Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων κατοίκων της Β.Εύβοιας, στην Στροφυλιά



Με ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής,διατράνωσαν σήμερα τη θέλησή τους ,να «ζήσουν στον τόπο τους»,
Οι συγκεντρωμένοι κατέκλυσαν από νωρίς το χώρο της συγκέντρωσης, που είχαν καλέσει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας, αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, επιτροπές αγώνα κατοίκων από χωριά και άλλοι φορείς για τις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς. Εμφανής ήταν η συμμετοχή της νεολαίας της Εύβοιας, που έδωσε στην πρώτη γραμμή πυρός την μάχη ενάντια στις φλόγες. Με μπλουζάκια με συνθήματα κατά της πολιτικής που καίει τις ζωές μας, οι συλλογικότητες που διαμορφώθηκαν μέσα στις δύσκολες ώρες της πυρόσβεσης έκαναν την εμφάνισή τους. «Οι πολιτικές σας δολοφονούν τη φύση, εμείς δε θα αφήσουμε αυτήν τη γη να σβήσει!», έγραφε πικέτα της Επιτροπής Πληγέντων Ροβιών.

«Δώστε λεφτά για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά – Όχι στις μπίζνες μετά τη φωτιά», «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας – Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν


Στο συλλαλητήριο μίλησαν πρόεδροι και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα της περιοχής, που ανέδειξαν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, των αγροτών και των εργαζόμενων και κατέδειξαν το πλήρως ανεπαρκές όσον αφορά τα λαϊκά προβλήματα και αντιδραστικό των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αποκαλυπτικό το πανό της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κηρίνθου που έγραφε: «Μήνυμα 112: Δέντρα εκκενώστε την Β. Εύβοια, έρχονται οι επενδυτές».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και άλλων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς.

«Στα αποκαΐδια πλέον η απελπισία έγινε θυμός! Η θλίψη έγινε αγανάκτηση. Οι υποσχέσεις που λάβαμε από τον Υπουργό περιβάλλοντος δεν αρκούν. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Δεν θέλουμε ελεημοσύνη. Θέλουμε τις ζωές μας πίσω και το δάσος μας να ξαναφτιαχτεί» τόνιζαν μεταξύ άλλων στο σχετικό κάλεσμα το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Εύβοιας και οι Αγροτικοί σύλλογοι Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας.

Τα αιτήματα

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυσηόλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγήπου κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης).
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά-δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίαςγια όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδωνστα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτηςαπό τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδωνμε σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περεταίρω διάβρωση του εδάφους. Μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κάψουν όσα ξύλα έχουν μείνει για τις προσωπικές τους ανάγκες θέρμανσης.
  • Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

Το μήνυμα Κουτσούμπα

Αυτό το έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, δεν πρέπει να παραγραφεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Χρειάζεται λαϊκή ενότητα, οργάνωση, λαϊκός αγώνας, για να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι, όσοι υπέστησαν ζημιές, για να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, όλων των ζημιών, για να γίνουν εδώ και τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα από το φθινόπωρο που μπαίνει ήδη και βεβαίως να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος, το δάσος, οι δασικές εκτάσεις, σε όλη την περιοχή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, το ΚΚΕ, ο λαός της Εύβοιας, όλος ο λαός της Ελλάδας σε αλληλεγγύη, για να μη δείξουμε ξανά εμπιστοσύνη στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που λένε οι διάφοροι κρατούντες, τα οποία έρχονται να τα ξεχάσουν αμέσως μετά, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και φύγει πιο μακριά το πρόβλημα.

Εμείς θα είμαστε εδώ, στη βουλή, στην ευρωβουλή, στους λαϊκούς αγώνες, μέσα στην Τοπική Διοίκηση, στους Δήμους, στην Περιφέρεια, για να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στο λαό, για να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε, να τους ελέγχουμε καθημερινά, για να μπορέσει ο λαός να αποκατασταθεί από τις τεράστιες καταστροφές που του έχουν επιφέρει.

Αυτός είναι ο αγώνας, αυτή είναι η προοπτική και βεβαίως το ΚΚΕ θα συνεχίσει ταυτόχρονα να προβάλλει την πρότασή του για μια λαϊκή διακυβέρνηση, πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση, λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.