Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Αφαίρεσαν απο το λογότυπο του Δήμου μας ,την ομηρική φράση, "ΚΗΡΙΝΘΟΣ Τ' ΕΦΑΛΟΣ"

Το νέο λογότυπο του Δήμου χωρίς την ομηρική φράση ,"ΚΗΡΙΝΘΟΣ Τ' ΕΦΑΛΟΣ"

.

Το  λογότυπο του Δήμου με την ομηρική φράση ,"ΚΗΡΙΝΘΟΣ Τ' ΕΦΑΛΟΣ" ,σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 28/12/2011

 

Το έμβλημα του Δήμου μας επιλέχθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Δεκεμβρίου 2011 ανάμεσα σε 7 προτάσεις που κατατέθηκαν. Πριν από το συμβούλιο, ο Δήμος με δημόσια ανακοίνωση είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Κατά την άποψή μας η επιλογή του εμβλήματος ενός Δήμου, αποτελεί αντικείμενο ομάδας ειδικών, με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να καταλήξει στο πλέον αντιπροσωπευτικό λογότυπο σύμφωνα με τα ιστορικά ,πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία που αναδεικνύουν την κάθε περιοχή.

Το έμβλημα που τελικά επελέγη το 2011, ήταν αυτό που πρότεινε ο αρχαιολόγος Άγγελος Ριτσώνης και τότε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Το έμβλημα έχει ως κεντρικό θέμα τη Νύμφη Ιστιαία σε πλοίο κρατώντας τρόπαιο, σε ανάμνηση κάποιας ναυτικής νίκης και είναι αντίγραφο του νομίσματος που κόπηκε για πρώτη φορά το 440 πχ. Περιβάλλεται από τα ονόματα τριών Δημοτικών ενοτήτων σε αρχαϊκή γραφή, καθώς και την ομηρική επιγραφή ΚΗΡΙΝΘΟΣ Τ’ ΕΦΑΛΟΣ, κάνοντας μνεία στην μυκηναϊκή πόλη της ΚΗΡΙΝΘΟΥ το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του Δήμου μας, αναφερόμενη στην Ιλιάδα ως μία από τις πόλεις που τροφοδότησαν με πλοία τον τρωικό πόλεμο.

Το τότε έμβλημα που επιλέχθηκε, έτυχε κριτικής τόσο για το αισθητικό του μέρος, όσο κυρίως για το αν αντιπροσωπεύει το Δήμο μας.

10 χρόνια μετά, ο Δήμος μας επανέρχεται με νέα πρόταση «εκσυγχρονισμού του». Θα περίμενε κανείς ότι είναι ευκαιρία για μια συνολική αναθεώρηση της παλιάς σύνθεσης. Ο Δήμος όμως δεν μπαίνει στην ουσία, αλλά παρεμβαίνει μόνο γραφιστικά και προς έκπληξη όλων, αφαιρεί μόνο την Ομηρική επιγραφή «ΚΗΡΙΝΘΟΣ Τ’ ΕΦΑΛΟΣ», τη μόνη ουσιαστικά αναφορά που παραπέμπει στο ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής μας και όχι στην Ιστιαία. 
Ευελπιστούμε η Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί γρήγορα το λάθος και να το διορθώσει με ένα λογότυπο που θα αναδεικνύει τα ιστορικά ,πολιτισμικά και τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.




Το νόμισμα που απεικονίζει την νύμφη Ιστιαία

1 σχόλιο:

  1. Εκπληκτικό ,το διαχρονικό σύμβολο της Ιστιαίας ,έμβλημα του Δήμου Μαντουδίου-Λιμνης -Αγ.Αννας.
    Οταν κουρελιάζεις την ιστορία σου και παίρνεις τα σύμβολα άλων δείχνεις και το μπόι σου σαν κοινωνία .Αυτοί είμαστε!!!
    Έφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.