Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κωστής Βέττας: Ένας λόγιος και ευπατρίδης του τόπου μας

Κάποια στιγμή σ΄αυτό τον τόπο είναι απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη να αναδεικνύονται  αυτοί οι δημιουργικοί και πνευματικοί άνθρωποι - άνθρωποι του τόπου μας για τον τόπο μας - που ξόδεψαν με ανιδιοτέλεια χρόνια έρευνας και έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς . 

 

 Ο Κωστής Βέττας είναι ένας απ' αυτούς του ανθρώπους.

Γεννήθηκε στο Μαντούδι το 1952 και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό πλαισιώνοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού μας τη θρυλική τετράδα των αδελφών Βέττα( Αριστείδης, Αργύρης ,Γιάννης ,Κωστής). Επίσης ασχολήθηκε με τη μεγάλη του αγάπη ,τον χορό . Άνθρωπος ευγενής, πολύ χαμηλών τόνων με ταπεινοφροσύνη και σεμνότητα.

Σπούδασε καθηγητής φυσικής αγωγής στην Αθήνα και μετέπειτα δίδαξε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ συνάμα ξεκίνησε την έρευνα με τη συλλογή ιστορικών στοιχείων από πολλές πηγές και μαρτυρίες ανθρώπων για την ιστορία της περιοχής μας. 

Επί χρόνια διάβασε χιλιάδες αρχεία και ιστορικά βιβλία συνθέτοντας με τις προφορικές μαρτυρίες των γεροντότερων ένα μεγάλο συγγραφικό έργο που συμπύκνωσε στο βιβλίο του "ΜΑΝΤΟΥΔΙ:Το χρονικό ενός τόπου"

Το βιβλίο  εκδόθηκε την δεκαετία 1990 απο τις εκδόσεις Δανιά με δαπάνες της Κοινότητας ,επί προεδρίας Λιαρή και διανεμήθηκε δωρεάν στο κόσμο, για να υπάρχει ως κειμήλιο σε κάθε σπίτι.

Η ερευνητική γραφή του βιβλίου είναι χωρισμένη σε περιόδους  από την παλαιολιθική εποχή και φθάνει ως το 1990 όταν και εκδόθηκε, ενώ είναι πλαισιωμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σφυρηλατημένο σε απλή γλώσσα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην περιοχή μας από τα προϊστορικά χρόνια στο σήμερα.

Στην πρώτη σελίδα επισημαίνει:
Η ιστορική μνήμη είναι καθολικό φαινόμενο στην ανθρώπινη κοινωνία.....Σ΄όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες με τρόπους πολλούς και διάφορους τα περασμένα ζούνε μέσα στα τωρινά και το σήμερα παίρνει τη ζωή του χτες...(Δημ.Γληνός)

 Προλογίζοντας ο Κωστής Βέττας γράφει: 

Ξεκινώντας την ιστορική αυτή αναδρομή θα ήθελα να πώ ,πως στην αρχή κάθε περιόδου που εξετάζεται,αναφέρω λίγα λόγια για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και στην συνέχεια παρουσιάζω οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει από την αρχαιολογική έρευνα και τις ιστορικές αναφορές ,γραπτές και προφορικές που αποδεικνύει την ύπαρξη ζωής στην περιοχή Μαντουδίου προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνω κάποια σύνθεση και ερμηνεία γεγονότων .......

 Ο Κωστής Βέττας σ΄ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, σε γλέντι των Απανταχού Μαντουδιανών

Ευελπιστούμε, τα επόμενα χρόνια με την βοήθειά του, επεξεργάζοντας το πλούσιο υλικό που συλλέγουμε και στην ιστοσελίδα μας, να εμπλουτίσουμε περισσότερο μια επανέκδοση του βιβλίου του, που θα καταγράφει την ιστορία της περιοχής μας ως το σήμερα, με μνήμες και αναμνήσεις !

Α.Λ.

1 σχόλιο:

  1. ο Βέττας και χτυπάει παλαμάκια ο θύμιος μπακαλάκιας. Πάντως στο χασάπικο οι δυο τουςη κα;ι το Λεφτερη μαζί είναι όλα τα λεφτά !!!!Τρομεροί
    Γ.Βλαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.