Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκρίθηκε η 6η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 ,με επιστολές διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της αρίθμ. 1 8 / 29 - 08 - 2020 έκτα κ τη ς συνεδρίασης ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ του Δημοτικού Συμβουλίου ΘΕΜΑ: Η με αριθμ. 1 27 /2020 (ΑΔΑ: Ψ 33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ ) απόφαση Οικονομικής Επιτροπής,με θέμα: 

«Εισήγηση για την 6 η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 βάσει της επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απόφαση Υπ. Εσωτερικών με αριθμ. πρωτ. 51728/17 - 8 - 2020 » . 

Αριθμός Απόφασης : 

1 4 9 /2020 Σήμερα στις 2 9 Αυγούστου 2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 1 0 :00 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στο κτίριο Μελά ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ , για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με την υπ' αρ. 3217/24 - 4 - 2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την παράγραφο 1 του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/τ.Α ́/11 - 03 - 2020) ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρ ου με αριθμό πρωτοκόλλου 7175 / 28 - 08 - 2020 προς όλους τους Συμβούλους, που επιδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018 και από το άρθρο 177 παρ.1 περ. β του Ν. 4635/2019. Δ ιαπιστώθη κε η νόμιμη απαρτία, δηλαδή από τα είκοσι επτά μέλη (27) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν είκοσι ένα (2 1 ) μέλη , ονομαστικά[ 2 ] Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την γραμματέα - πρακτικογράφο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Αθηνά Μαθά.

 Ο Πρόεδρος διάβασε τις επιστολές της αντιπολίτευσης που κατατέθ ηκαν στο πρωτόκολλο του Δήμου μετά την αρ.πρωτ.: 7128/27 - 08 - 2020 πρόσκλησή του για έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ., ήτοι: 

Της Δημοτικής παράταξης «Πολιτών Συμμαχία» , που έλαβε αρ. πρωτ.: 7172 / 28 - 08 - 2020: 

« Δήλωση μη συμμετοχής της παράταξης μας στ ο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο της 28 ης Αυγούστου 2020. Η δημοτική αρχή του κ. Τσαπουρνιώτη με έναν προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο επιμένει στην απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, αφού συνεχίζει τις δια περιφοράς συνεδριάσεις. Ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε δύο υπομνήματα, το ένα στην συνεδρίαση της 30 ης Απριλίου 2020 και το άλλο στη συνεδρίαση της 19 ης Αυγούστου 2020, στα οποία αναλύαμε τη θέση μας για την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που θέτει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της πανδημίας του COVID - 19. Στο δεύτερο δε υπόμνημα είχαμε ρητά αναφέρει πως ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχαμε σε δια περιφοράς συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Οι προτάσεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις τόσο της δημοτικής μας παράταξης όσο και των λοιπών παρατάξεων του Δ.Σ . δυστυχώς αγνοήθηκαν τόσο από τον κ. Δήμαρχο, όσο και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.. Μετά την αξιολόγηση από την παράταξή μας της πρόσκλησης για νέα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Αυγούστου 2020, διαπιστώσαμε – κάτι που άλλωστε αποδ εικνύεται από την συνημμένη αλληλογραφία που μας κοινοποιήθηκε με την πρόσκληση - πως υπήρχε το χρονικό περιθώριο να συγκληθεί διά ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ., κάτι που για ακόμα μια φορά δεν έγινε για λόγους που προφανώς βολεύουν – εξυπηρετούν την διοίκηση του Δήμου. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω κάνουμε γνωστό πως δεν θα συμμετέχουμε ως δημοτική παράταξη στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και προτείνουμε στον πρόεδρο του Δ.Σ να προχωρήσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις επ ί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η διαδικασία που επέλεξε η δημοτική αρχή και αυτή τη φορά παρά την άρνηση της παράταξής μας αλλά και των λοιπών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τέτοιου είδους συνεδριάσεις δυστυχώς δεν μας δίνει την δυνατότητα να συμ μετέχουμε σε μία εικονική διαδικασία χωρίς καμία δυνατότητα κατάθεσης ερωτημάτων, επισημάνσεων, τοποθετήσεων σε μία διαδικασία από την οποία απουσιάζει ο πραγματικός διάλογος. Η εμμονή στις δια περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ευτελίζει μόνο τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες αλλά καταστρατηγεί κάθε έννοια ελεύθερης έκφρασης αφού δεν παρέχει καμία δυνατότητα διαλόγου. » 

Της Δημοτικής παράταξης «Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία », που έλαβε αρ.πρωτ.: 7173 / 28 - 08 - 2020: 

« Εμμένουμε στην επιστολή διαμαρτυρίας που σας αποστείλαμε με αρ.πρωτ. 6855/19 - 08 - 2020, δηλαδή δε συμφωνούμε να γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς, με τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου με τους επικεφαλείς των παρατάξεων ή με κά θε μέλος του Δ.Σ. με ένα ναι ή ένα όχι για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ζητάμε να γίνονται οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία των μελών του Δ.Σ.» 

Της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» , που έλαβε αρ.πρωτ.: 7174 / 28 - 08 - 2020: 

« ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 28/08/2020 Η δημοτική αρχή του κ. Τσαπουρνιώτη έχει βολευτεί με τα έκτακτα μέτρα των ΠΝΠ και συνεχίζει να απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο του, με τις διά περιφοράς συνεδριάσεις , που είναι και οι χειρότερες. Παρεμποδίζουν έτσι τη συζήτηση αλλά και τη δυνατότητα των δημοτικών συμβούλων να καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις προς ψήφιση που στο κάτω - κάτω μπορούν να προκύπτουν και ως αποτέλεσμα της ζωντανής αντιπαράθεσης, των επιχειρημάτων κλπ. Φυσικά αυτό τον τρόπο τον επιλέγουν οι Δημοτικές Αρχές γιατί τους επιτρέπει να περνάνε ότι θέλουν. Άλλωστε τους "βολεύει" οι μειοψηφίες στη συνείδηση του λαού, να λειτουργούν σαν "πλαστές πλειοψηφίες", αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομικό πλαίσιο που καθιέρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το έκτακτο θεσμικό πλαίσιο αφορούσε σε συγκεκριμένη περίοδο και ιδιαίτερα τ η φάση της καραντίνας. Μέτρα που αντίστοιχα αφορούσαν και τις υπηρεσίες και του υπαλλήλους. Σήμερα όλα αυτά έχουν αρθεί, οι υπηρεσίες είναι ανοιχτές στο κοινό, οι εργαζόμενοι δουλεύουν και μετακινούνται μέσα στο συνωστισμό κλπ. Ακόμα και η Βουλή συνεδρι άζει με μέτρα μεν αλλά ζωντανά. Όταν λοιπόν όλα αυτά ισχύουν, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοια μέτρα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που ακυρώνουν κάθε δημοκρατικό επικάλυμμα της λειτουργίας των Δήμων. Γίνεται αντιληπτό ότι τα ζητήματα περιορισ μών με βάση τον COVID - 19 θα συνεχιστούν και εμείς δεν πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με τέτοιου είδους καταστάσεις που αξιοποιούν και θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μπροστά μας έρχονται ζητήματα όπως οι Πρ οϋπολογισμοί των Δήμων, η λειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών, καθαρίστριες σχολείων με βάση το νέο καθεστώς που έφερε η Κυβέρνηση, κλπ. Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας (κ. Στεργίου) και καλούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να μεριμνήσει ώστε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί με τη δια ζώσης συμμετοχή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα με την αξιοποίηση του χώρου συνεδριάσεων και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστα σίας. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή την περίοδο απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων - παρωδίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία - παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου και θα απέχουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Απαιτούμε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και λήψεις αποφάσεων, με την παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Μένουμε δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί. »

 Κατόπιν των ανωτέρω επιστολών των δημοτικών παρατάξεων πραγματοποιείται η σημερινή διά ζώσης συνεδρίαση και ο Πρόεδρος εξήγησε στους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι η επιλογή για τ ις δια περιφοράς συνεδρ ιάσεις έγινε αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων από τον covid - 19. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανέγνωσε την επιστολή της Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Ενωτ ική Πρωτοβουλία» , που κατατέθηκε κατά την έναρξη της παρούσας συνεδρίασης, η οποία έχει ως κάτωθι: «Κύριοι, Ζητάμε, για τις τακτικές ή έκτακτες συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου, της Οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι προσκλήσεις να μας επιδίδονται εγγράφως νόμιμα και στον καθένα ξεχωριστά μαζί με τις εισηγήσεις των θεμάτων, μελετών και ότι άλλο σχετικό έγγραφο υπάρχει για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση μας για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων όλων των θεμάτων.»

 Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι οι προσκλήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επιδίδονται νομίμως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η συνεδρίαση αυτή κρίθηκε αναγκαία και κατεπείγουσα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα: « Η με αριθμ. 127/2020 (ΑΔΑ: Ψ33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ) απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, με θέμα: «Εισήγηση για την 6 η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 βάσει της επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απόφαση Υπ. Εσωτερικών με αριθμ. πρωτ. 51728/17 - 8 - 2020», λόγω καταληκτικής ημερομηνίας την 31/08/2020. 

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα απ ό διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη του : 

1. Την πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. για την συζήτηση του θέματος 2. Τις διατάξεις του άρθρου 74 παρ.7 του ν. 4555/2018 Αποφαίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ Χαρακτηρίζει το θέμα : 

« Η με αριθμ. 127/2020 (ΑΔΑ: Ψ33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ) απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, με θέμα: «Εισήγηση για την 6 η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 βάσει της επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απόφαση Υπ. Εσωτερικών με αριθμ. πρωτ. 51728/17 - 8 - 2020» ως κατ επείγον και συζητητέο κατά την παρούσα συνεδρίαση του. 

O κ. Παναγιώτης Αρβανίτης, Αντίδημ αρχος Οικονομικών , εισηγούμενος το θέμα της ημερήσιας διάταξης , είπε: ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας έστειλε την 1 27 /2020 απόφαση της (ΑΔΑ: Ψ33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ ) σύμφωνα με την οποία εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την 6 η αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 . 

 Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν της αριθμ. πρωτ.: 51728/17 - 8 - 2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσ ό των 200.000,00 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας απόφασης η διαδικασία της ανωτέρω εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων, ολοκληρώνεται μέχρι 31/8/2020, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων οπότε η πληρωμή δύ ναται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 30 - 9 - 2020. Με την απόφαση αυτή του ΥΠ.ΕΣ και μετά από [ 5 ] τηλεφωνική επικοινωνία με το ΥΠΕΣ, σας γνωρίζουμε ότι, επειδή βάσει της ΚΥΑ οικ. 55905/29 - 7 - 2019 περί κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων οικονομικού έτους 2020 α ναφέρεται ότι «Οι ΟΤΑ οφείλουν να καταρτίζουν τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και εφόσον, βάσει του αριθμ. πρωτ. 51939/18 - 08 - 2020 του ΥΠΕΣ, δεν επιτρέπεται η εγγραφή πρόσθετων πιστώσεων στο σκέλος των δαπανών, εκτός από τις εξαιρέσεις που αναφ έρονται, εγγράφουμε στην εν λόγω αναμόρφωση το ποσό της επιχορήγησης μόνο στο σκέλος των εσόδων, διότι οι πιστώσεις που θα αποπληρωθούν μέσω της επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων είναι ήδη εγγεγραμμένες στους ΚΑ 81 ή/και ΚΑ τρέχουσας χρήσης, όπως προκύπτει κα ι από την κατάσταση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. 

Επίσης εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 52360/19 - 8 - 2020 υπουργική απόφαση για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους όλης της χώρας για τη ν κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./134/15827/19 - 8 - 2020 απόφαση της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006. Κατόπιν, των ανωτέρω αποφάσεων και προκειμένου να προχωρήσουμε στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τ ου Δήμου και να προσληφθεί προσωπικό για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων του Δήμου, προτείνεται η αποδοχή των επιχορηγήσεων και η κάτωθι αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου: 

[ 5 ] τηλεφωνική επικοινωνία με το ΥΠΕΣ, σας γνωρίζουμε ότι, επειδή βάσει της ΚΥΑ οικ. 55905/29 - 7 - 2019 περί κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων οικονομικού έτους 2020 α ναφέρεται ότι «Οι ΟΤΑ οφείλουν να καταρτίζουν τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και εφόσον, βάσει του αριθμ. πρωτ. 51939/18 - 08 - 2020 του ΥΠΕΣ, δεν επιτρέπεται η εγγραφή πρόσθετων πιστώσεων στο σκέλος των δαπανών, εκτός από τις εξαιρέσεις που αναφ έρονται, εγγράφουμε στην εν λόγω αναμόρφωση το ποσό της επιχορήγησης μόνο στο σκέλος των εσόδων, διότι οι πιστώσεις που θα αποπληρωθούν μέσω της επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων είναι ήδη εγγεγραμμένες στους ΚΑ 81 ή/και ΚΑ τρέχουσας χρήσης, όπως προκύπτει κα ι από την κατάσταση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Επίσης εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 52360/19 - 8 - 2020 υπουργική απόφαση για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους όλης της χώρας για τη ν κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./134/15827/19 - 8 - 2020 απόφαση της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006. Κατόπιν, των ανωτέρω αποφάσεων και προκειμένου να προχωρήσουμε στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τ ου Δήμου και να προσληφθεί προσωπικό για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων του Δήμου, προτείνεται η αποδοχή των επιχορηγήσεων και η κάτωθι αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου: ] 

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε 

Εγκρίνουμε την αρίθμ. 1 27 /2020 απόφαση της (ΑΔΑ: Ψ33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , με θέμα «Εισήγηση για την 6 η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 βάσει της επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απόφαση Υπ. Εσωτερικών με αριθμ. πρωτ. 51728/17 - 8 - 2020» όπως έχει , ήτοι: 

11 Η αρίθμ. 1 27 /2020 απόφαση της (ΑΔΑ: Ψ33ΡΩΛ5 - ΖΗΞ ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης απόφασης. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τριάντης Γεώργιος, Γαρυφάλλου Παρασκευάς και Παληός Ευστράτιος ψήφισαν την 6 η αναμόρφωση του προϋπολογισμο ύ έτους 2020 μόνο ως προς τις εγγραφές που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού καθαριστριών σχολικών μονάδων, ενώ για τις εγγραφές της αποδοχής της επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου ζήτησαν αναβολή. Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ω ς κατωτέρω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.