Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Τορπιλίζουν το αίτημα για σήραγγα στον "Αγιο"

Σε πλήρη αντιπερισπασμό η αυτοαποκαλούμενη ομάδα Κανδήλιον όραμα απέστειλε υπόμνημα, για την διάνοιξη νέου δρόμου Λίμνη-Πολιτικά, στα αρμόδια υπουργεία και φορείς , μόλις δυο μέρες μετά την αποστολή του διαβιβαστικού με την ομόφωνη Απόφαση του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ.Αννας με αρχικό στόχο κατασκευής , μία σήραγγα ~3.600μ.στη θέση "Αγιος", 5 cut-cover συνολικού μήκους ~430μ.στη θέση Δερβένι και 2 κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους ~220 μ. του δρόμου Προκόπι -Ψαχνάμε όλα τα συνοδά έργα που απαιτούνται για  ασφαλή οδικό άξονα της Εθνικής Οδού Ε077)  στην β.κ.Εύβοια

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, ο άκρατος τοπικισμός της ομάδας με έδρα την Αιδηψό θα νικήσει την απαίτηση ΟΛΩΝ των πολιτών  της β.κ.Εύβοιας, για ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο στην Εύβοια, που ισομερώς θα εξυπηρετεί τους πολίτες ,τόσο της πλευράς του Ευβοικού, οσο και του Αιγαίου.

 Το σίγουρο είναι μετά από τις εξελίξεις αυτές, ένθεν κακείθεν , τα αιτήματα να πάνε στις καλένδες ...

 Προφητικός ο κ.Τριάντης στην εισήγησή του 6-4-2021 στο Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ.Αννας είχε πεί: 

Στις επισκέψεις μας στα αρμόδια υπουργεία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ η απάντηση για το οδικό δίκτυο ήταν να ζητάτε μια πρόταση προς υλοποίηση γιατί οι πολλές εξυπηρετούν εμάς τους πολιτικούς. Δηλαδή έχει διαπιστωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι όλοι που ερχόντουσαν προεκλογικά για ψήφους στην Λίμνη έλεγαν για τον παραλιακό δρόμο και στο Μαντούδι –Αγία Άννα για την σήραγγα στον « Άγιο».

Ολόκληρη η εισήγηση :

Αγαπητοί συνάδελφοι μετά από αίτημα μας στις 26/1/2001 με αριθ. Πρωτ. 554 ζητήσαμε να τεθεί ως έκτακτο ή τακτικό θέμα συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση –λήψη απόφασης σχετικά με την κατασκευή σήραγγας στη θέση «Άγιος» του δρόμου Προκόπι –Ψαχνά.Συνημμένα καταθέσαμε απόσπασμα την υπ’αριθμ. ομόφωνη απόφαση 51/7-3-2003 Δ.Σ Πρώην Δήμου Κηρέως.

Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία διαχωρισμού του Μαντουδίου, της Λίμνης και της Αγίας Άννας . 

Εμείς σαν Δήμος θα κοιτάζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας .

Έφερα το θέμα αυτό ως Δήμαρχος Κηρέως στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7/3/ 2003 .Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστησαν μετά από αίτημα μας οι μελετητές Βλαχόπουλος, Βεργέτης, Γερίμογλου καθώς και η υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδαςκ. Ρουμπελάκη, οι οποίοι ενημέρωσαν το Δ.Σ και τους παρευρισκόμενους φορείς –δημότες για την πορεία της μελέτης η οποία περιελάμβανε 4 εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτές τις λύσεις η μια πρόταση είχε να κάνει με την βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου και η δεύτερη αφορούσε να ξεκινάει ο δρόμος από το Κυπαρίσσι να περάσει μέσα από τη ΛΑΡΚΟ και να καταλήξει κάτω προς τον Άγιο Γεώργιο. Η τρίτη ήταν μια σήραγγα 2860 μ. στην θέση Άγιος και η τέταρτη μια μεγαλύτερη σήραγγα 4650 μ. η οποία θα είχε τέλος στα Πολιτικά. 

Επίσης η θέση της Περιφέρειας ήταν ότι « εμείς έχουμε δρομολογήσει κάποιες μελέτες να φτάσουμε μέχρι την θέση Άγιος. Συμφωνήσαμε λοιπόν αυτές οι μελέτες να προχωρήσουνε και να πάμε στην εξεύρεση χρημάτων για το μεγάλο αυτό έργο.

Η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων μαζί με την Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) της ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσαν την μελέτη : 

 Συμπληρωματικές μελέτες, βελτίωση κατά τμήματα της Ε.Ο 77 ΧΑΛΚΊΔΑ-ΨΑΧΝΑ-ΙΣΤΙΑΊΑ –ΑΙΔΗΨΟΣ (τμήμα Ψαχνά –Στροφυλιά), η οποία έχει ενταχθεί στην Συλλογική Απόφαση Μελετών (ΣΑΜ 071) της Περιφέρειας ΣΤ. Ελ.Για το τμήμα «Ψαχνά -Στροφυλιά» Ε.Ο 77 έχει εγκριθεί η Αναγνωριστική μελέτη Οδοποιίας, η προέγκριση Χωροθέτησης και η Γεωλογική μελέτη.Μετά από ευρεία συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηρέως αποφασίσθηκε ομόφωνα να προταθεί η προώθηση του αιτήματος για εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή σήραγγας μήκους 2860 μ. στην θέση Άγιος ώστε να παρακαμφθεί ο «αυχένας» του όρους Καντήλι .

Η υψηλότερη θέση της Ε.Ο 77 , 650 μ. υψόμετρο, τον χειμώνα αντιμετωπίζει συνέχεια προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα να διακόπτεται συχνά η οδική κυκλοφορία.Άλλη απόφαση μετά από την 51/7-3-2003 του πρώην Δήμου Κηρέως δεν έχει παρθεί.

Με την πρόταση του Δ.Σ Κηρέως συμφώνησε και ο Δήμος Νηλέως.Συναντηθήκαμε λοιπόν στην συνέχεια με τον Υπουργό κ. Σουφλιά ο οποίος χρηματοδότησε με δύο εκατομμύρια εύρω για να συνεχιστούν οι μελέτες.

Αγαπητοί συνάδελφοι οφείλω να καταθέσω σήμερα ότι οι πρώην Δήμαρχοι Ανέστης Ψαρρός και ο Ιωάννης Περήφανος σε όλα τα θέματα που υπήρχαν Ανεργία, Υποδομές Τουρισμός κλπ ήμασταν σύμφωνοι και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την άριστη συνεργασία μας. Σας ενημερώνω ότι δεν υπήρχε τότε άλλη πρόταση στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο διαφορετικής εναλλακτικής λύσης , αυτά που σας παρουσιάζω είναι αντίγραφα της Αναγνωριστικής μελέτης της Περ. Στερ. Ελλ. μέχρι το 2006 που διατελέσαμε Δήμαρχοι καθώς μετά δεν είχαμε κάποια νέα ενημέρωση.

Στις επισκέψεις μας στα αρμόδια υπουργεία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ η απάντηση για το οδικό δίκτυο ήταν να ζητάτε μια πρόταση προς υλοποίηση γιατί οι πολλές εξυπηρετούν εμάς τους πολιτικούς. Δηλαδή έχει διαπιστωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι όλοι που ερχόντουσαν προεκλογικά για ψήφους στην Λίμνη έλεγαν για τον παραλιακό δρόμο και στο Μαντούδι –Αγία Άννα για την σήραγγα στον « Άγιο». 

 Τον Μάιο του 2020 είχαμε πάει αντιπροσωπεία του Δήμου, Περιφερειάρχης , Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , οι βουλευτές κ. Σίμος Κεδίκογλου και κ. Σπύρος Πνευματικός στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη για της απολύσεις της ΤΕΡΝΑ . Στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πρόταση μας για την σήραγγα έθεσα στον Υπουργό ότι « μιας και έρχεστε στην Βόρεια Εύβοια και μάλιστα στο Προκόπι , δείξτε μια καλύτερη μεταχείριση για το οδικό δίκτυο , ναι μεν οι βελτιώσεις είναι καλές γιατί δεν είχαν γίνει μέχρι τώρα αλλά εμείς έχουμε ένα χρόνιο αίτημα στην περιοχή να ενώσουμε πιο σύντομα τον κόσμο της Αθήνας με την περιοχή μας. 

Ο Υπουργός ρώτησε τον κ. Κεδίκογλου το κόστος αυτού του έργου όπου η απάντηση ήταν 35 με 40 εκατομμύρια και στην συνέχεια τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό τι μελέτες υπάρχουν. Η δέσμευση του Υπουργού ήταν «συντομεύστε τις μελέτες και ότι άλλο έχετε , να έρθετε σε 6 μήνες όλοι μαζί όπως τώρα να συζητήσουμε για το θέμα της σήραγγας γιατί περιμένουμε 37 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης .

Εμείς δε βάζουμε το αίτημα ανταγωνιστικά με καμία περιοχή. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και έχει ωριμάσει πλέον στην κοινή διαπίστωση όλων των κατοίκων της περιοχής καθώς και των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, όλοι ενωμένοι ανεξαρτήτως ιδεολογικών απόψεων και κομματικών πεποιθήσεων , ότι ο στόχος μας είναι να εργαστούμε ώστε το έργο αυτό της σήραγγας να γίνει πράξη για το καλό του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.