Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Στο Μαντούδι ο Γιώργος Μαρίνος


Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Ευβοίας, στην Ιστιαία, στο Μαντούδι και σε χωριά.  

 

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και των μικρών επαγγελματιών, εκφράστηκε εκτίμηση για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, συζητήθηκε η πολιτική του πρόταση.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την οργάνωση της διεκδικητικής πάλης του λαού της περιοχής για τα προβλήματα της ανεργίας, της υγείας, του οδικού δικτύου, της δασοπροστασίας και των ελλείψεων σε υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, τη στήριξη των εργαζομένων στο Τουρισμό –επισιτισμό και των Ρετσινάδων.   

 

Στις μαζικές συσκέψεις στην Ιστιαία και το Μαντούδι στις ομιλίες του Γιώργου Μαρίνου μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

- Η έγκαιρη παρέμβαση και η πάλη του ΚΚΕ την περίοδο της πανδημίας, που αντιπάλεψε αποφασιστικά τις δυσκολίες και πρωτοστάτησε στην οργάνωση των διεκδικήσεων των εργαζομένων, συνέβαλε στο να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Αναδείχθηκε πως το σύνθημα μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ αποδεικνύεται ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

- Η καπιταλιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη και η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα. Το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους επαγγελματίες της περιοχής. Η πολύπαθη Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται από την υψηλή ανεργία που τροφοδοτείται από τις απολύσεις 260 εργαζομένων από μονοπώλιο της ΤΕΡΝΑ, στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ», στο Μαντούδι. Τονίστηκε η επικαιρότητα της θέσης «ότι πληρώσαμε πολλά, πληρώνομε πολλά, να μην πληρώσουμε ξανά, την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».   

- Οι σοβαρές διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που έχουν εμπλέξει τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οι οποίοι τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Στις συσκέψεις έγινε συζήτηση για την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού, για τη σημασία της κοινωνικής συμμαχίας, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, με τα παραδείγματα των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας,  με το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της περιοχής, συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.  

 

Πολύ χρήσιμη ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την οργανωμένη δράση των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιοχής, την αξιοποίηση των μαζικών φορέων και τη δημιουργία υποδομής για την ανάπτυξη συντονισμένης πάλης για τα λαϊκά προβλήματα.

Για την ανεργία, για αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν υγεία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία νοσοκομείου, για σύγχρονο οδικό δίκτυο, τη δασοπροστασία αλλά και τα προβλήματα των Ρετσινάδων που ένας μεγάλος αριθμός αποκλείστηκε από την κυβέρνηση ακόμα και από αυτό το επίδομα των 800 Ευρώ.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Στις συναντήσεις με τους Πυροσβέστες τόσο στην Ιστιαία όσο και στο Μαντούδι έγινε ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, για τις παρεμβάσεις στη βουλή (με δεκάδες ερωτήσεις) και στην ευρωβουλή. Αναδείχθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα:

- Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας με εκατοντάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους, κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου μαζί με τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Κορινθίας. Όμως, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα και πρώτα απ’ όλα η  σοβαρή έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και οχημάτων. Η πλειοψηφία του στόλου έχει ενεργό υπηρεσιακή ηλικία άνω των 40 ετών. Πρόκειται για οχήματα με συνεχείς βλάβες, απαρχαιωμένα που μεγάλο μέρος από αυτά δεν μπορούν να επιχειρήσουν και στο ειδικό ανάγλυφο της περιοχής. Οι προσλήψεις εποχικών εργαζομένων οι οποίοι εκπαιδεύονται τώρα,  δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά, είναι μεγάλη ανάγκη η μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετίας και των εποχικών.

  

- Αν και έχει περάσει ήδη ο πρώτο μήνας της αντιπυρικής περιόδου, δασικοί και αγροτικοί δρόμοι παραμένουν κλειστεί ή ακαθάριστοι, δεν υπάρχουν προσβάσεις στο Δάσος για τα οχήματα της πυροσβεστικής, είναι ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις οι αντιπυρικές ζώνες. Ο εφοδιασμός με ευέλικτα- κατάλληλα οχήματα στην υπηρεσία των κλιμακίων που συγκροτούνται αυτή την περίοδο είναι επείγει.   

 

Στις συναντήσεις με το προσωπικό των ΚΥ σε Ιστιαία και Μαντούδι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι για μια περιοχή που αγγίζει τις 40.000 κατοίκους και πολύ περισσότερους το καλοκαίρι, Δεν επαρκούν τα δυο μικρά και υποστελεχωμένα κέντρα υγείας της περιοχής. Στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου δεν γίνονται εδώ και ένα χρόνο ακόμα και βασικές αιματολογικές εξετάσεις, στην Ιστιαία δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, μικρός αριθμός παθολόγων.  

 

Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν τα προβλήματα του ξεπερασμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου σύνδεσης με την Χαλκίδα που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αποκλεισμό όλη την Βόρεια Εύβοια με ολέθριες συνέπειες για την υγεία του λαού της περιοχής, καταλογίστηκαν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που παίζουν με τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.