Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Το "Ρέκβιεμ" του ΠΑΣΟΚ;

 Από :Κωνσταντίνος Γ. Μουρτοπάλλας

 Η κ. Γεννηματά διεκδικεί νομίζω τον χαρακτηρισμό του Νέρωνα μετατρέποντας το ΠΑΣΟΚ από δημοκρατικό κόμμα σε μη κόμμα, σε υπο - κόμμα. Αν το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ συγκροτήθηκε με τρόπο που ευτελίζει κάθε έννοια ενδοκομματικής δημοκρατίας, η επικείμενη λαθροχειρία στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάργησή της.
 
Είναι νομίζω πρωτόγνωρο για την ιστορία των πολιτικών κομμάτων, μια Πρόεδρος με συγκεκριμένη χρονικά θητεία να προσπαθεί να την παρατείνει - ούτε καν προσχηματικά μέσω εκλεκτορικού σώματος που θα σήμαινε καταστρατήγηση των διαδικασιών - αλλά μέσω ευθείας παράβασης του καταστατικού και τυποποίηση της παραβίασης του καταστατικού μέσω της τροποποίησής του από ελεγχόμενο σώμα συνέδρων. Όλες αυτές οι πράξεις είναι η ακραία εκδήλωση του δόγματος "το κόμμα είμαι εγώ".

Και το κόμμα - λόμπυ (ΚΙΝΑΛ) αντιτάσσεται επειδή δήθεν κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα - σφραγίδα; Είναι η εσωτερική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, ή έστω η αναφορά στα σύμβολά του απλή σφραγίδα; 

Υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί πολιτική πράξη. Ισχυρή μάλιστα που εκλείει ζητήματα άμεσα συναρτώμενα με τον προγραμματικό λόγο ενός κόμματος, αλλά κυρίως με την ιδεολογικοπολιτική του κατεύθυνση. Ακριβώς επειδή όπως θα μας υπενθύμιζε ο Γ. Παπαδημητρίου στο δίκαιο των πολιτικών κομμάτων, το όνομα δεν είναι απλά διακριτικό γνώρισμα του κόμματος, αλλά δήλωση συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης.

Το συνέδριο που βρίθει από αντικαταστατικές προβλέψεις, που αποτελεί θεσμική εκτροπή, αντί να αποτελέσει την κορύφωση και την πεμπτουσία της ενδοκομματικής δημοκρατίας, αποτελεί την επιβεβαίωση της απόστασης κομματικής ελίτ - κοινωνικής και εκλογικής βάσης. Είναι εκπόρνευση των λέξεων να περιβάλλεις με θεσμικότητα μια διαδικασία που έχει χαρακτήρα γραφειοκρατικό, προσωποπαγή και παρεοκρατικό. 

Από τη στιγμή που αποφασίζεις να συγκαλέσεις συνέδριο, θέτεις όλα τα ζητήματα στην βάση σου (και την εκλογή αρχηγού) σε στάδιο προδιαβουλευτικό , διαβουλευτικό και τελικά μέσω της συντακτικής διαδικασίας τα συναποφασίζεις και να τα συνδιαμορφώνεις μ' αυτήν.

Το ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει μόνο μέσω μιας γνήσιας ενδοκομματικής διαλεκτικής, προιόν αντιπαρατιθέμενων απόψεων για την πορεία του χώρου, για την δημιουργία πολιτικής παιδείας. 

Αυτό που προωθείται είναι μια πλασματική εικόνα δημοκρατικότητας, που στην πραγματικότητα προσπαθεί να εξισορροπήσει τους διαφορετικούς μηχανισμούς και επιδιώξεις. Τα μέλη είναι απλά κομματικές ταυτότητες, χωρίς να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η κρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ εκφύλισε τις συνεδριακές διαδικασίες και το συλλογικό χάρισμα του κόμματος.
 Το κόμμα της αρχηγού δεν επέτεινε απλά τον εκφυλισμό, αλλά μας οδήγησε σε τερατογονιά. Κάθε συλλογική διαδικασία πρέπει να έχει ως προμετωπίδα την συνομιλία κόμματος - κοινωνίας των πολιτών, να παράγει πολιτική σκέψη, να λειτουργεί ως ιδεολογικοπολιτικός διαπαιδαγωγός της βάσης, όχι να λειτουργεί ως μηχανισμός επιβολής του εκάστοτε Προέδρου.

Δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε ένα προδιαμορφωμένο σχήμα (μη κόμμα), με προκαθορισμένο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, που παραγνωρίζει τις υφιστάμενες συνθήκες και προεπιλέγει άνευ πραγματικού διαλόγου, σύμβολα, καταστική οργάνωση και την αυτοσυντήρηση της διευθύνουσας ομάδας.

Για αυτό και Αντ. Τρίτσης ανέφερε κάποτε πως: " Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχει όπως πρέπει. Διαφορετικά να μην υπάρχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.