Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΕ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΟΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ?


Τρεις οι παράγοντες:
 
🔸Το μοντέλο της υπερεντατικής εκμετάλλευσης που έχει επιλέξει για να επιδοτεί την αγροτική παραγωγη με τις ΚΑΠ, απαιτεί χημικά λιπάσματα. Αυτά όπως τώρα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου Πούτιν. Ήττα πρώτη.
 
🔸Το προηγούμενο κυριαρχο μοντέλο παραγωγής, οδηγεί στην γρηγορη αποσάθρωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και στον φαύλο κύκλο εξάρτησης της παραγωγής από τα roundup, ,τα χημικά και τους μεταλλαγμένους σπόρους 2-3 πολυεθνικών. Ήττα δεύτερη, αφού τον έλεγχο των εύφορων εδαφών της Αφρικής, που θα μπορούσαν να θρεψουν την ΕΕ μετα το 2030, τον έχουν ήδη άλλοι (Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και οι εκεί φύλαρχοι τους).
🔸Οι τρεις τελευταίες ΚΑΠ στηρίζονται στην στρεμματική βασική επιδότηση των παραγωγών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ και τι αυτή καταναλώνει σε ενέργεια ή άλλους φυσικούς πόρους, αντικαθιστώντας μια προηγούμενη ΚΑΠ που επιδοτούσε παραγόμενο προϊόν. Εκείνη οδήγησε σε υπερπαραγωγή και πτώση τιμών, βλέπεις.
(από εκείνη έμεινε και το "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" που λένε ακόμα σε μερικά μπλόκα κάθε Φλεβάρη).
 
Ήττα τρίτη και φαρμακερή.
✔️Αν κάποιος είναι ο ηττημένος από τον πόλεμο της Ουκρανίας, τότε σίγουρα αυτός είναι η ΚΑΠ και το ευρώ.
Η συμβατική διαχείριση των επιδοτήσεων, στην οποία αρκούνται ΟΛΟΙ οι υπουργοί γεωργίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, προφανώς και δεν είναι πλέον αρκετή για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ήδη ήρθε, και θα είναι μεγάλης διάρκειας. Ούτε σώζεται τίποτα με κινητοποιήσεις "κατά τα ειωθότα" κάθε τέτοιο μήνα περί την Agrotica, τώρα και στα ένδοξα. Παρισια..
 
Το "δεν λέω τίποτα, άσε τους Βόρειους να αποφασίζουν σχετικά επί της ΚΑΠ, λεφτά να έχουμε να μοιράζουμε" το μόνο που βοηθάει πλέον είναι την ακροδεξιά και τους φοβικούς εθνοαπομονωτισμούς της, που εξαπλώθηκε και στην ελληνική ύπαιθρο κρυμμένη πίσω από μπλέ και μαύρα ή φιλοναζιστικα ψηφοδέλτια. Αυτά που κυριάρχησαν στον αγροτικό πληθυσμό και στις τελευταίες μας εθνικές εκλογές. Με το ίδιο μοτίβο, τώρα και στας Ευρωπας.
Τα νεοφιλελέ μοντέλα Πισαρίδη για υπερυγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων κατω από 2-3 μεγάλους όμιλους μεταλλαγμένων ή αγροεφοφίων, ούτε λύσεις μπορεί να δώσει ούτε αμφισβητείται (στο πολιτικό επίπεδο) από την ακροδεξιά που κατοικοεδρευει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή του οδηγεί σε χρεοκοπιες και εγκατάλειψη της υπαίθρου. Φωτοβολταϊκά υπάρχουν...
 
Αρα, πάρτε το αλλιώς και φτιαξτε Ομαδες Παραγωγών! Εχει βράχια μπροστά και από τον σανό του "κατα μόνας" (και τα εφόδια βερεσέ από τον κουμπάρο, η επιδότηση να είναι καλά), γκώσαμε αδέρφια.
 
Γιάννης Χατζηχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.