Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Η όμορφη Αγία Άννα Β.Εύβοιας

Από:Ιωάννης Παρμακλής 

Η Αγία Άννα χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λόφου Κατσαρή απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαλκίδας και είναι η έδρα του πρώην Δήμου Νηλέως. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας και είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό του Δήμου. 
Το χωριό έχει περίπου 550 κατοίκους και μαζί με τους οικισμούς Παλαιοβρυση και Αγκάλη ξεπερνά τους 700. 
 
Η Αγία Άννα πήρε το όνομα της και χτίστηκε στην περιοχή χάρη σε μία εικόνα της Αγίας Άννας που βρέθηκε στο σημείο, ενώ εκατοντάδες χρόνια πριν υπήρχαν σπίτια στην περιοχή Παλαιοχώρι και Ακλυδέρι.
Στην Αγία Άννα υπάγονται και οι οικισμοί Παλαιόβρυση και Αγκάλη, η Παλαιόβρυση είναι ένα μικρό χωριό νοτιοδυτικά της Αγίας Άννας ενώ η Αγκάλη είναι η παραλία του χωριού και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.
 
Η Αγία Άννα θεωρούταν το Κεφαλοχώρι της περιοχής καθώς εδώ λειτουργούσαν νοσοκομείο αστυνομικός σταθμός (δημόσιες υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ταχυδρομείο) αλλά και Ειρηνοδικείο ενώ ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί, συμβολαιογράφος, υποθηκοφυλακείο καθώς και αγροτικό ιατρείο, επίσης υπάρχουν όλες οι βαθμίδες των σχολικών μονάδων όπως νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο. 
Στην πλατεία του χωριού λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ, ταβέρνες, καφετέριες και ουζερί, ενώ γενικά στο χωριό μπορείτε να βρείτε και άλλα επαγγέλματα όπως, φαρμακεία, λογιστικά και τεχνικά γραφεία, μηχανικούς, φροντιστήρια, πρατήρια καυσίμων, οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, ελαιοτριβείο, και γενικά οτιδήποτε χρειαστείτε για την καθημερινότητά σας.
Στην πλατεία του χωριού θα συναντήσουμε και τον ιερό ναό Γενέσιον της Θεοτόκου, ο ναός κατασκευάστηκε το Νοέμβριο του 1854 με δαπάνες των κατοίκων της περιοχής. Από την πλατεία ακολουθώντας το δρόμο βορειοδυτικά συναντάμε τον ιερό ναό Αγίας Άννας ο ναός, ο ναός είναι χτισμένος ανάμεσα σε βελανιδιές και κυπαρίσσια ενώ εδώ υπάρχει και η παιδική χαρά του χωριού, επίσης εδώ ήταν και το κοιμητήριο της Αγίας Άννας. Πολύ συχνά ο ναός καθώς και περιβάλλων χώρος αποκαλείται από τους ντόπιους ως Αισαννα. Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκεται και το δημαρχείο του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν δημοτικής ενότητας Νηλέως. Συνεχίζοντας βόρεια θα φτάσουμε στο γήπεδο της Αγίας Άννας όπου εδώ ήταν και η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρης Αγίας Άννας. Κατηφορίζοντας απ' το γήπεδο θα συναντήσουμε το εξοχικό όπως ονομάζεται η περιοχή, εδώ παλαιότερα γινόντουσαν τα πανηγύρια και τα γλέντια του χωριού ενώ μέχρι και σήμερα εδώ στεγάζεται και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Αγίας Άννας.
 Με αφετηρία την πλατεία αυτή τη φορά θα κοιμηθούμε νότια όπου θα συναντήσουμε τα γραφεία του χορευτικού συλλόγου Νηλεύς ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται και το λαογραφικό μουσείο της Αγίας Άννας. Στο μουσείο μεταξύ άλλων μπορείτε να θαυμάσετε τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα αγιαννιώτικη φορεσιά, επίσης υπάρχουν είδη οικιακής χρήσης, υφαντά, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, βιβλιοθήκη καθώς και φωτογραφικό υλικό από από την συλλογή του αείμνηστου Δημήτριου Σέττα ο οποίος είναι και ιδρυτής του μουσείου.
Η Αγία Άννα διαθέτει πλούσια ιστορική, λαογραφική και πολιτιστική κληρονομιά. 
Μεταξύ άλλων από τα πιο χαρακτηριστικά ιστορικά γεγονότα είναι η Μπολιβιναινα η ηρωίδα της Αγίας Άννας η οποία με αυτοθυσία προτίμησε να πέσει στο γκρεμό παρά να προδώσει τους συγχωριανούς στους Τούρκους. Επίσης ο Γάλλος διπλωμάτης Ερικος Μπέλ και ο ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ έχουν απαθανατίσει σε γκραβούρα την Αγία Άννα του 1876 και 1927 αντίστοιχα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί το βωμολοχικο καρναβάλι της Αγίας Άννας το οποίο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. 
 
Το καρναβάλι ξεκινάει με την εναρξη του τριωδίου όπου ομάδες καρναβαλιστών περιφερόμενοι στους δρόμους και τα καταστήματα του χωριού τραγουδάνε βακχικά και διονυσιακά σατυρικά τραγούδια. Κορυφώνεται το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία του χωριού όπου οι καρναβαλιστές δημιουργώντας αυτοσχέδια άρματα τα οποία φέρουν ομοιώματα φαλλού και γεννητικών οργάνων και με την συμμετοχή όλων τραγουδανε και χορεύουν φαλλικά και διονυσιακά τραγούδια ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και ντόπιο κρασί για όλους.
 Προσωπική μου γνώμη αυτές τις μέρες και ειδικά την καθαρά Δευτέρα αξίζει να επισκεφθείτε την Αγία Άννα και να ζήσετε και εσείς από κοντά αυτή τη μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα εμπειρία.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.