Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Κώστας Καραγιώργης - Ο « Κοσμοπολίτης » της Εθνικής Αντίστασης

 «...Με αρχηγούς Σαμαρινιώτη, Καραγιώργη και Σαράφη, που ειν΄οι μάνες του λαϊκού στρατού...» εξιστορούσε το επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι ( σε μια του διασκευή ) στα ζοφερά εκείνα χρόνια της Ιταλο-Γερμανικής Κατοχής...

κι΄ύστερα αθόρυβο σίγασε μεσ΄τις ατσάλινες προτομές των μεγάλων Αγωνιστών σε μαρμάρινο βάθρο στην Πλατεία Ηρώων της Λίμνης... Τραγούδια και γεγονότα μιας τρομερής ( τόσο δραματικής - όσο κι΄ηρωικής ) εποχής, που τ΄αφουγκράζονται και τ΄ακούν  όσοι που ΄χουν ευαίσθητα  αυτιά να τ΄ακούν...κι΄όσοι πασχίζουν να μάθουν και να πάρουν ( όλβιοι αυτοί ) διδάγματα ιστορίας!..

 

Κώστας Γυφτόδημος : Γιός έγκριτου Συμβολαιογράφου - του Γεωργίου Γυφτόδημου, γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας, στη χαραυγή του 20ου αι. Το ψευδώνυμο « Καραγιώργης » το υιοθέτησε ο ίδιος στα Κατοχικά χρόνια, ( παρμένο από παλαιότερο οσποδάρο  Σέρβο επαναστάτη - τον Τζόρτζε Πέτροβιτς ). Τα μικρά και μαθητευούμενα χρόνια περνούν στο Σχολείο της ναυτικής ( και λευκολιθικής τότε ) Λίμνης, τα εφηβικά, τα προσκοπικά και τα επιμελή Γυμνασιακά, περνούν στη Χαλκίδα...χρόνια που η κοσμογονική κόκκινη Επανάσταση ( Μαρξιστική-Λενινιστική στην αρχή ) και οι παρορμητικές επεκτάσεις της, επηρεάζαν ιδιαίτερα τις εργαζόμενες τάξεις και ζωηρότερα την φοιτητιώσα νεολαία.  Ήταν η μόδα της εποχής... « Και την πόρτα να έκλεινες... ο μαρξισμός θα περνούσε σαν όπως η σκόνη και ο καπνός μέσα απ΄την κλειδαρότρυπα!..»,  όπως φορές σχολίαζε κι΄ο μακαρίτης Λεωνίδας ο Κύρκος. Απ΄τη Χαλκίδα θα ξεκινήσει κι΄η πρώιμη μύηση του νεαρού μαθητή Γυφτοδήμου στ΄αριστερό κίνημα και μέχρι το θάνατό του ( ως Καραγιώργη - στα πενήντα του χρόνια ), θα παραμείνει ως ένας εκ των αρχαιοτέρων σημαινόντων κομμουνιστών, στο χώρο αυτό της αριστεράς.

 

Κώστας Καραγιώργης :  Ο γιατρός, ο διανοούμενος, ο πολιτικός, ο καθοδηγητής και ο ρήτορας, ο φιλομαθής και γλωσσομαθής, ο λογοτέχνης « με μοτο Καβάφη » του Δευτεριάτικου φιλολογικού « Ρίζου », ο « κοσμοπολίτης » μ΄αέρα ευρωπαϊκό,  ο διπλωμάτης κι΄ΕΑΜικός πρεσβευτής στην Αμερική κι΄αργότερα ο ανώτατος ( του ΔΣΕ ) στρατιωτικός... μα προ παντός των δημοσιογράφων ο άριστος και των οργανωτών ο πιο απαράμιλλος!..

 

Κώστας Καραγιώργης :  Ο ελόγιμος και κορυφαίος των σκιτσογράφων της εποχής Αντώνης Πρωτοπάτσης, τον διαιώνισε μ΄ένα χαρακτηριστικό σκίτσο... κι΄ένα ακόμη σκίτσο του Καραγιώργη φιγουράρισε αφιερωματικά στον αμερικανικό  περιοδικό Τύπο, όπως και θα εκθέσω λεπτομερέστερα στη συνέχεια. Σίγουρα, αν οι έλληνες νέοι γνωρίζαν καλά την αντιστασιακή της πατρίδας μας ιστορία, πιστεύω πως στο στηθαίο της μπλούζας τους, δεν θα φιγουράριζε ο ( κατά τα άλλα πανάξιος μεν ) Τσε Γκεβάρα ( επαναστάτης, γιατρός, στρατιωτικός και πολιτικός ), αλλά τη θέση του θα κατείχε ο προηγηθής του Τσε  και με πιότερα μόρια... ο δικός μας και γηγενής Κώστας Καραγιώργης... Κι΄αν κάποιοι πρώϊμα μειδιάσουν...τους παραπέμπω στην ακολουθούμενη συνέχεια του σημερινού μελετήματος...

 

Κώστας Καραγιώργης :  Στη Λίμνη νεαρός οργάνωσε την ΟΚΝΕ. Ίδρυσε και οργάνωσε τα τότε Συνδικαλιστικά Σωματεία ( Εργατικό Κέντρο Μεταλλωρύχων - Ενώσεις Λεμβούχων και φορτοεκφορτωτών - Παλαιούς Πολεμιστές Περιφέρειας κ.α. ).  Μύησε τον Γαμβέτα τον Κώστα,  το Χρήστο το Λάμπρου ( στελέχη και οι δυό του Κόμματος - και πιο μετά, της Κεντρικής Επιτροπής υψηλόβαθμα - που ΄χαν τη μοίρα κοινή και θανατερή στο Μωριά ) κι΄αλλους του τόπου αγωνιστές που διακρίθηκαν στην Αντίσταση. Νωρίς συλλαμβάνεται...κι΄ύστερα αρχίζουν οι περιπέτειες - ατελείωτες... εκείνες των δικτατόρων ( μα και του Βενιζελικού « Ιδιώνυμου » ). Οι σπουδές της Ιατρικής μέσα στο πλάνο - μαζί και τα κομματικά οργανωτικά, όλα μετ΄εμποδίων και περιπετειών...το Στρατιωτικό στο « Κέντρο Ανανήψεως Καλπακίου! »... το εξωτερικό, η Γερμανία, η Γαλλία - η ειδίκευση στη φυματιολογία και η ενεργή του επικουρία στα συντροφικά της αλλοδαπής Κόμματα. Ύστερα η Σοβιετική Ένωση, η δημοσιογραφία, οι ωφέλιμες εμπειρίες του για διάστημα, η επιστροφή στην Ελλάδα, η δικτατορία του Μεταξά. Ο Άη Στράτης...η Κίμωλος - κι΄οι θαλασσινές « διακοπές στο Αιγαίο... », όλα στο βίωμα  του ( ακόμα ) Γυφτόδημου, κρατάνε καλά!..

 

Κώστας Καραγιώργης :  Ανφάς και προφίλ, χουλιγουντιανού σταρ, ( Ροκ Χάτσον ή Γκρέγκορυ Πεκ...). Εμφάνιση άψογη, στυλιζαρισμένη - κουστούμι γραβάτα, ύφος για το ωραίο φύλο τραβηχτικό... συμπεριφορά γοητευτική... Έτσι γνωρίστηκε με την όμορφη νεαρή - κρατουμένη κι΄αυτή της Κιμώλου - την Μαρία Αγριγιαννάκη...έτσι ξεκίνησε το ερωτικό ιντερμέδιο της Αντίστασης, που θα ευλογηθεί πάνω στα κορφοβούνια από ένα αντάρτη παπά-ανταρτόπαπα, έκεί που σε λίγο θα ΄ρθει στο φως κι΄ο καρπός των ερώτων τους... Μια ιστορία δεσμού - τόσο μικρόχρονου συμβιώματος -  μα μιάς αγάπης υπέροχης - διαχρονικής και ιδανικής για την πάντα ερωτευμένη Μαρία... Θυμάμαι - τώρα που γράφω - το βουβό αναφιλητό και το εκούσιο δάκρυ της, σαν όπως σημαδεμένη κι΄η ίδια « απ΄του καιρού την άγρια πληρωμή »... μας αποκάλυπτε την προτομή του καλού της « Κοσμοπολίτη » στην Πλατεία Ηρώων της Λίμνης!.. Γιατί αυτή επέζησε, όπως σ΄ευτυχισμένες στιγμές ( σε σκοπό ελύμνιας « Βντάνας » ) της το ΄χε κάποτε ευχηθεί και ο ίδιος... « Όσα άνθη έχει η άνοιξη και ο χειμώνας χιόνια, τόσα να ζεις Μαράκι μου ευτυχισμένα χρόνια..»! Κι΄επέζησε κι΄έζησε, για ν΄αποκαλύψει τώρα η ίδια την δισυπόστατη προτομή : Του άντρα της και του Ήρωα!.. 

 

Κώστας Καραγιώργης : Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αντικατέστησε στη Γεν.Γραμματεία της Θεσσαλίας τον συμπατριώτη του Κώστα Γαμβέτα και οργάνωσε συστηματικά το μάχιμο τμήμα του ΕΑΜ - το Στρατό του ΕΛΑΣ. Οι δυσκολίες ανυπέρβλητες - μα τα κατάφερε. Η Αντίσταση αποκτούσε το Στρατό της. Έστω κι΄αν υπήρξαν « συντροφικά μαχαιρώματα » με τον Βελουχιώτη τον Άρη - προβλήματα που δημιουργούσαν οι δυσχέρειες του Αγώνα, έστω κι΄αν με δυναμικό ( πλην ευφυές ) επισόδειο ενέταξε τον Σαράφη στην στρατιωτική ηγεσία του ΕΛΑΣ. Η διπλωματική ευφυϊα του Καραγιώργη ήταν αξεπέραστη και μοναδική. Με την ίδια μοναδικότητα, στην ελεύθερη απ΄το ΄43 Καρδίτσα  - « Ελεύθερη Ελλάδα του Βουνού » - θα οργανώσει την Πανηγυρική Συνδιάσκεψη Ανταρτών Θεσσαλίας με διαβαλκανικές επεκτάσεις. Πάντα στις διπλωματικές και πολιτικές, τις  οργανωτικές του διεργασίες, υπήρξε ο καταλληλότερος όλων!..   

 

Κώστας Καραγιώργης : Η θητεία του στη Διεύθυνση και αρχισυνταξία του « Ριζοσπάστη » από το ΄44 ως το ΄47 υπήρξε σταθμός στην ιστορία της Δημοσιογραφίας. Η κυκλοφορία των χιλιάδων φύλλων του υπήρξε αξεπέραστη...Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου όταν καθόταν κάθε πρωί στο Γραφείο του, απαιτούσε πάνω στο σωρό των εντύπων που τον περίμεναν, να είναι ο « Ριζοσπάστης » με το πρωτοσέλιδο άρθρο του Καραγιώργη. Κι΄ο εκδότης της « Καθημερινής» Γεώργιος Βλάχος  ζηλεύοντας την πένα του Καραγιώργη, του πρόσφερε υπερβολική αμοιβή για να τον πάρει στην εφημερίδα του!.. « Μακάρι να είχαμε στις τάξεις μας ένα Καραγιώργη!..» ομολογούσε. Η διεύθυνση Καραγιώργη και η αρχισυνταξία της Διδώς Σωτηρίου, έφερε τον « Ριζοσπάστη » να ξεπερνά σε κυκλοφορία όλες τις υπάρχουσες εφημερίδες της εποχής. Και η δημοσιογραφική Σχολή Καραγιώργη απέδωσε σπουδαίους μετέπειτα δημοσιογράφους. Ο Καβαφάκης, ο Καραντώνης, ο Βιδάλης, ο Δογάνης, ο Κάτρης, ο Πασαλάρης, ο Γλέζος, περάσανε όλοι τους απ΄τα χέρια του. Κι΄ο φιλολογικός « Ρίζος » της Δευτέρας που με ξέχωρο μεράκι επιμελούταν ο ίδιος, μάζευε την αφρόκρεμα της τότε  φιλότεχνης διανόησης...Σικελιανός, Βάρναλης, Ρώτας, Βεάκης κι΄εκκολαπτόμενοι άλλοι πολλοί, θητεύσαν στον «Ρίζο» του Καραγιώργη. ( Κι΄αλήθεια, ξέρετε πως τον υπέρμαχο ύμνο στην Αντίσταση - το « Πνευματικό Εμβατήριο » της Ελλάδας - που συγκλονιστικά μελοποίησε ο Θεοδωράκης - τον έγραψε  ο Σικελιανός όταν ο Καραγιώργης « σάρωνε » με τον « Ριζοσπάστη » και μεταλαμπάδευε την Αντίσταση στην Αμερική;.. Παρακαλώ - νοηματικά - προσέξτε τους στίχους...Και πως - σαν γύρισε πίσω - πήγε σταλμένος από την « Δελφική » Εύα στο σπίτι του ποιητή;..  Σικελιανός - Καραγιώργης!. Άχ και να ΄χαμε μιά τους φωτογραφία!.. Όπως έχουμε πάνω στο Βίτσι, να ξεναγεί ο « Κοσμοπολίτης » προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας...τον Ιβ Φαρτζ, τον Μορίς Ερμαν, τον Ανρί Μπασίς και τον διάσημο στο παγκόσμιο - αριστερό ποιητή Πωλ Ελυάρ!.. ). Αλήθεια πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο συντοπίτης μας « γνωστός - άγνωστος »  Καραγιώργης;.. Και με θλίβει ειλικρινά, όταν στις καταθέσεις στεφάνων, στις Εθνικές Εορτές, οι δυό επιφανείς-αφανείς Ήρωές μας παραμένουν αστέφανοι...γιατί δεν υπάρχουν καν αισθητήρια μάτια κι΄αυτιά... να δούν αίματα...  ν΄ακούσουνε οιμωγές...με τον Εθνικό Ύμνο μαζί, ν΄ακούσουν το « αργό και βαρύ των κανονιών, το ξερό και το γρήγορο των πολυβόλων...», έτσι όπως θανατερά το γνωρίσαν οι ίδιοι αυτοί... ( Κρίμα!..κι΄ας το ΄χουν υπ΄όψιν οι τελετάρχες )... 

 

Κώστας Καραγιώργης : Το ταξίδι της Αμερικής ( σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό ), ήταν η αποθέωση του Έλληνα δημοσιογράφου, πολιτικού και αγωνιστή, που έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος του αριστερού Τύπου στις ιδρυτικές διεργασίες του Ο.Η.Ε. στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 1945. Ο « Δημοσθένης της νεώτερης Ελλάδας » - όπως χαρακτηρίστηκε - απέσπασε τον απρόσμενο θαυμασμό του δημοκρατικού κόσμου της Αμερικής, των πολιτών, των ελλόγιμων, των πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών κύκλων, σημαντικών προσωπικοτήτων, ομογενών και... συμπατριωτών του Λιμνιωτών!.. Αλήθεια ποιός ξέρει πως η αρχή της αρνησικυρίας - το πασίγνωστο σήμερα VETO - που τότε ψηφίστηκε από το νεοσυσταθέντα Οργανισμό των 51 Eνωμένων Εθνών, οφείλεται και στην καταλυτική διπλωματική μεσολάβηση του Καραγιώργη μεταξύ του Προεδρεύοντος Ουκρανού Μανουήλσκυ, του μετέπειτα Ακαδημαϊκού Βάσου Βλαβιανού ( εκδότη στη Ν.Υ. του « Εθνικού Κήρυκα » ) και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Σοφιανόπουλου ;.. Ναί, η ψήφιση και αποδοχή ( απ΄όλα τα μέλη) του VETO, οφείλεται και σ΄ένα Λιμνιώτη!.. Που μίλησε στην Αμερική σε κατάμεστα ακροατήρια - πλήθους κόσμου, σε αίθουσες, σε στάδια σε πανεπιστήμια και σε εκκλησίες ακόμα... παρουσιάζοντας την εικόνα μιας απελεύθερης-δημοκρατικής Ελλάδας...( που, αλίμονο!..έμενε μόνο στις ουτοπίες του Καραγιώργη...). Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Πιτσβούργο, Ιλλινόϊς, Ντηντρόϊτ κι΄άλλες γνωστές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, είτε τον υποδέχθηκαν, είτε τον άκουσαν μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών... Ναί, ο αριστερός Καραγιώργης ενημέρωνε το Νέο Κόσμο της Δύσης για το Ελληνικό ζήτημα πάνω στη βάση μιας απελεύθερης ανανεωμένης Ελλάδας... Κι΄ήταν που οι μεγαλύτεροι δημοσιογράφοι των εκεί ΜΜΕ αμιλλούνταν ποιός θα του πάρει συνέντευξη... Ο Ντρού Πήρσον ( χρονογράφος 40 εκατομμ. αναγνωστών ), ο Ρίτσαρντ Μάουερ, ο Τζωρτζ Σέλδες, ο Γιοχάνες Στηλ, ο Ραδιοσχολιαστής Σαίχτερ, πέρναν μαθήματα απ΄την πολιτική διορατικότητα του Έλληνα παρτιζάνου, τόσο που το έγκριτο περιοδικό « Νταίηλυ Γουώρκερ » της Ν.Υ. δημοσίευσε σκίτσο του Κώστα Καραγιώργη μαζί με επώνυμους Ευρωπαίους Αντιστασιακούς, με τίτλο « Οι νέοι άνθρωποι της Ευρώπης »... Αλήθεια...ποιά ευοίωνη τύχη σ΄Ελλάδα κι΄Ευρώπη θα περίμενε τον οξυδερκή διπλωμάτη... αν δεν ήταν... « το μέλλον αόρατον;..». Νομίζετε πως υπερβάλλω;.. Κι΄αλήθεια...μήπως η τεράστια επιτυχία του ταξιδιού του αυτή κι΄η υπερπροβολή της προσωπικότητάς του...ήταν η αρχή εσωκομματικών αντιζηλιών για το « αόρατον μέλλον » που προανέφερα;.. Δείτε πιο κάτω...

 

 Κώστας Καραγιώργης : Εντυπωσιασμένος ο Αμερικάνικος Τύπος θα γράψει γι΄αυτόν... Οι Τάϊμς και η Νταίηλυ Γουώρκερ της Ν.Υ., Η Νταίηλυ Νιούς, ο Ήλιος, το Τριμπούν του Σικάγου, τα Νιούς του Ντητρόϊτ, η Πηπλς Γουόλντ του Σαν Φρανσίσκο και περιοδικά, θ΄αναφερθούνε στον Καραγιώργη... Κι΄ο ίδιος - στη Βοστώνη τώρα -  θα συναντήσει  ( ως Επίσκοπο αυτή τη φορά ), τον παλιό του στο Δημοτικό Σχολείο της Λίμνης Αθηναγόρα Καββαδά ( ηγούμενο – παπαδάσκαλο τότε της Μονής Γαλατάκη ), ενώ οι Λιμνιώτες του Μπρούκλιν ( και παλιοί του συμμαθητές ) θα του ετοιμάσουν τιμητικό δείπνο με τρικούβερτο γλέντι, όπου ο Λιμνιώτης φιλοξενούμενος παρτιζάνος χόρεψε και τραγούδησε ανοιχτόκαρδα μ΄Αργυροπαιδέους, Γαβετέους, Μιμήληδες και Γαρυφαλλέους, την παραδοσιακή « Βντάνα» και την πατροπαράδοτη της Λίμνης «Καμάρα»!..

 

Κώστας Καραγιώργης : Στην Αμερική τον υποδέχθηκε και τον καλωσόρισε θερμά ( τι τιμή!.. ), η διάσημη πρωθιέρεια των « Δελφικών Γιορτών » Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση του « Ελληνο-αμερικανικού Συμβουλίου » στο Μανχάταν Σέντερ της Νέας Υόρκης, παρουσία 2000 αδημονούντων θεατών για να γνωρίσουν τον γιατρό-παρτιζάνο της απελευθερωμένης Ελλάδας!.. Τον χαρακτηρίσαν  ως τον « πρώτο έκτακτο πρεσβευτή του Ελληνικού λαού » με αποστολή Εθνική και τον περίμεναν πλήθος-δεκάδες των συνεντεύξεων σε αντιπροσώπους εφημερίδων, περιοδικών, Συλλόγων και Οργανώσεων με επιστημονικά, πνευματικά και πολιτικοοικονομικά ενδιαφέροντα. Τον έλληνα παρτιζάνο-γιατρό, που η φήμη του είχε πλατιάσει σε Ευρώπη κι΄Αμερική, πριν απ΄τη φυσική παρουσία του - πέρα απ΄την ελληνολάτριδα Εύα - θα τον παρουσιάσουν και θα τον προλογίσουν προσωπικότητες και προσωπικότητες... Όπως, ο Αμερικανός συγγραφέας Άλμπερτ Καν, ο Ελληνο-αμερικανός επιστήμονας Πήτερ Πάουλους, ο Δρ. αρχαίας φιλολογίας Μακ Κήον, απόμαχοι ήρωες του Αμερικανικού Στρατού, ο διάσημος αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος και άλλοι ομογενείς ιθύνοντες...ενώ στην Καλιφόρνια μιλώντας ο ίδιος ο Καραγιώργης  στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, θα αποσπάσει  την αποθέωση σε μια αυθόρμητη θύελλα χειροκροτημάτων ενός θερμού δημοκρατικού Αμερικανικού κοινού των 2000 ατόμων!.. ( Συγκρίνετέ τα με τα « πρωτοκολλικά » χειροκροτήματα της αίθουσας του Κογκρέσου στην υποδοχή πολιτικών προσωπικοτήτων... Καμιά. Γιατί στην περίπτωση Καραγιώργη,  πρόκειται για αυθόρμητη λαϊκή αναγνώριση έργου, με εθνική προσφορά...). Αυτά - και η Πλατεία Ηρώων της Λίμνης, να περιμένει την προτομή του!..

 

Κώστας Καραγιώργης...κι΄όλα τα παραπάνω...υπήρξαν μια χίμαιρα!.. υπήρξαν ένας φευγαλέος πολιτικός ρομαντισμός του ιδεαλιστή Καραγιώργη...κι΄ένα επιθυμητό ευχολόγιο του δημοκρατικού λαού... Γιατί « άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει »!.. Γιατί...ήδη ευδοκιμούσε στην Αμερική ο « Μακαρθισμός » και η « Ερυθρά τρομοκρατία »...γιατί ήδη ξεκινούσε στην Ελλάδα η αντίστοιχη « Λευκή τρομοκρατία » και το κομμένο του Βελουχιώτη κεφάλι κρεμασμένο από τα΄αυτιά στον Τρικαλινό φανοστάτη, περίμενε την θριαμβευτική επιστροφή του Καραγιώργη!.. Μέσα σε τρείς μήνες ο δημοκρατικός αυτός δημοσιογράφος, κατάλαβε απ΄το « Νέο Κόσμο », όσα δεν είχαν καταλάβει αυτοί, που ( πολύχρονα ) πασχίσαν να καταλάβουν!.. Και να τι είπε,  προφητικά θαρρείς  ο ευφυέστατος διπλωμάτης, μόλις γύρισε στην Ελλάδα... « Με τον Χίτλερ τελειώσαμε. Τώρα...από αλλού θα μας έρθει!.. ». ( Δέστε παρακαλώ, ένα και μόνο δελτίο ειδήσεων της επικαιρότητας στην Τηλεόραση, για το ποιοί παγκοσμίως ( και συνεχώς ) ανακατεύουν τον κόσμο - δεν είναι δύσκολο - και θα καταλάβετε!..).  

 

Αγαπητοί φίλοι, εδώ φτάσαμε σ΄ένα δυσκολότερο σημείο και δεν σκοπεύω να προχωρήσω - όχι γιατί δεν έχω τις δικές μου απόψεις πάνω στο θέμα Κώστας Καραγιώργης, εμφυλίου και μετεμφυλιακών-εσωκομματικών συγκρούσεων - αλλά είναι καθαρά δικές μου υποκειμενικές, όπως υποκειμενικές είναι του καθ΄ενός από ΄σας. Κι΄αυτό, γιατί θα ξεφύγω του θέματός μου, που αφορά την τιμητική αποκατάσταση μνήμης στην Λίμνη των δύο αγωνιστών μας - προηγήθηκε ο Γαμβέτας κι΄ακολούθησε τώρα ο Καραγιώργης. Άλλωστε τα όσα διεξαχθέντα εκείνης της τραγικής περιόδου, των πολεμικών, των πολιτικών και εσωκομματικών συγκρούσεων, έχουν μετατραπεί σήμερα σε ιστοριογραφικές και μόνο καταγραφές, αφού οι ενοχές κι΄οι ευθύνες περάσαν στων εποχών την παραγραφή - και μάλλον « ουδέν ωφελούν »...παρά - βλάπτουν!.. Κι΄εδώ, θα στηριχτώ σε μια ορθολογική εκτίμηση αναφερόμενη πάνω στην ιστορία, που ο ίδιος ο Καραγιώργης την θεωρούσε « συνισταμένη αντικειμενικών γεγονότων ( σημ. που είναι αδιαμφισβήτητα ) και υποκειμενικών εκτιμήσεων ( σημ. εκτιμήσεις διαφορότροπης ερμηνείας ). Έτσι, η τελική έκβαση του εμφύλιου απέβη αίσια για τους εθνικούς-κυβερνητικούς... πλην έφερε το « ουαί!.. » για τους ηττημένους του ΔΣΕ δημοκράτες - και « ενός κακού...μύρια κακά έπονται »!.. Για να ΄ρθουν... οι επανεκτιμήσεις... οι αντεγκλήσεις... οι διασπάσεις...κι΄οι αυτοκριτικές. Στα πλαίσια αυτά ( γιατί χρειάζεται να δοθεί κι΄ένα τέλος ), ο Καραγιώργης - θιασώτης της ελεύθερης έκφρασης μέσα στο Κόμμα - θα στοχοποιηθεί δυσμενώς...( « τραγική μοίρα το θέλησε... » διαβάζω στο « Ριζοσπάστη » ), για να αποπεμφθεί, να συλληφθεί και να εγκλειστεί στις φοβερές φυλακές της Ρουμανικής Σεκιουριτάτε...( παγκοσμίου φήμης για την βαρβαρότητά τους ) κι΄ύστερα...τόση σιωπή...μα τόση σιωπή!.. Πέρα, από για ένα διάστημα πλήθος « ανακρίσεις » ( και με προβοκατόρικες τεχνικές ),  που δεν είχαν - καν - στόχο την διερεύνηση της αλήθειας, αλλά την « σώνει και ντε » απόσπαση μιας « αβίαστης » ( τάχα ) « ομολογίας...»  του « δημοκρατικότατα » ανακρινόμενου Καραγιώργη!.. Κι΄ύστερα,  πάλι σιωπή νεκρική... που από χαραμάδες μισοσκοταδιού συναντάμε συνθήκες, σαν όπως στις γαλέρες τις μεσαιωνικές!..  Όσο για τ΄απελεύθερα χρόνια... ακολουθήσαν τα επτασφράγιστα μυστικά...κι΄αρχεία και φάκελοι  ( υπαρκτοί ή ανυπαρκτοί ) που ζητούνται...και χείλια κλειστά... και μνήμα γι΄αυτόν πουθενά...ούτε για ένα επιτάφιο μνημόσυνο τριαντάφυλλο »!..( όπως τόνισε επανειλημμένα - και στη Λίμνη - ο Μανώλης ο Γλέζος ). Αυτό ήταν το άδοξο τέλος ενός φευγαλέου πεφταστεριού - του Κώστα Καραγιώργη - που έλαμψε φωτοβολικά  κι΄ύστερα έγινε κάρβουνο...αλλά που η η ανταύγεια της τροχιάς του κρατάει ως σήμερα...και που διδάσκει πως είμαστε όντως παιδιά των αρχαίων Ελλήνων...γιατί κι΄εκείνων ο μυθικός προπάππος τους Κρόνος...« έτρωγε τα παιδιά του »!.. Σ΄αυτά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα ( από το τέλος του ελληνικού εμφυλίου, μέχρι το τέλος του Στάλιν και την άνοδο στην Σοβιετική Ένωση του Νικίτα Χρουστσόφ ), ήρθε στο 1958 η απόφαση της 9ης ολομέλειας του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία ( για τους συντρόφους, Σιάντο, Πλουμπίδη και Καραγιώργη )...« χαρακτηρίζει την κατηγορία αυτή ( σημ. προβοκάτορα και χαφιέ ) σαν αστήριχτη και συκοφαντική, προϊόν του ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος ». Κι΄ύστερα, οι ιθύνοντες εκείνου του « ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος »,  άλλοι κατέληξαν ως αυτόχειρες...κι΄άλλοι αποπεμφθέντες διαγράφησαν και... « ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν...από προσώπου πυρός!..». Σε δημοσίευμα του « Ριζοσπάστη » διαβάζω πως...« ο χαμός ( σημ. του Καραγιώργη » ) μας στοίχισε ακριβά », κι΄εδώ μη θέλοντας να εμπλακώ σε ανώφελους σήμερα  συνειρμούς, θα κλείσω συναινετικά αυτή την καταγραφή μου - έτσι όπως έκλεισαν τον εμφύλιο στα χρόνια της μεταπολίτευσης - σφίγγοντας τα χέρια θερμά, ο Υποστράτηγος του Εθνικού Στρατού Θρασύβουλος Τσακαλώτος και ο Αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης, αναγνωρίζοντας αμφότεροι ένα « κοινό λάθος »... Ή έτσι, όπως δώσαν τα χέρια - λίγο μετά - οι γιοί των Ζαχαριάδη και Καραγιώργη, οριστικά κλείνοντας πατρογονικές διαμάχες κι΄εσωκομματικούς εμφυλίους...

 

Αγαπητοί φίλοι, εξέθεσα σαν συνέχεια δυό σκιαγραφίες και μόνο - λίγο πριν - τον Κώστα Γαμβέτα και σήμερα τον Κώστα Καραγιώργη. Τον ένα επευφήμησα για το νεανικό, το δυναμικό του σθένος και τον ηρωϊκό θάνατό του...και τον άλλο για την πολυσχιδή - διεθνή  ακτινοβολία  της προσωπικότητάς του, παγκοσμίου εμβέλειας...( Και όσοι μειδίασαν για τον Έλληνα « Τσε Γκεβάρα » - τον Καραγιώργη - παρακαλώ ν΄αναθεωρήσουν...). Γνωστού όντως, οτι η άγνοια παραμένει ως το χαρακτηριστικότερο δείγμα της ανθρωπίνης κατάστασης...θα επικαλεστώ στο πνεύμα αυτό ( προκειμένου για τους Ήρωές μας ) λίγους εύστοχους στίχους του συμπατριώτη μας Αγιαννιώτη συγγραφέα ( και ποιητή )  Γιώργου Παπαστάμου..

                                                                                                                                                                                                                                         

«  Κανείς δεν μας είδε, γι΄αυτό δεν μας ξέρει κανείς και μας λησμόνησαν όλοι. Μας ξέζεψε από τ΄άρμα της τραγωδίας της η σκληρή, αδυσώπητη κι΄απάνθρωπη μνήμη. Μας ξέγραψε ακόμα κι΄η  Ι σ τ ο ρ ί α !!.. ». ( Γ.Π. « Η Παρα-γραφή των Εποχών ).

                       Αυτά.  Κι΄ας είναι... αιώνια η μνήμη τους!...         
                                                                                                  Δ.Α. - « Ελύμνιος »




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.