Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Οι ρετσινάδες της Εύβοιας, στο Δημαρχείο Μαντουδίου


Από την παράσταση διαμαρτυρίαςΑπό την παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο Μαντουδίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ρητινοκαλλιεργητές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα χιλιάδες κατεστραμμένα πεύκα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια» και κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, προκειμένου να επιβιώσουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην οποία παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητων Εύβοιας με τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, όπου ζητήθηκε η στήριξη της δημοτικής αρχής στις διεκδικήσεις των ρετσινάδων.

«Σε πολλά σημεία το δάσος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και χιλιάδες δέντρα έχουν ισοπεδωθεί», ανέφερε στη συνάντηση ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών. Σημείωσε επίσης, ότι εκτός από τα κατεστραμμένα δέντρα που βγήκαν εκτός παραγωγής για τα επόμενα χρόνια, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια που έχουν γίνει απροσπέλαστα από τους πεσμένους κορμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία προσέγγισης των υγιών δέντρων. Τόνισε μάλιστα ότι ο καθαρισμός των δασικών δρόμων και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την διευκόλυνση των ρητινοκαλλιεργητών, αλλά και για την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές.

Πρόσθεσε επίσης ότι παρά τις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία και την αντιμετώπιση του προβλήματος, οδηγώντας στην εξαθλίωση και εκτός επαγγέλματος δεκάδες ρητινοπαραγωγούς και σε μαρασμό χωριά της περιοχής που ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και η οποία σε ετήσια βάση αποφέρει εισόδημα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Προσδιόρισε μάλιστα ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήρθαν να προστεθούν στη μείωση της τιμής της ρητίνης και της επιδότησης που λαμβάνουν, καθώς και ότι την ώρα που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους, εισάγει μια σειρά προϋποθέσεις για την ένταξη στο επάγγελμα νέων καλλιεργητών.

Μεγάλη ζημιά, έλλειψη ανταπόκρισης από την κυβέρνηση

Τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά το λιώσιμο του χιονιού φάνηκε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνονταν στην αρχή. Προσδιόρισε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιοχές το μέγεθος της ζημιάς ξεπερνά το 50% των πεύκων, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να αποζημιώσει και να ενισχύσει τους ρητινοκαλλιεργητές.

Ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση δασικών δρόμων, καθώς και ότι σε επικοινωνία με το Δασαρχείο υπήρξε συνεννόηση να δοθεί η δυνατότητα έκτακτης κάρπωσης για την ξύλευση των κατεστραμμένων δέντρων και την απομάκρυνσή τους.

Την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα αιτήματα των ρητινοκαλλιέργεια των εξέφρασε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο προηγούμενης επίσκεψης του τις ημέρες της κακοκαιρίας διαπίστωσε και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην γίνει ωραιοποίηση της κατάστασης και μετριασμός της ζημιάς, καθώς και για να μην κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και τερτίπια. Σημείωσε επίσης ότι ήδη έχει κατατεθεί Ερώτηση στη Βουλή και τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ επίσης θα γίνει παρέμβαση στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ντροπή το ύψος της σημερινής επιδότησης με το ποσό των 0,35 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε διεκδίκηση για επιδότηση 0,65 ευρώ και τιμή πώλησης ήταν μεγαλύτερη από ότι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί πληρώνουν ενοίκιο 0,40 ευρώ ανά πεύκο που εκμεταλλεύονται.

Τα αιτήματα

Τη στήριξη τους στις διεκδικήσεις των ρητινοκαλλιεργητών εξέφρασαν με ανακοινώσεις, αλλά και παρουσία στην κινητοποίηση, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου, το Σωματείο Συνταξιούχων της περιοχής, καθώς και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, ενώ τα αιτήματα του Σωματείου είναι:

  • Άμεση καταγραφή από τα αρμόδια Δασαρχεία της ζημιάς που έχει υποστεί το Δάσος, προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασία αποζημιώσεων.

  • Αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιά.

  • Άμεση αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων που «δουλεύουν» οι παραγωγοί στο ύψος της παραγωγής τους για δύο τουλάχιστον έτη. Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τη μέση παραγόμενη ποσότητα των 3 κιλών ρητίνης ανά κατεστραμμένο πεύκο για κάθε έτος.

  • Αύξηση της τιμής της επιδότησης στα 0,50 λεπτά του ευρώ ανά κιλό παραγόμενης ρητίνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα λόγω των καταστροφών έξοδα και μεροκάματα που θα απαιτηθούν για την έναρξη της παραγωγής.

  • Άμεσος καθαρισμός των δασικών - αγροτικών δρόμων και των μονοπατιών με κρατική ευθύνη.

  • Επαρκείς υποδομές Πολιτικής Προστασίας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.