑΣ με το όνομα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. 

Το πρώτο παιδί της οικογένειας Δημητρίου και Μαρίας Μουργκογιάννη με το πετρόχτιστο σπίτι που διατηρείται ως σήμερα απέναντι από το κλειστό Γυμναστήριο Μαντουδίου.

Η εφηβεία του συνέπεσε στα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής και μέσα του γεννήθηκε η φλόγα για την απελευθέρωση της πατρίδας όπως και της αδελφής του Σοφίας Μουργκογιάννη -Μαρίνου που γεννήθηκε το 1926 και 17 ετών εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. 

Ο Γιάννης  πήρε μέρος στην αντίσταση και τις 25 Νοέμβρη 1942 μετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και τον Άρη Βελουχιώτη.

 Ανέπτυξε μεγάλη αντιστασιακή δράση για την πατρίδα από τους Γερμανούς ,όμως προς το τέλος της απελευθέρωσης, έχασε τη ζωή του στη μάχη της Άμφισσας  2 Ιουλίου 1944, πολεμώντας ηρωικά στη μεγάλη μάχη του ΕΛΑΣ εναντίον των Ναζί και των συνεργατών τους. 

Ενταφιάστηκε στο Χρισσό ένα χωριό του νομού Φωκίδας που βρίσκεται πολύ κοντά και δυτικά των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού. Μετά από χρόνια η αδελφή του με την οικογένειά της προσπάθησαν να βρουν το μέρος που είχε ταφεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα . 

Η μάνα του Μαρία(Μαριώ) ως το τέλος της ζωής της πίστευε ότι κάποτε θα ανοίξει η πόρτα του σπιτιού και θα εμφανισθεί το παιδί της ,αφού υποσυνείδητα ζούσε πάντα με την ελπίδα ότι ζει, αφού ποτέ δεν το είχε δει νεκρό και κάθε βράδυ άναβε ένα κεράκι σε ένα μικρό τσίγκινο τενεκεδάκι με άμμο,για το χαμένο της παιδί .

Η συγκινητική επιστολή του ΕΛΑΣ προς την οικογένεια:

 


1935- Ο Ιωάννης Μουργκογιάννης με τους γονείς του , Δημήτριο και Μαρία .

Σοφία Μουργκογιάννη-Μαρίνου εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ στα 17 χρόνια της.. Γαλουχημένη σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον έπαιξε σημαντικό ρόλο "σώζοντας κόσμο"στα δύσκολα εκείνα χρόνια της 10 ετίας του '40

  Στη μνήμη του αδελφού της , έδωσε το ίδιο  όνομα στον γιό της ,Γιάννη Μαρίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.