Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννης Ψαρρός: Η ταυτότητα μιας πόλης

 


Η κάθε πόλη ή χωριό, ανάλογα τα χαρακτηριστικά που έχουν, τους δίνουμε θετική ταυτότητα ή και αρνητική, τι είναι όμως εκείνο που χαρακτηρίζει μία θετική ταυτότητα;

Να ξεκινήσουμε έτσι απλά, εμείς οι ίδιοι οι πολίτες για να κάνουμε διακοπές τουρισμού ή ξεκούρασης, επιλέγουμε το μέρος που θα πάμε την πόλη και το χωριό με κάποια κριτήρια. Εάν τα κριτήρια αυτά είναι θετικά, η επιλογή γίνεται από περισσότερους επισκέπτες, εάν είναι αρνητικά από λιγότερους ή καθόλου.

Τα κριτήρια επιλογής

Κατά τη γνώμη μου τα θετικά κριτήρια επιλογής μιας πόλης είναι τα ακόλουθα:

· Τα φυσικά χαρακτηριστικά

· Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα παραδοσιακά στοιχεία

· Οι κοινωνικές συνθήκες

· Η γεωγραφική θέση

· Η φιλοξενία και οι προηγούμενες εμπειρίες

Αυτά τα βασικά κριτήρια συνοψίζουν περίπου και την ταυτότητα κάθε πόλης και χωριού.



Ο Δήμος μας (ΜΑ.ΛΙ.ΑΝ)

Στην περιοχή του δήμου μας, υπάρχουν αρκετά θετικά κριτήρια, ώστε οι πόλεις και τα χωριά μας να έχουν μια αξιοζήλευτη ταυτότητα στα πλαίσια του τουριστικού προϊόντος και της επιλογής των επισκεπτών. Είναι το φυσικό περιβάλλον που βρισκόμαστε και το συνολικό ανάγλυφο που μας περιβάλλει, ένα φυσικό χάρισμα που η αξιοποίησή του θα βοηθήσει κατά πολύ τη θετική μας ταυτότητα.



Η Λίμνη (αρχαίο Ελύμνιον)

Θα αναφερθώ περισσότερο στην πόλη της Λίμνης όχι μόνο ως έδρα του Δήμου μας αλλά κυρίως γιατί έχει αρκετά θετικά γνωρίσματα, τα οποία είναι και τα βασικά κριτήρια επιλογής και δημιουργίας μιας θετικής ταυτότητας πόλης, όπως παραπάνω ανέφερα.



Τα θετικά αυτά γνωρίσματα είναι:

· Το συνολικό ανάγλυφο με βουνό, θάλασσα, λιμάνι, αιγιαλό και οικιστική γραφικότητα

· Οι «Ελύμνιαις Πέτραις» το χαρακτηριστικό γνώρισμα από αρχαιοτάτων χρόνων ως Ελύμνιον (το Λύμνι, η Λίμνη) όπου μνημονευότανε από τους αρχαίους συγγραφείς, για να την ξεχωρίζουν από τις άλλες αρχαίες πόλεις

· Η ελληνική και παγκόσμια μυθολογία έχουν δημιουργήσει το «Νυμφικόν Ελύμνιον» χάρις του γάμου του Δία και της Ήρας στον χώρο του Ελύμνιου

· Η ναυτοσύνη του αρχαίου και σημερινού Ελύμνιου έχοντας επαφή και φιλικές σχέσεις με όλα τα λιμάνια του πλανήτη μας

· Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η ανταλλαγή πολιτισμού με τον θεσμό των Ελυμνίων εδώ και 45 χρόνια

· Η γεωγραφική θέση της πόλης και οι ήρεμες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν


Μερικά γνωρίσματα στις άλλες πόλεις και χωριά

Εάν ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία και στην βιβλιογραφία και των άλλων πόλεων και χωριών μας, θα βρούμε φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά.

Στο Μαντούδι, θα συναντήσουμε τον «ΚΗΡΕΑ της Εύβοιας», τα Ευβοϊκά Τέμπη, τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και την εξόρυξη του λευκόλιθου. Στην Αγία Άννα θα συναντήσουμε το φαράγγι του Νηλέα, τα ιστορικά γεγονότα του 1821, την ηρωίδα Μπολοβίναινα και την λαογραφία της περιοχής.

Στις Ροβιές (Οροβίαις) θα μάθουμε για τα ιστορικά γεγονότα του καταστροφικού σεισμού (426 π.Χ.), το Αρχαίο Μαντείο, τον Ενετικό Πύργο και τον Ελαιώνα.

Προκειμένου, όμως, να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα για κάθε πόλη και χωριό, πρέπει να βρούμε τα πλέον ισχυρότερα γνωρίσματα. Απ’ ότι γνωρίζω τα περισσότερα χωριά μας έχουν σοβαρά γνωρίσματα και πλεονεκτήματα, περιμένουν όμως την ανάδειξή τους από εμάς. Κάθε χωριό μπορεί να αποκτήσει μια θετική ταυτότητα και έναν τουριστικό προορισμό, αρκεί εμείς και ο Δήμος μας να θέλει και να μπορεί να προσφέρει σ’ αυτόν τον τομέα.

Είναι όμως και μερικά θέματα που μπορούν εύκολα να γίνουν εάν υπάρχει η αντίστοιχη βούληση (π.χ. στις πόλεις και τα χωριά μας απουσιάζουν από τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής μας. Ο κάθε ήρωας και ιστορικό πρόσωπο δεν έχει να κάνει με μια πόλη ή σε ποιο χωριό γεννήθηκε, ότι έκανε το έκανε για όλους μας και τιμά συνολικά τον δήμο μας.)

Με την προσπάθειά μας και την συνεργασία μας θα μπορέσει να αποκτήσει μία θετική ταυτότητα ο Δήμος μας και αντίστοιχα κάθε πόλη και χωριό, μέσα στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας μας.



----------------------------------------------



Συμπέρασμα

Ο τουριστικός προορισμός έχει σχέση με την ταυτότητα κάθε περιοχής και πόλης. Είναι μεγάλη ευθύνη και ανάγκη οι πολιτικές και δημοτικές εξουσίες και οι αρμόδιοι φορείς των πολιτών να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τι συμβαίνει γύρω μας και ειδικά σε ευαίσθητα και ανταγωνιστικά θέματα, όπως είναι ο τουρισμός.

Ως φίλος του πολιτισμού και περιβάλλοντος, προτείνω στους φίλους και συνδημότες μου:

· Να τηρούμε όλοι μας την ισορροπία φύσης και κοινωνίας. Να προστατεύουμε ότι θετικό και χρήσιμο μας άφησαν οι πρόγονοί μας

· ΟΧΙ, στην παραβίαση και κατάργηση των φυσικών και χρήσιμων χαρακτηριστικών που βρήκαμε, προκειμένου να ικανοποιήσουμε καταναλωτικές και εφήμερες ανάγκες μας. ΟΧΙ στην απληστία και επίκαιρη ματαιοδοξία μας σε έργα βιτρίνας και τσιμεντοποίησης

· Οι πόλεις και τα χωριά μας έχουν φυσικά χαρακτηριστικά και αρκετή ιστορία, αρκεί να ξέρουμε και να θέλουμε να τα αναδείξουμε.

Προσωπικά και οι φίλοι της κίνησής μας είμαστε εδώ, έχουμε τη γνώση και τα στοιχεία που χρειάζονται, θέλουμε να βοηθήσουμε κάθε κοινότητα του Δήμου μας, αλλά και συνολικά την περιοχή μας. 


Φεβρουάριος 2024


Γιάννης Ψαρρός

(φίλος της Κίνησης Πολιτών και του Συλλόγου

Ελυμνίων «Μάκιστος»)

1 σχόλιο:

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.