Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Τα ΟΧΙ της ζωής...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες



















 Το Mantoudi news φιλοξενεί κείμενο του Βασίλη Μακρή ,ενός νέου του χωριού μας, με  ιδιαίτερη στοχαστική γραφίδα...


Η σημερινή μέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει μία δύσκολη μάχη κόντρα στα δεδομένα της εποχής, μία συλλογική αντίδραση στον δυνάστη, ένα από τα μεγαλύτερα όχι που έχει πει ο ελληνικός λαός και έχει γράψει ανεξίτηλα και αδιαμφισβήτητα η ιστορία.

Σε μια προσπάθεια αποταμιεύσης όσων αξιών έχουν απομείνει στο ελληνικό προσκήνιο, η φωτογραφία αυτή έρχεται να προστεθεί ως μια θετική νότα, μια κραυγή αλλαγής και μια εικόνα αισιοδοξίας.

Ναι. Ξεχασα, εσένα σε ενοχλεί . Ξέρεις τί ; Σε ενοχλεί το χρώμα και βγαίνει από μέσα σου η χολή που βγάζεις σε καθετί θίγει τα δεδομένα σου. Αν ήταν Αγγλίδα ή Γερμανίδα δεν θα το καταλάβαινες, δεν θα αντιδρούσες. Θα ήσουνα όρθιος, με πλατύ χαμόγελο, λάγνο βλέμμα και υπερηφάνεια.


Ναι λοιπόν, Είναι μαύρη, μπορεί να μην είναι από την χώρα σου, πιθανότατα να μην προσκυνάει σταυρούς και εικόνες, να μην έχει γονείς Έλληνες, να μην ντύνεται όπως εσύ και να μην πιστεύει τα ιδανικά σου.

Σίγουρα όμως ταιριάζετε σε δύο γεγονότα. Το πρώτο και πιο ουσιώδες είναι ότι είστε και οι δύο άνθρωποι, με κοινό παρονομαστή την τύχη. Τυχαία δεν γεννήθηκες εσύ μαύρος, τυφλός, με κάποιο σύνδρομο. Δεν ήταν επιλογή σου το ποια θα σε κυοφορήσει και το πώς θα γεννηθείς!

Το δεύτερο, είναι ότι βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Αυτή τη φορά όμως όχι τυχαία, αλλά από επιλογή. Δεν σας ανάγκασε κανένας να είστε εκεί, βρίσκεστε για να τιμήσετε μία μεγάλη στιγμή για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται τόσο αρμονικά, τόσο όμορφα! Ένας άνθρωπος που τυχαία γεννήθηκε με άλλο χρώμα ( είπαμε σε αυτό κολλάς και φωνάζεις) και ίσως έχει άλλη θρησκεία βρίσκεται στο ίδιο μέρος με σένα, με τον ίδιο σκοπό. Αυτός γνωρίζει ότι ρισκάρει, φοβάται την εθνικιστική ανάσα σου, το πέρασμα της κραυγής σου, το επικριτικό σου βλέμμα, παρόλα αυτά μένει αγέρωχος, συμμετέχει και κατανοεί τον λόγο που είναι εκεί. Διαφορετικά θα απείχε και θα τελείωνε η υπόθεση, δεν θα σου έδινε βορρά να καταβροχθίσεις και να ικανοποιηθείς.

Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι τυχαία γεννήθηκαν με το δικό σου φρόνημα, τη δικιά σου πίστη και εθνικότητα και ήταν επιλογή τους να συμμετέχουν και αυτοί, κυκλοφορούσαν σε ρυθμούς next top model, μίνι φούστες που ίσα,ίσα έκρυβαν τα απαραίτητα, ψηλοτάκουνες γόβες καιβάψιμο έτοιμες για μπουζούκια. Παράλληλα την ώρα απαγγελίας ποιημάτων προς τιμή της μέρας, γέλια, σχολιασμοί, φωτογραφήσεις κτλ. Μην αναφέρω το πόσοι γνωρίζουν τί γιορτάζουν σήμερα!

Απόρησε αν τελικά το πρόβλημα δεν έγκειται στο χρώμα, στην εθνικότητα ,στην πίστη του καθενός, προσπάθησε να επικεντρωθείς στον πυρήνα του προβλήματος και όχι να εθελοτυφλείς και να καταδικαζεις κατά το δοκούν.

Προσωπικά δεν ξέρω αν είμαι υπέρ του θεσμού της παρέλασης, τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι περήφανος να βλέπω ανθρώπους να αντιλαμβάνονται και να τιμάνε με αυτόν τον τρόπο την ιστορία του τόπου μου.

Η συνέχεια του χρόνου...

Βασίλης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.