Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Τσαπουρνιώτης: “Εκπληρώνουμε ένα επιτακτικό αίτημα των δημοτών για την υγεία”



Της Νέλλης Ψαρρού

Χαράς Ευαγγέλια... για τους πολίτες του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, η δημοτική παράταξη του κ.Τσαπουρνιώτη έθεσε ως θέμα και υπερψήφισε τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας. “Το ζητούν οι πολίτες του Δήμου μας επιτακτικά εδώ και τρία χρόνια. Ζητώ συγνώμη που δεν το έκανα νωρίτερα”, απάντησε σε τοποθετήσεις που έγιναν.νν



Αυτή η ανάρτηση κανονικά θα έπρεπε να είναι αρκετή, χωρίς επεξήγηση, αν όντως πρόκειται για την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος των πολιτών για την υγεία, όπως είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης. Η αλήθεια είναι όμως πως, κανένας δημότης, δεν έχει ακούσει ξανά για το ΚΕΠ Υγείας, πόσο μάλλον να έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, στον Δήμο μας μέχρι και πέρυσι πέθαιναν άνθρωποι σε καρότσες επειδή δεν υπήρχε ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας δεν είχε επαρκές προσωπικό. Άραγε, με το ΚΕΠ Υγείας θα στελεχωθούν οι δομές Υγείας του Δήμου μας;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

“Πρωτοβουλία” Τσαπουρνιώτη για δημιουργία ΚΕΠ Υγείας

Χθες Τρίτη 30/1, στο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στην Λίμνη Ευβοίας, ένα από τα θέματα που έθεσε η δημοτική παράταξη του κ. Τσαπουρνιώτη ήταν η αίτηση του Δήμου μας για τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Καντζούρας, εντεταλμένος εισηγητής για το θέμα, ενημέρωσε πως βρίσκεται σε συνεννόηση εδώ και 20 μέρες με τον κ. Πατούλη, πρώην Περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του Δικτύου Υγειών Πόλεων, για την ένταξη του Δήμου μας στον θεσμό του ΚΕΠ Υγείας, την έχει ήδη αιτηθεί και τώρα είναι όλα έτοιμα και χρειάζεται η έγκριση του ΔΣ. “Είναι μια ευκαιρία να εκσυγχρονιστούμε”, είπε και περιέγραψε τις αρμοδιότητες αυτής της υπηρεσίας: Καταχώρηση δημοτών στο ηλεκτρονικό σύστημα, οργάνωση/υπενθύμιση προληπτικών εξετάσεων, ενημέρωση και συμβουλευτική για θέματα πρόληψης υγείας, λίστα συνεργατών ιατρών και δομών. Τα παραπάνω θα γίνονται μέσω αποστολής μηνυμάτων και e-mail, δημιουργία καρτελών δημοτών, χρήση επικοινωνιακών εργαλείων,(αφίσες, φυλλάδια, προσκλήσεις), και εκδηλώσεις-ομιλίες.

Η παραπάνω... καινοτομία στον χώρο της υγείας του Δήμου μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στους παραβρισκόμενους. Ζητώντας λεπτομέρειες, ενημερωθήκαμε ότι:
Δεν δημιουργείται ούτε ενισχύεται κάποια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Οι δημότες καλούνται να εξυπηρετηθούν για την υγεία τους από τις υπάρχουσες δομές.
Πρόκειται για δομή ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη ασθενειών.
Θα χρειαστεί στελέχωση – που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μιας και στο αμέσως προηγούμενο θέμα του ΔΣ συζητήθηκε η υποστελέχωση του Δήμου σε βασικές του υπηρεσίες.
Θα εκπαιδευτεί ένας διοικητικός υπάλληλος για να συνδράμει σε αυτή τη δομή – ενώ οι υπάρχοντες υπάλληλοι ήδη δεν επαρκούν. Ο υπάλληλος θα πρέπει να εκπαιδευτεί στη χρήση του λογισμικού επικοινωνίας και καταγραφής.
Θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος – αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
Το κόστος για τον Δήμο θα είναι 2000+ΦΠΑ ετησίως, για την χρήση του λογισμικού, για την ηλεκτρονική καταχώριση των δημοτών


Η Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης


Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νέλλη Ψαρρού, ερεύνησε το ζήτημα και ενημέρωσε για τα παρακάτω ουσιαστικά ζητήματα, που δεν είχαν διευκρινιστεί κατά την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων. Όπως επισήμανε, αν ανατρέξουμε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠ Υγείας (https://kepygeias.org), βρίσκουμε τις εξής πληροφορίες:

Το ΚΕΠ Υγείας ασχολείται με την “ευαισθητοποίηση του πολίτη για την υγεία του”, μέσω της ενημέρωσης: ομιλίες, φυλλάδια κλπ. Δεν παρέχει καμία υπηρεσία υγείας, αλλά με την ενημέρωση και την ψηφιοποίηση των καταλόγων όσων πολιτών συμμετάσχουν προκειμένου να τους σταλεί ειδοποίηση όταν είναι να κάνουν την επόμενη εξέταση, αυτοματοποιημένα από το ηλεκτρονικό σύστημα. [Αν σας θυμίζει λίγο τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ για Ψηφιακό Κύμα, δεν είναι τυχαίο: η αρχική δομή του Δικτύου Υγειών Πόλεων χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ενώ η συνέχισή του από τους Δήμους που συμμετέχουν]. Η υπηρεσία θα υπενθυμίσει στον δημότη τις εξετάσεις του, κι αυτός μετά θα πρέπει να αναζητήσει ραντεβού μόνος του μέσα από τις τηλεφωνικές πλατφόρμες του ΕΟΠΠΥ ή του 1535.
Αν ανατρέξουμε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του 2019, θα δούμε δράσεις ΚΕΠ Υγείας όπως  Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου ή Πραγματοποίηση δωρεάν Ιατρικών εξετάσεων.  Αυτές σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό να γίνονται. Όμως, πρόκειται για δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, ή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, και άλλων ιατρικών θεσμών, και συνήθως πραγματοποιούνται στους χώρους των Κέντρων Υγείας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δράσεις που γίνονται ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια.
Υπάρχουν βέβαια και οι δράσεις “βιτρίνας”, όπως κάποιος δήμος αναφέρει ως δράση του ΚΕΠ Υγείας ότι φωταγώγησε με ροζ χρώμα το Δημαρχείο με στόχο να προβληματίσει, να ενημερώσει και να ενισχύσει τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Αυτά, σε έναν δήμο όπου πεθαίνουν οι δημότες στις καρότσες επειδή δεν υπάρχει γιατρός ή ασθενοφόρο είναι πρόκληση για το κοινό αίσθημα των δημοτών.
Τέλος, όλα τα παραπάνω (ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας) θα αφορούν μόνο 11 νοσήματα: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα η) Κατάθλιψη θ) Άνοια ι) ΧΑΠ κ) Οστεοπόρωση”. Ο κ. Τσαπουρνιώτης, αλλά και η κα Ιωάννα Γεωργίου (ιατρός) από την παράταξη του κου Κατσιαμάκα, ανέφεραν πως αυτό οφείλεται στο ότι μόνο γι' αυτές τις ασθένειες γίνονται προληπτικές εξετάσεις! Πρόκειται για μια θεώρηση πολύ στενή για να χωρέσει τις εξετάσεις υγείας που πραγματοποιούμε τόσοι άνθρωποι ετησίως (τσεκ-απ), είτε για να ελέγξουμε αν ο καλοήθης όγκος μας παραμένει καλοήθης (υπέρηχα κλπ), είτε για να δούμε ότι όλα πάνε καλά μετά από κάποια παλιά ασθένειά μας, είτε λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας (π.χ. έλεγχος θυρεοειδή). Κι αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος των ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιούν οι άνθρωποι προληπτικά (χωρίς να υφίσταται δηλαδή σήμερα πρόβλημα), που δεν θα καλύπτεται από τα ΚΕΠ Υγείας.

Με απλά λόγια, πρόκειται εκ πρώτης όψεως για ένα έργο βιτρίνας, που αποτελεί εμπαιγμό να αποκαλείται “επιτακτικό αίτημα των πολιτών” μιας χώρας που βλέπει την υγεία να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Πόσο μάλλον για έναν Δήμο που μέχρι χτες δεν είχε ΕΚΑΒ ή στοιχειώδη κάλυψη στο Κέντρο Υγείας του. (περισσότερα για τα Κεπ Υγείας εδώ: https://kepygeias.org ).

Πίσω από την βιτρίνα όμως υπάρχει και η ουσία. Η δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί μια δράση του Δικτύου Υγειών Πόλεων (https://eddyppy.gr ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σε αυτή τη δικτύωση έχει ενταχθεί και ο Δήμος μας εδώ και 4 περίπου χρόνια. Καμία απάντηση δεν δόθηκε στο τι έχει ωφελήσει αυτή η δικτύωση τον Δήμο μας όλο αυτό το διάστημα.
Επί της ουσίας, αναζητώντας στοιχεία μέσα από την ιστοσελίδα του Δικτύου Υγειών Πόλεων, βλέπουμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του ΠΟΥ ώστε να δημιουργήσει άμεση δικτύωσή του σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση ενοποιημένου πρωτοκόλλου για την πρόληψη και την υγεία. Ένα παράδειγμα αυτού του πρωτοκόλλου βλέπουμε και στις προτεινόμενες προληπτικές “δράσεις”, όπως είναι η πρόταση για εμβολιασμό στις γυναίκες 13-26 ετών για HPV, ως προληπτική ενέργεια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (https://kepygeias.org/diagnostic-protocols/ ). Όμως, η σύσταση αυτή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής μιας και για την εταιρεία που προωθεί αυτό το εμβόλιο εκκρεμούν μηνύσεις για παρενέργειες, αλλά και κακές πρακτικές προώθησης (η εταιρεία προσπαθεί να το προωθήσει και σε αγόρια!).  Επίσης, στις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιούνται, βλέπουμε συχνά να είναι χορηγοί φαρμακευτικές εταιρείες! Είναι γνωστό πώς οι φαρμακευτικές προσπαθούν, μέσω των ιατρικών συνεδρίων κλπ, να επηρεάσουν την συνταγογράφηση των ιατρών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Εδώ πλέον βλέπουμε μία αναβαθμισμένη προσπάθεια επηρεασμού των πολιτών απευθείας, που είναι σημαντική μιας και οι πολίτες δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις να αξιολογήσουν αν η πληροφορία που τους δίνεται είναι έγκυρη ή όχι.
Δεν είναι σίγουρα συμπτωματικό πως, κάτω-κάτω στην σελίδα του Δικτύου Υγειών Πόλεων (https://eddyppy.gr/ ) υπάρχει μια μεγάλη λίστα ιδιωτικών εταιρειών, φαρμακευτικών, τηλεπικοινωνιών και άλλες, που μοστράρονται – ως χορηγοί, διαφημιζόμενοι, εμπλεκόμενοι σε προγράμματα, κλπ.
Όλα αυτά χρήζουν προσοχής, σε μια εποχή που οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας λαμβάνουν χώρα σε κάθε επίπεδο.

Πέραν όλων αυτών, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί το απόρρητο στις ευαίσθητες πληροφορίες της υγείας των πολιτών, που θα τις διαχειρίζεται ένας δημοτικός υπάλληλος, κι ένας ηλεκτρονικός αλγόριθμος; Εξάλλου, η εμπειρία μας έχει δείξει πως, παρά τις αναφορές σε σχετικούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αυτοί έχουν αποδειχτεί πολλές φορές διάτρητοι.


Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν:
Να μην εγκρίνουμε τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας
Να προτάξουμε ως άμεση προτεραιότητα την στελέχωση του Κέντρου Υγείας και του ΕΚΑΒ
Να επαναξετάσουμε τη συμμετοχή του Δήμου μας στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε προσεχές συμβούλιο.

Τα παραπάνω στοιχεία που καταθέσαμε, δεν φάνηκαν να ενδιαφέρουν την παράταξη του κ. Τσαπουρνιώτη, που μάλλον βιάζονταν να υπερψηφίσει και να περάσει στο επόμενο θέμα. Η μόνη απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι, το ΚΕΠ Υγείας “το ζητούν οι πολίτες του Δήμου μας επιτακτικά εδώ και τρία χρόνια. Ζητώ συγνώμη που δεν το έκανα νωρίτερα”,  και η πρόταση ψηφίστηκε από όλα τα μέλη της παράταξής του, όπως και από την παράταξη του κ Κατσιαμάκα.

Βεβαίως, κανένας στον Δήμο μας δεν γνωρίζει για τα ΚΕΠ Υγείας, ούτε καν για το Δίκτυο Υγειών Πόλεων, στο οποίο συμμετέχουμε εδώ και 4 χρόνια. Και είναι ενδιαφέρον πως, ούτε και τώρα, 3 μέρες μετά την ψήφιση αυτή, δεν βλέπουμε καμία ανακοίνωση από τον -κατά τα άλλα λαλίστατο στα κοινωνικά δίκτυα- Δήμαρχο του Δήμου μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.