Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Ας καταδικάσουμε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για τους σωστούς λόγους...

Από:Haris Heizanoglou
Είναι βεβαίως κατανοητό να αισθανόμαστε συναισθηματικούς δεσμούς με τόπους και μνημεία, είναι όμως σημαντικό και να καταλάβουμε ότι η Ιστορία και τα Μνημεία της δεν ανήκουν σε κανέναν. Αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αποδεχθεί ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκόσμια μνημεία με όρους εθνικής ιδιοκτησίας, δεν μπορούμε και να απαιτούμε τα μνημεία αυτά να ανήκουν στην παγκοσμιότητα και όχι σε αυτούς που τα κατέχουν εδώ και 600 χρόνια.
Άλλωστε, ακόμα με ιστορικούς όρους, είναι ένα τεράστιο ερώτημα αν δικαιούμαστε ως έθνος ή ως κράτος, να έχουμε μια σχέση με την Αγία Σοφία παραπάνω από συναισθηματική και συμβολική, που και αυτή ακόμα θεμελιώνεται σε πολλά λογικά και ιστορικά άλματα. Η επιχειρούμενη ιστορική σύνδεση της "βυζαντινής" περιόδου με τον σύγχρονο ελληνισμό, κυρίως με γέφυρα την ορθοδοξία δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αλλά δεν είναι και ακριβώς δικαιολογημένη όταν πρόκειται για την Αγία Σοφία, και όσο κι αν μπορώ να δω το συναισθηματικό φορτίο και να το κατανοήσω, άλλο τόσο αισθάνομαι ότι πρέπει να μπει ένα όριο ανάμεσα σε αυτό το φορτίο και στην χρήση του ως εργαλείο κατασκευής υπερεθνικών μυθολογικών αφηγήσεων και επικίνδυνων αλυτρωτικών οραμάτων που στο παρελθόν στοίχισαν καταστροφές.


Επιπλέον έχει νόημα να προσπαθήσουμε να δούμε πέρα από τα εθνικά μας κλισέ, να αποφύγουμε τις γενικεύεις και να καταλάβουμε τί συμβαίνει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα και οι Τούρκοι δεν είναι όλοι φανατικοί ισλαμιστές όπως θέλουμε να λέμε εδώ επειδή βολεύει τους εθνικούς μας μύθους. Υπάρχει μια σημαντική μάζα ανθρώπων που είναι οπαδοί του κοσμικού κράτους (γιατί ή Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, την έκανε ο Κεμάλ) και τάσσονται εναντίον του Ερντογάν. Ο Ερντογάν λοιπόν με αυτή την κίνηση, πέρα από τη δημιουργία εξωτερικών αντιδράσεων στοχεύει και σε αυτούς, αν όχι κυρίως σε αυτούς, καθώς η Αγία Σοφία σταμάτησε να είναι τζαμί επί Κεμάλ. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι στην απέναντι πλευρά που όντας πιστοί στην Κεμαλική ιδέα του κοσμικού κράτους τάσσονται εναντίον αυτής της απόφασης.

Ας αποφύγουμε λοιπόν τα υπερεθνικά λογικά άλματα, ας αποφύγουμε τις γενικεύσεις και ας καταδικάσουμε την μετατροπή σε τζαμί για τους σωστούς λόγους και όχι για τους λάθος, με όρους παγκοσμιότητας και βεβαίως με συναίσθημα, αλλά όχι με όρους εθνικής ιδιοκτησίας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.