Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση, για την "Κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας",του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο της22/05/20024

για την Κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας


Να επισημάνουμε πως τόσο σοβαρά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με “δια περιφοράς” συνεδριάσεις. Άλλωστε υπήρχε χρόνος στη διάθεση της δημοτικής αρχής να το προετοιμάσει, αφού ως γνωστό είχε συζητηθεί και στις 17/01/2023. Θεωρούμε ότι όσο επείγουσες συνθήκες και να υπάρχουν, πρέπει η συζήτηση να γίνεται δια ζώσης με εμπεριστατωμένη και αναλυτική εισήγηση και ενημέρωση, ώστε να κατατίθενται οι απόψεις όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε τη διαδικασία συζήτησης.

Σε ό, τι αφορά το θέμα της σύστασης και συμμετοχής του Δήμου στην Κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας, είναι γνωστή η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, η οποία κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17/01/2023. Αναλυτικότερα:

Θεωρούμε ότι είναι υποκρισία να υποστηρίζει η δημοτική αρχή Τσαπουρνιώτη ότι αυτό το εγχείρημα με τις κοινότητες ανανεώσιμης ενέργειας θα λύσει ζητήματα ενεργειακής φτώχειας με τη στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και ότι ταυτόχρονα θα προστατευτεί το περιβάλλον.

Ειδικά στην περιφέρεια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, την τεράστια οικολογική και όχι μόνο καταστροφή, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, ημιαπασχόλησης και εκατοντάδες εργαζόμενους να περιφέρονται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα για να εξασφαλίσουν λίγους μήνες δουλειάς.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού που υλοποιείται στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, την οποία υπηρετούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού και από τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» στα βουνά της Εύβοιας και ολόκληρης της χώρας.

Η δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Διοίκηση να προχωράει στη σύσταση Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας, λειτουργεί ουσιαστικά σαν«στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Καλλιεργεί αυταπάτες για μια δήθεν πιο κοινωνικοποιημένης μορφής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μπορεί τάχα να σταθεί στη «ζούγκλα» της καπιταλιστικής οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή, η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας θα μπορεί να συμπράττει με άλλους φορείς, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα για την παραγωγή ενέργειας, διαθέτοντας προς εκμετάλλευση και Δημοτική Περιουσία.

Λέει η δημοτική αρχή, ότι θα παρέχεται πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΤΕΒΑ, αλλά κρύβει επιμελώς, ότι αυτό θα το πληρώνουν, όπως και τώρα, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό τους, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Δηλαδή οι λιγότερο φτωχοί θα επιδοτούν τους πιο εξαθλιωμένους.

Όσα ωραία λόγια και να χρησιμοποιούνται για «πράσινη ανάπτυξη», «ενεργειακή αειφορία», «αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας», η μέχρι τώρα πείρα μας δείχνει ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Το παράδειγμα άλλωστε με μικρούς αγρότες και άλλους, που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά, είναι αποκαλυπτικό. Αφού επένδυσαν, είτε από ίδια κεφάλαια, είτε από δανεισμό, τους κούρεψαν παλιότερα το έσοδο που ήταν να εισπράξουν από την πώληση του ρεύματος, καθυστερούν να τους πληρώσουν, τους αύξησαν την φορολογία από το 13% σε 25% για έσοδα από φωτοβολταϊκά, αλλά και πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα τους βάλει ένα ακόμα χαράτσι 6% επί του κύκλου εργασιών.

Εμείς καλούμε το λαό της περιοχής να αναρωτηθεί: Είναι δυνατόν στον κλάδο της Ενέργειας, όπου δρουν αποκλειστικά μονοπωλιακοί όμιλοι, να ευδοκιμήσουν «συνεταιρισμοί» ιδιωτών ή ακόμη και δήμων; Σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κέρδος είναι ο βασικός νόμος, είναι δυνατόν αυτοί οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν διαφορετικά και να επιβιώσουν;

Για τους παραπάνω λόγους ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε πολιτικά, απορρίπτουμε τις «πράσινες μπίζνες» και καταψηφίζουμε το θέμα. Τασσόμαστε ενάντια τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, γιατί αυτές αποτελούν το "δούρειο ίππο" των μεγάλων ομίλων ενέργειας και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας. Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.



Λίμνη 22/05/2024

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Νίκος Γεραλής

Μπάμπης Τσιβίκας

Γιάννα Ανυφιώτη

Νέλλη Ψαρρού

Νίκος Μπέϊκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.