Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΕΥΒΟΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821



200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

( Μεγάλη η Συμμετοχή της Εύβοιας )

 

* Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια της σκλαβιάς των Τούρκων. Είναι μεγάλη τιμή για μας τους σημερινούς Έλληνες να τιμούμε την επέτειο αυτή και να φέρνουμε στη μνήμη μας τη μεγάλη αυτή προσφορά των προγόνων μας.

 

* Μεγάλη σημασία έχει, να τιμήσουμε αυτή την επέτειο με στοχασμό και περισυλλογή, ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το 21 περισσότερο αληθινά. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε μία αντικειμενική ενημέρωση (από ιστορικούς και αγωνιστές που έζησαν από κοντά τα γεγονότα) για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ειλικρινή απολογισμό για τις διχόνοιες και τα σοβαρά λάθη που έγιναν στη διάρκεια της επανάστασης, ώστε να διδαχθούμε από αυτά, γινόμενοι καλύτεροι πολίτες για το σήμερα και το αύριο.

 

*   Τελικά, παρά την υπονόμευση των στόχων που είχαν μπει από την αρχή του αγώνα της επανάστασης, χάρις στην επιμονή και την προσπάθεια μερικών αγωνιστών και τη διεθνή βοήθεια των τριών συμμάχων χωρών της εποχής εκείνης, κατορθώθηκε η πολυπόθητη απελευθέρωση.

 

ΟΙ  ΕΥΒΟΕΙΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΤΗΣ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

* Ως Ευβοείς πολίτες έχουμε επί πλέον χρέος να αναφερθούμε και στα Ευβοιώτικα γεγονότα και στους δικούς μας αγωνιστές που πολέμησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και θυσιάστηκαν πολλοί από αυτούς.

 

*   Ο τοπικός αγώνας στην Εύβοια, με πρωταγωνιστές τοπικούς καπεταναίους, οπλαρχηγούς και καραβοκύρηδες, δεν άργησε να ξεκινήσει και να απασχολήσει τις κύριες στρατιωτικές δυνάμεις των κατακτητών.

 

*   Οι πρώτες κινήσεις για τη συμμετοχή της Εύβοιας στον αγώνα γίνονται στη Ναυτική Λίμνη, που συγκέντρωνε ένα μικρό στολίσκο με πλοία από το Τρίκερι, τα γύρω νησιά και τα Λιμνιώτικα. Η πρώτη πολεμική πράξη έγινε στο Ξηροχώρι (Ιστιαία) στις 8 Μαΐου 1821 και ήταν νικηφόρα.

 

* Τιμώντας κι εγώ ως Έλληνας πολίτης τα 200 χρόνια της έναρξης της επανάστασης, έκρινα αναγκαίο ν΄ αναφερθώ στους πρωταγωνιστές του αγώνα στην Εύβοια, αλλά και στους ανώνυμους αγωνιστές που συμμετείχαν μαζί με τους οπλαρχηγούς τους.

                              __________________________________________________________

 

ΟΙ  ΕΥΒΟΕΙΣ  ΓΝΩΣΤΟΙ  ΜΑΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 

1.    Αγγελής Γωβιός από τη Λίμνη.

       Ύστερα από τις κόντρες που είχε με τους Κοτσαμπάσηδες, αναγκάζεται να φύγει από τη Λίμνη. Έγινε κλέφτης στη Ρούμελη και γρήγορα βρέθηκε στα Γιάννενα στη στρατιωτική σχολή του Αλή Πασά.

 

./.

-2-

 

     Εκεί γνωρίστηκε με πολλούς Έλληνες Καπεταναίους και με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Κατόπιν τον ακολούθησε και στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, διακρίθηκε για την ανδρεία και τον ηρωισμό του.

    Ύστερα από την αποτυχία του πρώτου Αρχηγού του αγώνα  στην Εύβοια Βερούση Μουτσανά, προτάθηκε και έγινε Αρχηγός του Αγώνα στο Γριπονήσι.

    Δυστυχώς όμως οι συνθήκες που επικρατούσαν,, οι αντιζηλίες και ο αυθορμητισμός του, έφεραν τον ξαφνικό θάνατό του. Ο πρόωρος θάνατός του ζημίωσε πολύ τον Ευβοϊκό Αγώνα και συνολικά όλη την επανάσταση, έφερε δε περισσότερες διχόνοιες και διάλυση από πριν. Ακόμη, στάθηκε η αιτία να μείνει η Εύβοια στη σκλαβιά μέχρι το 1833 και να μην ορίζουν οι κάτοικοί της την πατρική τους γη.

 

2.  Κριεζώτης Νικόλαος από τα Βήρα (Αργυρό) Καρυστίας.

      Αναδείχθηκε μεγάλος Αγωνιστής και Οπλαρχηγός από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα.

      Επί αρχηγίας Αγγελή Γωβιού είχε διοριστεί αρχηγός και υπεύθυνος του αγώνα Νοτίου Εύβοιας. Αργότερα, όταν η κατάσταση χειροτέρεψε με τον διορισμό από τον Άρειο Πάγο νέου αρχηγού του Νικολάου Διαμαντή, ο Κριεζώτης μόνος του πολεμούσε και προστάτευε την περιοχή του.

      Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Εύβοια, Ρούμελη, Αττική και στην πολιορκία της Ακρόπολης. Στο τέλος βρέθηκε κοντά στον Μακρυγιάννη, στο κίνημα για το Σύνταγμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1843.

 

3.  Κριεζής Αλέξανδρος από την Ύδρα.

      Μεγάλη οικογένεια ναυτικών, αρχηγός του στόλου του Ευρίπου και επόπτης του αγώνα σε όλη την Εύβοια. Βοήθησε από τη θάλασσα σε όλες τις κρίσιμες μάχες, αλλά και με τις προτάσεις του, στα δύσκολα γεγονότα.

 

4.  Κώτσος Δημητρίου ή Θηβαίος από τα Χάλια (Δροσιά).

      Υπαρχηγός του Αγγελή Γωβιού από την αρχή του αγώνα. Φίλοι και αγωνιστές είχαν ορκισθεί ότι τους συνδέει η αγάπη για την πατρίδα και τίποτα περισσότερο. Καμία υπόνοια και αταξία μεταξύ τους, υπόδειγμα αγάπης, φιλίας και ηρωισμού. Είναι οι νέοι της αρχαιότητας (Δάμων και Φιντίας).

 

5.  Βερούσης Μουτσανάς από Λιβανάτες.

      Πρώτος αρχηγός του αγώνα στην Εύβοια. Προτάθηκε από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ως πρώτος ξάδελφός του. Όταν βγήκε στο Ξηροχώρι, έγινε μεγάλη σύσκεψη και τον αναγνώρισαν ως αρχηγό. Ορίσθηκαν επίσης οι πρώτοι υπαρχηγοί του, ο Νίκος Τομαράς, Κλωτσοτύρης Γεώργιος και Χαλκιάς Γιάννης (Ξηροχωρίτης). Γρήγορα έδειξε σημάδια αδιαφορίας και ανικανότητας και εξαιτίας του συνέβησαν οι πρώτες σοβαρές αποτυχίες.

 

6.  Ο Πρωτοσύγγελος του Ευρίπου Βαρλαάμ.

      Φλογερός επαναστάτης προσχώρησε μόνος του στον αγώνα. Μαζί με τους άνδρες του, παρουσιάσθηκε στο πρώτο στρατόπεδο στον Άγιο και μαζί με τους Οπλαρχηγούς Νίκο Τομαρά και Γιώργο Ιατρού, βάδισαν προς τη Χαλκίδα κατά των Τούρκων.

./.

-3-

 

7.  Αναγνώστης Γωβιός (Αδελφός του Αγγελή).

      Ως απλός στρατιώτης και  οπλαρχηγός, πολέμησε ηρωικά κοντά στον Αγγελή Γωβιό στις πρώτες μάχες. Σκοτώθηκε και αυτός την ίδια μέρα με τον αδελφό του και τον Κώτσο, στην ίδια μάχη στις 28 Μαρτίου 1822 στην περιοχή της Καστέλας.

 

8.  Γιαννάκης Δημητρίου (Αδελφός του Κώτσου).

      Πολέμησε μαζί με τον Αγγελή και τον Κώτσο και διακρίθηκε ως απλός αγωνιστής και οπλαρχηγός. Μαζί με τον Νίκο Τομαρά είχαν ορισθεί προσωρινοί αρχηγοί του αγώνα, ύστερα από την ξαφνική απώλεια του Αγγελή και του Κώτσου.

 

9.  Διαμαντής Νικόλαος (Νέος Διορισμένος Αρχηγός).

      Ο θάνατος του Αγγελή έφερε γρήγορα τη χειροτέρευση της κατάστασης, οι αντιζηλίες και οι διχόνοιες αυξήθηκαν περισσότερο από πριν και οι αποτυχίες άρχισαν να έρχονται. Ο διορισμός του ως νέος αρχηγός έγινε από τον Άρειο Πάγο με σύμφωνη τη Διοίκηση. Απ΄ ότι λένε οι ιστορικοί, ο νέος αρχηγός είτε σκόπιμα είτε από ανικανότητα, έδειξε πλήρη αδιαφορία, ενώ οι καταστροφές και η διάλυση του αγώνα συνεχιζόταν.

 

10.  Ιωάννου Ναθαναήλ – Ευβοεύς.

         Αγωνιστής και ιστορικός της επανάστασης στην Εύβοια. Γεννήθηκε στο χωριό Πήλιο Χαλκίδας. Από μικρός συμμετείχε κοντά στους γενναίους πατριώτες Αγγελή, Νεόφυτο, Βάσο και Κριεζώτη. Έγραψε για την επανάσταση στην Εύβοια «ΤΑ ΕΥΒΟΙΚΑ». Στο τέλος (1880) με τη διαθήκη του σφράγισε τον πατριωτισμό του και την ηθικοκοινωνική φιλοσοφία του.

 

11.  Βασιλείου Σταύρος.

         Οπλαρχηγός και αρχηγός της μάχης, θέση Ανδριαλά (Παγώντας). Η πρώτη μάχη εναντίον του Μπερκόφτσαλη ήταν νικηφόρα. Στη συνέχεια λόγω αντιζηλίας αποσύρθηκαν δύο Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί (Μπούσγος και Τριανταφύλλου) και η κατάσταση χειροτέρεψε.

          Ο ανάξιος αρχηγός Διαμαντής δεν πήρε μέρος, ούτε για πολεμοφόδια είχε ενδιαφερθεί. Εγκατέλειψε τον Άγιο και έφυγε για το Ξηροχώρι και μετά μαζί με τον Κωλέττη έφυγαν για τη Σκιάθο.

 

  12.  Ο Βάσος και ο Ράντος.

           Οπλαρχηγοί και συνεργάτες με τον Κριεζώτη. Ο Βάσος αποδέχθηκε τη συναρχηγία με τον Ηλία Μαυρομιχάλη, σε μία κρίσιμη περίοδο της επανάστασης στη Νοτιο-Κεντρική Εύβοια.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΩΝΥΜΟΙ   ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ   ΤΟΥ   21

(Περιοχή  Βόρειας  Εύβοιας)

 

      ΑΓΙΑ  ΑΝΝΑ

      Μπολοβίνος, Αγωνιστής του 21, πήρε μέρος στις μάχες στα Βρυσάκια, Ανδριαλά, Δερβένι. Έσωσε πολλά γυναικόπαιδα στις σφαγές Αγ. Άννας, Μαντουδίου.

      Μπολοβίναινα. Όταν το ιππικό του Μπερκόφτσαλη την κυνηγούσε, για να μην προδώσει το κρησφύγετο τους, ούτε να πέσει στα χέρια τους, πηγαίνει προς τα βράχια στο φαράγγι του Νηλέα. Εκεί, ως μία ακόμη Σουλιώτισσα πέφτει στο γκρεμό και θυσιάζεται. Είναι «Ο Βράχος της Μπολοβίναινας». Αναφέρονται ακόμη και τα ονόματα των αγωνιστών Πανταζή Ιωάννου, Σέττα, Γεροδημήτρη.

 

      ΑΜΕΛΑΝΤΕΣ

      Αμελαδιώτης, από τους πρώτους Αγωνιστές.

 

      ΑΧΛΑΔΙ

      Εδώ έχουμε πολλούς αγωνιστές. Είναι οι 35 οικογένειες που τον Ιούλιο του 1823 τουφεκίσθηκαν - σφαγιάσθηκαν μέσα στο δάσος όπου είχαν καταφύγει για να γλυτώσουν από την εξόρμηση του αιμοσταγή Μπερκόφτσαλη.

      -Τσιλιμίγκος: Αγωνιστής. Διακρίθηκε στις μάχες Βρυσακίων και Ανδριαλά (Παγώντα).

 

      ΕΥΒΟΙΑ - ΕΓΡΙΠΟΣ.

      Δημητρίου Αγγελής - Αγωνιστής του 21.

      Δημητρίου Αθανάσιος - Αγωνιστής του 21.

      Δημητρίου Νικόλαος – Αγωνιστής του 21.

 

      ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.

      Ηλίας Παναγιώτης, Αγωνιστής του 21, αιχμαλωτίσθηκε από τον Μπερκόφτσαλη και σουβλίσθηκε.

   

      ΙΣΤΙΑΙΑ (Ξηροχώρι)

      Αθανάσιος Κορφιάτης, ο πρώτος νεκρός ήρωας του Ευβοϊκού Αγώνα, στην πρώτη νικηφόρα μάχη στο Ξηροχώρι  8 Μαΐου 1821.

      Δημητρίου Ευστάθιος – Οπλαρχηγός, Αγωνιστής του 21.

      Δημητρίου Ιωάννης – Δεύτερος Υπαρχηγός του Κριεζώτη.

      Δημητρίου Γεώργιος – Υπολοχαγός, Αγωνιστής στις μάχες Ευβοίας, Αράχωβας, Διστόμου, Μεσολογγίου και Πολιορκία της Ακρόπολης.

      Χαλκιάς Γιάννης – Οπλαρχηγός, Αγωνιστής του 21.

      Μπιρμίλης Δημ. – Αγωνιστής του 21.

      Μπαλαλαίοι: Γνώριμοι κλέφτες και αγωνιστές του 21. Ήταν 5 αδέλφια καταγόμενοι από τα χωριά Γαλτσιάδες και Κοκκινομηλιά. Πολέμησαν στα Βρυσάκια με τον Αγγελή Γωβιό αλλά γρήγορα αυτονομήθηκαν και στράφηκαν εναντίον του Αγγελή, όπου και σκοτώθηκαν τα τέσσερα (4) αδέλφια σε συμπλοκή που είχαν μεταξύ τους στο χωριό Δάφνη (Μανδανικά).

     

      ΚΕΧΡΙΕΣ

      Το  χωριό  έχει  συνδεθεί  με  το  ιστορικό  όνομα  του  Τομπάζη,  του  Υδραίου

./.

-2-

Καραβοκύρη που με τη Γολέτα του συμμετείχε στον Αγώνα από τη θάλασσα. Υπάρχει ακόμη στο χωριό το ιστορικό κτίριο «Το Κονάκι του Τομπάζη» που περιμένει την αξιοποίησή του.

 

      Πριν την επανάσταση (Φεβρουάριος Μήνας του 21) έγινε ένα ιστορικό γεγονός. Στο Κεχριώτικο Γεφύρι στους Μύλους τ΄ Ανέστη έγινε μία μυστική πολύ σοβαρή σύναξη, όπου παραβρέθηκε και ο Αγγελής. Συμμετείχαν Στερεοελλαδίτες και ντόπιοι. Πρωτεργάτες ήσαν οι ντόπιοι Καρατσόλιας, Κατσικογιάννης, Τσιλιμίγκος, Καρατζάς, Κρίτσαλης, Μπολοβίνος.

 

      ΚΕΡΑΣΙΑ

      Μαυρούτσικος, από τους πρώτους Αγωνιστές του 21.

 

      ΚΟΚΚΙΝΟΜΗΛΙΑ

      Δημητρίου Γιάννης, Αγωνιστής του 21.

      Δημητρίου Αντριάς, Εκατόνταρχος με τον Κριεζώτη.

 

      ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΙ

      Καρατζάς Γιώργης, φίλος με τον Αγγελή από πριν, πήρε μέρος στην επανάσταση της Εύβοιας από την αρχή.

      Κρίτσαλης,  Αγωνιστής του 21 από την αρχή με τον Αγγελή και ύστερα με τον Κριεζώτη.   

      Η ομάδα από τους Κουρκουλούς, δεν έχουμε βρει ακριβή στοιχεία γα το γεγονός που θρυλείται ότι, ομάδα δέκα (10) παλικαριών από τους Κουρκουλούς προτάθηκαν από τον Αγγελή για φρουρά του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

 

      ΛΙΜΝΗ

      Δημητρίου Βασίλης, Αγωνιστής – Πένταρχος.

      Δημητρίου Γιώργος, Καραβοκύρης.

      Λημιός Γιάννης, Καραβοκύρης.

      Λιμνιώτης Κων/νος, Καραβοκύρης.

      Μανώλης Αθανάσιος, Καραβοκύρης.

      Μαυρουδής, Αγωνιστής με το πλοίο του.

      Ζέρβας Κων/νος, Οπλαρχηγός -  ανιψιός του Αγγελή. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Στο τέλος ήταν με τον Μακρυγιάννη στο κίνημα για παραχώρηση Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου 1843.

 

      Ο συγγραφέας Γιώργος Καδίτης, στο βιβλίο του (Ο Αγγελής Γωβιός και η Επανάσταση στην Εύβοια) αναφέρει στη σελίδα 32: «Ο Μπαρμπα - Γιάννης Ξυράφης ή Ξουράφης διηγιότανε ότι τον Αγγελή τον είχε βαφτίσει ο παππούς του, που ήταν πρόκριτος στη Λίμνη».

      Επίσης, μετά την απελευθέρωση στο Δημαρχείο της Λίμνης, τοποθετήθηκαν οι φωτογραφίες όλων των Αγωνιστών που σκοτώθηκαν στον Αγώνα του 21.

      Ο πρόκριτος Χατζη-Σωτήρης κατάφερε να δραπετεύσει από τη Χαλκίδα και έφτασε στα Πολιτικά όπου ήταν το πρώτο στρατόπεδο του Βερούση και τους ενημέρωσε για ότι συμβαίνει μέσα στη Χαλκίδα.

 

 

./.

-3-

 

     Ο Καπετάν Κριεζής στη Λίμνη, όταν αγκυροβόλησε το καράβι του έβγαλε έξω μερικούς ναύτες μεταξύ των οποίων ήταν και οι ναύτες από την Λίμνη Ζανιάκος και Σαμπρής.

      Ο Γερο-Πισπιρίγκος Κωνσταντίνος (παλιός ναυτικός). Ήταν ο μόνος Λημνιώτης κάτοικος που βγήκε και συνάντησε μέσα στο σκοτάδι τον Αγγελή με την ομάδα του και τον ενημέρωσε για τα συμβάντα. Είχαν προηγηθεί απειλές από τον Βερούση και τους φίλους του, ότι θα κάψουν την Λίμνη. Τελικά ο Αγγελής έσωσε την κατάσταση.

    

      ΜΑΝΤΟΥΔΙ

      Οι πρώτοι ήρωες Αγωνιστές  υπήρξαν οι κάτοικοι του Μαντουδίου, όπου τουφεκίσθηκαν - σφαγιάσθηκαν από τις ορδές του Μπερκόφτσαλη κάτω στα πλατάνια.

      Κατσικογιάννης Ιωάννης, Αγωνιστής του 21 από την αρχή του αγώνα.

      Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εύβοιας αναφέρονται τα ονόματα Κατσιγογιάννης Μηνάς και Κατσικογιάννης Ευστάθιος.

      Αναφέρεται το όνομα ενός νέου Σταμάτης Αγγελάρας, όπου ειδοποίησε τον οπλαρχηγό Βαλτινό για την άφιξη του Αρχηγού Βερούση στον Άγιο.

 

      ΠΑΓΩΝΤΑΣ

      Καπετάν Λιάκος. Πολέμησε ηρωικά κοντά στον Αρχηγό Βασιλείου Σταύρο στην μάχη Αδριαλά (Παγώντα). Στο τέλος περικυκλωμένος, έπεσε «ως νέος Λεωνίδας» μαζί με λίγους συντρόφους του. Το ίδιο τέλος είχε και η γυναίκα του Λιάκαινα.

 

      ΠΑΠΑΔΕΣ

      Σεφέρης Αθανάσιος, από τους πρώτους Αγωνιστές, βρέθηκε κοντά στον Οδυσσέα και στον Αγγελή στην ιστορική μάχη στο χάνι της Γραβιάς. Ο ιστορικός γράφει: «Βγήκαν όλοι τους ζωντανοί, είχαν λείψει δύο μονάχα, ο Θανάσης Καπλάνης και ο Θανάσης Σεφέρης».

 

      ΠΡΟΚΟΠΙ (Αχμέτ-Αγά)

      Καρατσόλιας, από τους πρώτους αγωνιστές του 21.

 

      ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

      Καπετάν Μιχάλης ή Μιχαήλος, Οπλαρχηγός του 21 και τζοχαντάρης του Αλή. Πολέμησε στις πρώτες μάχες του αγώνα. Στη συνέχεια λοξοδρόμησε, προσκύνησε τον πανούργο Αγά της Αγ. Άννας και έβλαψε τον αγώνα.

 

      ΤΡΙΚΕΡΙ

      Κουτμάνης Στάθης, πρώτος καπετάνιος του αγώνα.

      Κοσμάς Ανδρέας, πλοίαρχος ιδιοκτήτης πλοίου. Διορίσθηκε ναύαρχος συγκεντρώνοντας στη Λίμνη ένα μικρό στολίσκο, πλέοντας προς τα Βρυσάκια Χαλκίδας για ενίσχυση του αγώνα.

      Καπετάν Κωνσταντής Ραΐσης.

      Γιώργος Ζορμπάς, οπλαρχηγός του αγώνα.

 

./.

-4-

 

      ΦΑΡΑΚΛΑ

      Σιάτρας. Από την αρχή συμμετείχε στον αγώνα. (Στο βιβλίο του ο Αντωνίου Αρβανίτης, σελίδα 407 αναφέρει, ότι ο Οδυσσέας πηγαίνοντας από τη Λίμνη στον Άγιο, νύχτωσε στη Φαράκλα και κοιμήθηκε στο καλύβι κάποιου γερο-Σιάτρα).

 

 

Ο ΜΠΕΡΚΟΦΤΣΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

       Όπως έχουμε αναφέρει, μετά το θάνατο του Αγγελή Γωβιού, η επανάσταση στην Εύβοια δεν πήγαινε καλά. Οι αντιζηλίες και οι διχόνοιες αυξήθηκαν περισσότερο ενώ ο νέος διορισμένος αρχηγός Διαμαντής Νικολάου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί καθόλου.

       Ο αιμοβόρος και βάρβαρος Γιουσούφ Πασάς Μπερκόφτσαλης, βρήκε την ευκαιρία να εκστρατεύσει  στη Βόρεια Εύβοια, για να τιμωρήσει τους κατοίκους της επειδή συμμετείχαν ή βοήθησαν την επανάσταση.

       Οι μεγαλύτερες καταστροφές και σφαγές έγιναν στα χωριά Προκόπι, Μαντούδι, Αγ. Άννα, Αχλάδι και Λίμνη.

    

Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΚΟΦΤΣΑΛΗ

     Eπιστρέφοντας ο Μπερκόφτσαλης με το στρατό του, στρατοπέδευσε έξω από τη Χαλκίδα. Τότε φοβερός λοιμός έπεσε στο στράτευμα του και το αποδεκάτισε, αφού σώθηκε μόνο το 1/3 από τη συνολική του δύναμη. Ο ίδιος, έφυγε γρήγορα για τη Λάρισα, για να σωθεί από τον λοιμό.

 

                                     ________________________________________________

 

 

ΣΗΜ.:  Η έρευνα δεν μπόρεσε να γίνει πλήρης λόγω χρόνου (έγινε τιμητικά για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης). Στηρίχτηκε στην Ευβοϊκή Εγκυκλοπαίδεια και στην Ευβοϊκή Βιβλιογραφία μας. Οι Δήμοι της περιοχής μας και Οι Τοπικές Κοινότητες μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία και να φροντίσουν για τον τρόπο που θέλουν να τιμήσουν τους Αγωνιστές της περιοχής τους.

 

 

Λίμνη, Ιούνιος 2021

      ________________

 

                                                                                                    

 Γιάννης  Ψαρρός

                                                                         

 (Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού 

 

 

                                                                                  

 Συλλόγου Ελυμνίων «Μάκιστος»)

                                                      

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.