Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΚΗΡΙΝΘΟΝ Τ' ΕΦΑΛΟΝ το βιβλίο του Άγγελου Σ. Ριτσώνη

Το βιβλίο-δύο τόμων -με χρηματοδότηση και δαπάνες Μαντουδιανού συντοπίτη μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου στα  ΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ

 Του Πάνου Β.
Έχω στα χέρια μου μια σημαντική μελέτη του Άγγελου Σ. Ριτσώνη, για την αρχαία Κήρινθο, έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών που αποτελείται από ένα βιβλίο και έναν ογκώδη φάκελλο με καλαίσθητες φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα με αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής και γενικά της Βόρειας Εύβοιας. Ένα κομμάτι αυτής της δουλειάς είχα τη τύχη να παρακολουθήσω τόσο σε παρουσιάσεις του Κου Ριτσώνη όσο και σε εκδήλωση που είχαμε κάνει στον αρχαιολογικό χώρο με παρουσίαση στα παιδιά του Λυκείου μας από τον ίδιο,σημαντικών στοιχείων της έρευνάς του επί τόπου. 

Η ιστορία ξεκινά από το 1838 οπότε εντοπίσθηκε ο χώρος από τον Γερμανό φιλόλογο H.N.Ulrichs και συνεχίζεται ως την εποχή μας με στυλοβάτη τον ακάματο Άγγελο που σήμερα μαζεύει και τοποθετεί σε αυτό το σύγγραμα την ιστορία του τόπου και την ιστορία των ανασκαφών με κάθε λεπτομέρεια και τις ιστορικές πηγές όχι μόνο να αναβλύζουν αλλά και να εντυπωσιάζουν μέσα από τις σελίδες της έκδοσης. Ένα διαμάντι της Ελληνικής ιστορίας προσωποποιεί τις πέτρες σε μια περιοχή που γνώριζα από περιπάτους και δεν φανταζόμουν ποτέ σε τι τόπους πατούσα.
 Προφανώς θα ήταν ατόπημα το να κάνω εγώ βιβλιοκριτική στο πόνημα του φίλου Άγγελου.
 Όμως υπάρχει το παράπονο γιατί τόσα χρόνια αυτός ο τόπος μένει στα χαρτιά μαζί με όλο το αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό χρυσάφι της Βόρειας Εύβοιας, αντί να έχει εξελιχθεί σε μια περιοχή που θα σφύζει από ζωή με επισκέπτες, μελετητές και τη διεθνή αναγνώριση. Οι πέτρες σκορπίζουν από ανθρώπους που ασεβούν απέναντι στην ιστορία και οι προτεραιότητές των ιστορικά αρμοδίων είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις, όταν αναλαμβάνουν τις καίριες θέσεις για το μέλλον του τόπου. 
Από το γυάλινο κλουβί του Ταύρου των Ωρεών μέχρι τα τείχη της Αρχαίας Κηρίνθου που τροφοδότησαν με τις πέτρες τους τους γειτονικούς οικισμούς, η Βόρεια Εύβοια από τους Ίωνες ως το σημερινό πληθυσμό των ανάμεικτων Ελλήνων, περιμένει καρτερικά την αναγνώρισή της και την ανάδειξή της.
Προέχει η παιδεία και σε αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα ο κόπος του Άγγελου Ριτσώνη και των μαζί με αυτόν πολυάριθμων εργατών και συνεργατών που έφεραν σε πέρας αυτό το έργο. Κλείνοντας να χαιρετήσω κι από εδώ τον αγώνα του Άγγελου για το πραγματικό καλό του τόπου μας.Επιπλέον να ευχηθώ και να ελπίσω να τον συνδράμουν οι συμπατριώτες και συντοπίτες του με κάθε τρόπο στη προσπάθεια για το αυτονόητο. Πληροφορίες για την έκδοση: Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών,Χαριλάου Τρικούπη 60 ,10680 Αθήνα τηλ.2103629504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.