Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεπερνάει και την πιο δυστοπική φαντασία...

Όσο κι αν φαίνεται αυθαίρετη αυτή η σύνδεση, θα πρέπει να δούμε το κίνημα ενάντια στις μάσκες στα σχολεία, αλλά κι εκείνο κατά των μεταναστών, ως την ευρύτερη έκφραση μιας παγκόσμιας δυναμικής ακροδεξιών, ρατσιστών και ανορθολογιστών μιας νέας διευρυμένης λαϊκής δεξιάς που αναδύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008.
Εκείνη η κρίση παρήγαγε απότομα και ξεκάθαρα μια θεσμική εναλλακτική του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού θεώρηση, μία ωστόσο όχι καινοτόμα οπτική για το μέλλον των κοινωνιών. Εθνοκεντρισμός, απομονωτισμός, με έντονα τα στοιχεία της συνωμοσιολογίας και της απολογικοποίησης των πολιτικών φαινομένων που διευρύνει σημαντικά μια κοινωνική δεξαμενή με απώτατο στόχο τον καθαρό εκφασισμό της. 


Το κίνημα αυτό, όσο γελοίο κι αν παρουσιάζεται στα μάτια των υγιών και προοδευτικών κοινωνικών κομματιών, διεκδικεί το ρόλο μιας νέας παγκόσμιας "αντιπολίτευσης" που στο χρόνο θα λάβει και "ακτιβιστικά" χαρακτηριστικά. Το παράδειγμα με τη χρήση μάσκας στα σχολεία και η εναντίωση των ψεκασμένων συμπολιτών μας είναι ενδεικτικό τελικά της σύμπλευσης τους με την κρατική πολιτική απέναντι στην πανδημία.

 Και οι δύο κατευθύνσεις αυτές συνεπάγονται όξυνση των κρουσμάτων, αφού η μη χρήση μάσκας επιδεινώνει την μετάδοση του ιού, αλλά και η τοποθέτηση 25 παιδιών σε μία τάξη αναπόφευκτα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
Αυτό που θα ζήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, έχω την εντύπωση, ότι ξεπερνάει και την πιο δυστοπική φαντασία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε εκείνο του κοινωνικού ελέγχου. Κι αυτό ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς. 

Ας φροντίσουμε λοιπόν είτε ως γονείς είτε ως αγωνιστές, πρώτα να κατανοήσουμε τα ιστορικά μεγέθη των σημερινών διακυβευμάτων για το μέλλον των κοινωνιών, για το μέλλον και το παρόν των παιδιών μας κι ας πράξουμε ακριβώς ορθολογικά.

 Κανείς από μόνος του ή με τη συλλογικότητά του δε μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά απέναντι στο θηρίο του κράτους και της ψεκασμένης εφεδρείας του. Ίσως τώρα να έχουμε ακόμα μία ευκαιρία να κάνουμε τις κινηματικές και κοινωνικές υπερβάσεις που απαιτούν οι καιροί που ζούμε.

Κώστας Γουρνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.