Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Επιστολή της Κίνησης πολιτών για το Επιχειρηματικό Πάρκο

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κίνηση Πολιτών του Δήμου Λίμνη, 30 - 9 - 2022

Έδρα: Λίμνη ΕυβοίαςΑρ. Πρωτ.: 138

34005 Λίμνη

--------------------



Τηλ. Επικ.: 6973-404035

e-mail.: Makistos.evia@gmail.com


Προς

τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας

Κύριον Δήμαρχο

Έδρα: Λίμνη

ΘΕΜΑ:Επιχειρηματικό Πάρκο στο Μαντούδι – Εκπόνηση Νέου Πολεοδομι-

κούΣχεδίουστον Δήμο μας

ΣΧΕΤ.:α. Αριθμός 135/20-12-2021 Υπόμνημα Συλλόγων του Δήμου μας

β. Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/23164/819/20-4-2022 (Απάντηση από το

ΥΠΕΝ)

γ. Αριθμός 7456/25-7-2022 Υπόμνημα του Δήμου μας (Προς το

ΥΠΕΝ)





Κύριε Δήμαρχε,



Πριν δέκα (10) χρόνια εγκρίθηκε η Διυπουργική ΚΥΑ/2012 με την οποία προτάθηκε να γίνει επιχειρηματικό πάρκο στο Μαντούδι (Κυμάσι) Α΄ κατηγορίας (υψηλής όχλησης).



Η έγκριση αυτήήταν με πολιτική απόφαση, γιατί αποδεδειγμένα έγινε με συνεργασία της ενδιαφερόμενης εταιρείας με την τότε κυβέρνηση, σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, των κινημάτων πολιτών, ακόμη και σε αντίθεση με τους μελετητές του Γ.Π.Σ. Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, που εκβιάσθηκαν να γράψουν εν γνώσει τους αναλήθειες (γεγονός κολάσιμο διοικητικά και ποινικά).



Οι κινήσεις πολιτών αποτελούμενες από υπεύθυνους δημότες και πολίτες, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων του Μαγνησίτη (Λευκόλιθου) στην εν λόγω περιοχή, συμβιβάστηκαν σε ηπιότερη όχληση και αντιπρότειναν επιχειρηματικό πάρκο Β΄ κατηγορίας (μέσης όχλησης). Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές και μάλιστα εκλέχτηκαν περισσότερο με τη θέση αυτή.



Το αντίθετο συμβαίνει με την ενδιαφερόμενη εταιρεία, όπως τότε έτσι και σήμερα έχοντας πολλές προσβάσεις στην κυβέρνηση, αγνοεί την τοπική κοινωνία και όλες τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας. Το θέμα αυτό δυστυχώς δεν λύθηκε οριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ο πρώην Υπουργός κ. Σταθάκης έδωσε μία διαζευτική λύση, για την αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου.

Σελίδα 1 από Σελίδα 3

Νέα Αρνητική Παρέμβαση



Ξαφνικά ενώ προσπαθούσαμε στον Δήμο μας για πάρκο μέσης όχλησης σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, μάθαμε ότι υπάρχει ένα νέο νομικό εμπόδιο. Παρασκηνιακά και εν αγνοία όλων στις 26-6-2021 τροποποίησαν το άρθρο 44 παράγρ. 1 του Αναπτυξιακού Νόμου 3982/2011. Στην τροποποίηση αυτή έγραψαν ότι, για οποιαδήποτε πρόταση για πάρκο ηπιότερης όχλησης από το πάρκο υψηλής όχλησης που έχει αποφασισθεί, χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της εταιρείας και των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή καθαρή φωτογραφική ρύθμιση.



Ήδη οι δύο αυτοί ενδιαφερόμενοι απάντησαν αρνητικά σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εδώ βλέπουμε πλέον τα «αθώα» αποτελέσματα όταν υπάρχει «άδολη» συνεργασία επιχειρηματία και εξουσίας και μάλιστα εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας.





Εκπόνηση Νέου Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο μας



Η αναπάντεχη καταστροφή που μας προξένησαν με τις πυρκαγιές «έδωσε ευκαιρίες» για αρκετές μελέτες, κυρίως από μελετητές που ανήκουν στο ΔΙΑΖΩΜΑ του κ. Μπένου, που έχει αναλάβει την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής μας κατόπιν επιθυμίας της κυβέρνησης. Για τις μελέτες αυτές θα πρέπει να επαγρυπνούμε για ότι αρνητικές παρεμβάσεις και προτάσεις θελήσουν να υλοποιήσουν. Θα είμαστε βέβαια παρόντες με προτάσεις θετικές για τον τόπο μας.



Το ΥΠΕΝ με έγγραφό του (β σχετικό), μας βεβαιώνει ότι με την εκπόνηση του νέου πολεοδομικού σχεδίου μπορούμε να προτείνουμε για την περιοχή Μαντουδίου (Κυμάσι) πάρκο μέσης όχλησης. Οι υπεύθυνοι όμως μελετητές της εκπόνησης του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου για τον Δήμο μας, μας βεβαιώνουν ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, γιατί σκοντάφτει στον Νόμο, δηλαδήστην τροποποίηση – ρύθμιση που αναφέραμε πριν (άρθρο 44 παράγρ. 1 Νόμου 3982/2011).



Έτσι λοιπόν με αυτόν τον πονηρό τρόπο μας κλέβουν μία θετική δυνατότητα, να προχωρήσουμε σε πάρκο μέσης όχλησης στο Μαντούδι, έστω και μέσα από το νέο πολεοδομικό σχέδιο.





Τι απομένει τώρα;



Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, μία λύση υπάρχει τώρα κατά τη γνώμη μας. Ο Δήμος μας, εάν πράγματι υπάρχει η βούληση για την θετική λύση του θέματος αυτού θα πρέπει να το απαιτήσει τώρα δυναμικά και αποφασιστικά από τα αρμόδια Υπουργεία και την επιτροπή του κ. Μπένου.





Σελίδα 2 από Σελίδα 3

Η τροποποίηση που έγινε εν αγνοία μας ήταν μία σκόπιμη πολιτική πράξη, φραγμόςγια να μην πετύχουμε ηπιότερη όχληση στο Μαντούδι. Με τον ίδιο τρόπο με πολιτική πίεση και παρέμβαση να διορθώσουν ότι οι ίδιοι έχουν κάνει. Εάν αυτό απαιτηθεί και από τους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας θα είναι πολύ θετικότεροτο αποτέλεσμα. Πρέπει να δράσουμε τώρα γρήγορα, γιατί ο χρόνος, αποβαίνει σε βάρος μας.



Οι Προτάσεις μας

Κατά τη γνώμη μας οι κυριότερες και οι πιο επείγουσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν τώρα από τον Δήμο μαςείναι:

α.Επείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και απόφαση επικαιροποίησηςόλων των θετικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων μας. Η απόφαση επικαιροποίησης μαζί με τη νέα πρόταση του Δήμου για οριστική λύση του θέματος,να σταλείστους αρμόδιους φορείς,επιτροπή του κ. Μπένουκαι επιτροπή μελετητών του νέου Γ.Π.Σ.

β.Άμεση συγκέντρωση στην έδρα του Δήμου μας με τους ενδιαφερόμενους φορείς και συλλόγους, Περιφερειακούς Συμβούλους και Βουλευτές του Νομού μας, με σκοπό τη λήψη μιας δυναμικής απόφασης προς τους αρμόδιους της Πολιτείας, για την οριστική λύση του θέματος αυτού.



---------------------------------



Κύριε Δήμαρχε, φίλοιΔημοτικοί Σύμβουλοι και συνδημότες, κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της λύσης του θέματος αυτού. Τώρα μπορούμε να απαιτήσουμε πολιτική λύση. Να αρθεί η σκόπιμη τροποποίηση που έγινε ή να εξαιρεθεί η πολύπαθη περιοχή μας.

Τώρα ύστερα από την καταστροφή που μας προξένησαν, έρχονται ως ηθικοί αυτουργοί και επικαλούνται νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογικές ευαισθησίες, ενώ παράλληλαεξακολουθούν να επιμένουν σε πάρκο υψηλής όχλησης.Ως πότε θα μας κοροϊδεύουν;;



Τελικά εμείς ως Δήμος, δεν θα απαντήσουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά; Τι περιμένουμενα αντιδράσουμε;



Για την Κίνηση Πολιτών

HΣυντονιστική Ομάδα

Ανυφιώτη Γιάννα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Γαρυφάλλου Νίκος

1.Δήμος Αιδηψού-Ιστιαίας Δερβέναγας Σωτήρης

(Για την ενεργό συμμετοχή του) Μανώλης Βασίλης

2.Δημοτική Παράταξη (Γιάννης Στεργίου)Μουσουτζάνης Θανάσης

3.Δημοτική Παράταξη(Γιώργος Τριάντης)Παναγιώτου Γιώργος

4.Δημοτική Παράταξη(Στάθης Λιαγκάκης)Σαββάκης Τάσος

5.Μ.Μ.Ε.Ψαρρός Γιάννης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.