Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Υλοποίηση Προγράμματος Απασχόλησης πλησίον σύνταξης» για τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

 Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως έκτακτο θέμα:
 « Υλοποίηση Προγράμματος Απασχόλησης πλησίον σύνταξης»
 Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ.
Πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Στεργίου Ιωάννης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα: « Υλοποίηση Προγράμματος Απασχόλησης πλησίον σύνταξης» λέγοντας τα εξής:
 « Θα ήταν χρήσιμο να παίρναμε μία απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητούσαμε από το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και ουσιαστικά δηλαδή τον ΟΑΕΔ που είναι Οργανισμός του Υπουργείου για την υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης πλησίον της σύνταξης στην περιοχή μας. Επειδή όλοι είμαστε αποδέκτες έτσι των θεμάτων τα οποία βάζουν οι συμπολίτες μας, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι όντως είναι κοντά στη σύνταξη και γνωρίζουμε τις δυσκολίες της ανεύρεσης εργασίας και τις δυσκολίες να μεταβούν βέβαια και σε άλλα μέρη. Θα έλεγα λοιπόν να πάρουμε μια απόφαση και να το ζητήσουμε ούτως ώστε να είναι έγκυρη αυτή η απόφαση να μην πάμε πολύ μακριά το 2020».
 Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη του : 1. Την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Στεργίου Ιωάννη για την συζήτηση του θέματος 2. Τις διατάξεις του άρθρου 74 παρ.7 του ν. 4555/2018 Αποφαίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ Χαρακτηρίζει το θέμα : « Υλοποίηση Προγράμματος Απασχόλησης πλησίον σύνταξης» ως κατεπείγον και συζητητέο κατά την παρούσα συνεδρίαση του. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το λόγο στον κ. Στεργίου Ιωάννη , ο οποίος εισηγούμενος το θέμα είπε:
 2 «Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να πάρουμε μια απόφαση με την οποία θα ζητάμε την υλοποίηση προγράμματος πλησίον της σύνταξης, διότι είναι αρκετοί οι συνδημότες μας, γυναίκες και άνδρες οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη αλλά δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση την οποία επικρατεί στο Δήμο που έχει πολλά μεγάλα ποσοστά ανεργίας και βέβαια και οι μακρινές αποστάσεις που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο στην ανεύρεση εργασίας. Πιστεύω ότι ο ΟΑΕΔ βγάζει συνέχεια προγράμματα τέτοια, οπότε πιστεύω ότι θα το δούνε θετικά και θα τύχει έγκρισης, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν κι αυτοί οι άνθρωποι» .
 Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε 
 α) στον κ. Δήμαρχο ,ο οποίος είπε: «Θα συμφωνήσω με την πρόταση του κ. Στεργίου, όντως καθημερινά μας επισκέπτεται ο κόσμος που τους λείπουν 50, 100, 200 ένσημα και να συμπληρώσουν τα ένσημα τους και να βγουν σε σύνταξη. Επισκέφτηκα τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ τον κ. Πρωτοψάλτη, λοιπόν μας είπε ότι ισχύει το πρόγραμμα αυτό για τις ΔΕΥΑ, δεν έχουν βγάλει για Δήμους αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόθεση να βγει τέτοιο πρόγραμμα, καλά θα κάνουμε σήμερα να πάρουμε κι αυτήν την απόφαση, δεν είναι κακό και να την προωθήσουμε εκεί που πρέπει.
 β) στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους: Καντζούρας Ιωάννης : Αγαπητοί συνάδελφοι είναι ένα σοβαρό θέμα που η περιοχή μας εδώ και αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμο των μεταλλείων έχει πολλούς ανέργους πέρα από τη νεολαία, έχει πάνω από 50 χρονών 52 και κάτι. Με τα νομοσχέδια περνάνε κατά καιρούς έχει μπει ένα πλαφόν εκεί και λέει ότι την τελευταία πενταετία πρέπει να έχεις 100 ένσημα το χρόνο και τρέχουν όλοι όταν φτάνει η περίοδος να θες 2-3 χρόνια να πάρεις σύνταξη να μετρήσεις να κάνεις, πέρα που οι υπηρεσίες δεν σου απαντάνε, μιλάω οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν ξέρουνε, πρέπει να πάμε τρεις, πρέπει να κάνεις, δεν είναι εύκολα, δεν παίρνουν ευθύνη όμως να σου πούνε κατέθεσε και τρέχει ο καθένας σε εργατολόγο ειδικό, τα βλέπετε, τα ακούτε κάθε μέρα και ψάχνει μετά να βρει και δεν έχει τον χρόνο που δεν μπορεί. Πρέπει να έχεις τελευταία ήταν 13 χρόνια έγινε 17 1.000 ένσημα ή την τελευταία πενταετία 100 ένσημα το χρόνο, όχι 100 ένσημα, 500 τα δύο χρόνια τα τελευταία δεν μετράει, 100 ένσημα το χρόνο. Άρα λοιπόν αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό για μας, καλά είναι η κάθε κυβέρνηση να κοιτάει κι εδώ να μη φύγει ο κόσμος κι άλλο και μείνουμε τρείς κι ο κούκος, ήδη έχουν αδειάσει τα σχολεία μας όλα, να μείνουν εδώ και να μη δίνει μόνο στην Μακεδονία και στα άλλα μέρη της Ελλάδας. Να δίνει κι εκεί αλλά οφείλει να δώσει κι εδώ ένα πρόγραμμα τέτοιο να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει στα μεταλλεία και έχουν προσφέρει να μπορέσουνε να πάρουν κι αυτοί σύνταξη. 
Τριάντης Γεώργιος : Αγαπητοί συνάδελφοι όλα αυτά τα χρόνια μετά το θέμα της υγείας είναι το θέμα του μεροκάματου. Λοιπόν δεν έχω αντίθετη άποψη για το θέμα του προγράμματος, με τη μόνη διαφορά θα πρέπει εμείς σαν Δήμος να γνωρίζουμε στον Δήμο μας, οι επίσημοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ πόσοι είναι, για να γίνει αύριο μία κουβέντα με τη δημοτική αρχή και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πούμε ότι εμείς έχουμε 50 άτομα, άμα μας δώσει 4 θέσεις πλησίον της σύνταξης θα υπάρχει γκρίνια και ο Χριστός να κατέβει κάτω δε θα υπάρχει περίπτωση να κάνεις σωστή κατανομή. Θα παρακαλέσω λοιπόν να υπάρξει μία καταγραφή μέσω του ΟΑΕΔ των ανταποκριτών που έχουμε και να γνωρίζουμε κι εμείς στο σώμα πόσοι είναι οι άνεργοι της περιοχής, πόσο είναι το ποσοστό ανεργίας στο Δήμο μας και πόσα είναι τα άτομα τα οποία μπορούν να μπουν στο πλησίον της σύνταξης. 
3 Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι 
Να ζητηθεί από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) η « Υλοποίηση Προγράμματος Απασχόλησης πλησίον σύνταξης» για τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.