Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 1895 - Καταρρέει η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ, το μνημείο ανεξαρτησίας του Μαντουδίου.


Σαν σήμερα, 129 χρόνια πριν, στις 23 Φεβρουαρίου 1895, υπογράφτηκε "στη Μεγάλη Οικία" το συμβόλαιο πώλησης του κτήματος Μαντουδίου, έκτασης 25.000 στρεμ. μεταξύ του ιδιοκτήτη Βασίλειου Βουδούρη και των κατοίκων .

Ουσιαστικά, είναι η μέρα που το Μαντούδι απελευθερώνεται αφού οι κάτοικοι αγοράζουν πλέον τη γη και τα σπίτια τους. Ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, μετά από τέσσερις αιώνες Τουρκοκρατίας και εξήντα πέντε χρόνια  τσιφλικιών.

Βασίλειος Βουδούρης (1840 - 1910)

Έτσι, η Μεγάλη Οικία από κονάκι του Τσιφλικά, περνά στους κατοίκους του Μαντουδίου και γίνεται το σύμβολο της ανεξαρτησίας του τόπου μας.

Γιατί όμως χρειάστηκαν οι Μαντουδιανοί να αγοράσουν την ανεξαρτησίας τους, με τον ιδρώτα και το υστέρημά τους;;;

Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τους τούρκους το 1830 η Εύβοια  δεν απελευθερώθηκε με τα όπλα, αλλά προσαρτήθηκε στην Ελλάδα,  με τον όρο να αποζημιωθούν οι Τούρκοι ιδιοκτήτες που θα αποχωρούσαν, δηλαδή να αγοραστούν οι ιδιοκτησίες τους.

Ο Ι.Καποδίστριας προέτρεπε να αγοραστούν τα τουρκικά κτήματα, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος προσάρτησης.

Έτσι το 1831, ο Υδραίος καραβοκύρης Νικόλαος Βουδούρης,  αγοράζει  το κτήμα Μαντουδίου, έκτασης 25.000 στρεμμ., από την Ρακιγιέ Χανούμ, κόρη του Καπά Ιζαδέ Χασάν Αγά.

Να σημειώσουμε ότι το 1823, όταν έγινε η μεγάλη σφαγή με τους 2.000 σφαγιασθέντες στο πλατανόδασος του Κηρέα από τις ορδές του Περκόφτσαλη, η Ρακιγιέ Χανούμ προστάτευσε, τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδια του Μαντουδίου, που δεν μπορούσαν να φύγουν. Στην ουσία έκανε άσυλο το σπίτι της, τη Μεγαλη Οικία,  απαγορεύοντας στους μανιασμένους Οθωμανούς να εισέλθουν σε αυτό.

Η οικογένεια Βουδούρη, διατήρησε στην κατοχή της το κτήμα μέχρι το 1895. Τότε  μοιράστηκε σε 100 μερίδια (ζευγάρια) ίσης αξίας, και η υπογραφή του συμβολαίων πώλησης έγινε στη ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ σπίτι του γαιοκτήμονα Βασιλείου Βουδούρη, η οποία παραχωρήθηκε στους κατοίκους, μέσω του Συνεταιρισμού που δημιουργήθηκε από τότε και διαχειρίζεται όλες τις εκτάσεις, δάσος και χορτονομή .

Σήμερα η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ είναι ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού ο οποίος κατάφερε να την ανακηρύξει "ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο σύμφωνα με την ΔΙΛΑΠ/4640/19231/16.03.99 απόφαση του υπουργείου πολιτισμού ενώ έχει γίνει από το Συν/μο η αρχιτεκτονική Μελέτη ανακαίνισης και αξιοποίησης ως πολυχώρος  πολιτισμού και στέγασης αρχαιολογικών, λαογραφικών συλλογών και στέγασης κειμηλίων της αγροτικής και μεταλλευτικής ιστορίας του τόπου μας. 

Δυστυχώς όμως επί 25 χρόνια συνεχίζονται οι προσπάθειες του Συνεταιρισμού να ενταχθεί από τον Δήμο, αυτό το εμβληματικό κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και ως τώρα όλες έχουν αποτύχει.  Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει η πολιτική  βούληση  να τεθεί ως προτεραιότητα.

Η Μεγάλη Οικία καταρρέει συμπαρασύροντας μαζί της, τις μνήμες και την Ιστορία του Μαντουδίου. 

Η διατήρηση της Ιστορίας μας, επαφίεται πλέον στον πατριωτισμό των συμπολιτών μας.

  

Σαπίζει η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ το μνημείο της ανεξαρτησίας του Μαντουδίου.  Και μαζί με αυτή, η πολιτιστική  κληρονομιά και η ιστορία ενός τόπου που χάνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.