Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Να μπεί και η ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου στο πρόγραμμα απονιτροποίησης

Την παρέμβαση του Δημάρχου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ.Αννας, ζήτησαν οι αγρότες μας, ώστε να ενταχθούν ολοι οι κάμποι της περιοχής μας στο  πρόγραμμα απονιτροποίησης και στη δράση «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»
Επισημαίνεται οτι στο νομό Ευβοίας εχει ενταχθεί μόνον ο κάμπος Ψαχνών .
Περιγραφή σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΑΑ από την Κομισιόν

Παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία γενική μείωση της ποσότητας των λιπασμάτων, εν μέρει λόγω της εφαρμογής του μέτρου «μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης», είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση στις τιμές των νιτρικών στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα. Η σημαντική αύξηση των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως «περιοχές ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση» και αποτελούν πλέον περιοχές εφαρμογής της δράσης «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της δράσης σε σημαντικούς υγροτόπους της χώρας, αναμένεται να επιφέρει μείωση της ρύπανσης τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) στις «νέες» περιοχές εφαρμογής. Επιπλέον η υλοποίηση της δράσης στις «παλιές» ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση περιοχές, θα σταθεροποιήσει σε χαμηλά επίπεδα ή θα μειώσει περαιτέρω τις ρυπογόνες εισροές στους υδατικούς αποδέκτες των περιοχών αυτών. Συνολικά η εφαρμογή της δράσης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική δραστηριότητα και την ταχύτερη απορρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Επιπλέον, αναμένεται μείωση της χρήσης νερού για γεωργική δραστηριότητα, αντίστοιχη με το μέγεθος των εκτάσεων στις οποίες θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της αγρανάπαυσης και της αμειψισποράς.

Η δράση θα εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο μέρος των εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας με στόχο την μεγιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτελέσματος. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρμόζονται σε καθορισμένα αγροτεμάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας. Οι δεσμεύσεις που δύνανται να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της δράσης είναι οι παρακάτω:

Α. Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόμενης έκτασης. Στην υπό αγρανάπαυση έκταση, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να αλλοιώσει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της έκτασης (π.χ. άροση, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση κ.λ.π.) συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης δραστηριότητας του Πυλώνα Ι, ήτοι του ενός οργώματος το χρόνο για τις αρόσιμες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό η αυτοφυής βλάστηση στην υπό αγρανάπαυση έκταση παραμένει αδιατάρακτη, παρέχοντας κάλυψη στο έδαφος και δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη βιοποικιλότητα.

Σε ενταγμένα στη δράση υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8%, ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να εγκαθιστά φυτά εδαφοκάλυψης (κατάλληλα κατά περίπτωση χειμερινά ψυχανθή, σιτηρά και σταυρανθή ή μείγματα αυτών) ώστε να εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση της διάβρωσης του εδάφους και η μείωση της επιφανειακής απορροής του νερού που ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση των υδάτινων αποδεκτών.

Η αγρανάπαυση εφαρμόζεται υποχρεωτικά στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά νερά. Στην περίπτωση αυτή, η υπό αγρανάπαυση έκταση παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

Η δέσμευση αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες των ευπρόσβλητων από τα νιτρικά ζωνών και περιοχών σημαντικών υγροτόπων που απεικονίζονται στο Χάρτη (περιοχές με πράσινο). Επιλέξιμες είναι οι αροτραίες καλλιέργειες που αποτυπώνονται στον αντίστοιχο πίνακα των υψών ενίσχυσης.


Β. Ξηρική αμειψισπορά που εφαρμόζεται τουλάχιστον στο 30% της αρδευόμενης έκτασης. Ως καλλιέργειες αμειψισποράς εγκαθίστανται καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές. Η συγκεκριμένη δέσμευση δύναται να συνδυαστεί με τη δέσμευση Δ της παρούσας δράσης

Η δέσμευση αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες των ευπρόσβλητων στα νιτρικά ζωνών και περιοχών σημαντικών υγροτόπων που απεικονίζονται στο Χάρτη. Επιλέξιμες είναι οι αροτραίες καλλιέργειες που αποτυπώνονται στον αντίστοιχο πίνακα των υψών ενίσχυσης.

Γ. Χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδευόμενης έκτασης. Τα είδη που χρησιμοποιούνται είναι είτε χειμερινά ψυχανθή είτε μίγματα χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά, αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωματώνονται στο έδαφος περί τα τέλη χειμώνα - αρχές άνοιξης. Τα είδη αυτά παρέχουν φυτική κάλυψη του εδάφους κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, προστατεύοντας το έδαφος του οπωρώνα από τη διάβρωση. Η χλωρά λίπανση προμηθεύει τα δέντρα με θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα άζωτο λόγω των αζωτοδεσμευτικών ιδιοτήτων των ψυχανθών, εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ουσία, βελτιώνει την εδαφική δομή και αυξάνει τη βιοποικιλότητα στο αγροτεμάχιο καθώς προσελκύει ωφέλιμα έντομα όπως για παράδειγμα παρασιτικά υμενόπτερα τα οποία με τη δράση τους μειώνουν πληθυσμούς εχθρών των οπορωφόρων δέντρων. Στο τμήμα της έκτασης στο οποίο εφαρμόζεται χλωρά λίπανση, απαγορεύεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και κοπριάς.

Η δέσμευση αφορά στις δενδρώδεις καλλιέργειες των ευπρόσβλητων από τα νιτρικά ζωνών που απεικονίζονται στο Χάρτη (περιοχές με πράσινο) και καλύπτονται από Πρόγραμμα Δράσης. Επιλέξιμες είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες που αποτυπώνονται στον αντίστοιχο πίνακα των υψών ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.