Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ο Γιάννης Στεργίου για τον προυπολογισμό του Δήμου

Γιάννης Στεργίου:

Το 2021, ήταν πραγματικά μία δύσκολη χρονιά, ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον Δήμο μας, για την Βόρεια πλευρά του νησιού καθότι πέρα από την πανδημία είχαμε την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά η οποία δημιούργησε τεράστια οικολογικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας.
Και εδώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να πω πως παρότι έχουν περάσει επτά (7) μήνες από τότε που συντελέστηκε το κακό, και αναφέρομαι στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, κανένας μα κανένας λόγος δεν έχει γίνει για απόδοση ευθυνών.


Καμία ενημέρωση των μελών του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά κυρίως των πολιτών για αυτό το θέμα, από τη δική σας πλευρά.


Είναι ένα θέμα το οποίο, όχι μόνο δεν το έχετε αγγίξει, αλλά τεχνηέντως αποφεύγετε και την ενημέρωση των πολιτών, αφού ακόμα περιμένουμε την λαϊκή συνέλευση που έχει αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, μετά την πυρκαγιά.


Μια ενημέρωση σε φλέγοντα θέματα, όπως είναι το μέλλον του τόπου, οι αποζημιώσεις των πληγέντων, η διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και πολλών άλλων θεμάτων.


Λειτουργείτε εντελώς απαξιωτικά και απέναντι στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά κυρίως απέναντι στους πολίτες οι οποίοι απευθύνονται σε μας και μας λένε που πήγε η ανθρωπιστική βοήθεια;
Που πήγαν τα χρήματα που στάλθηκαν;
Που πήγαν οι επιταγές;
Που πήγαν οι οικοσκευές;
Που πήγαν τα μηχανήματα και τα εργαλεία που προσφέρθηκαν από χορηγούς…


Δεν έπρεπε λοιπόν να είναι ενήμερο το Δημοτικό Συμβούλιο;
και όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως οι πολίτες γιατί αυτούς υπηρετούμε.


Δυστυχώς, καμία απολύτως ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα. Γιατί άραγε;


Να πω λοιπόν ότι τα χρήματα τα οποία έχει λάβει ο Δήμος, είναι πραγματικά ένα υπέρογκο ποσό, που αθροιστικά, κ. Δήμαρχε να με διαψεύσεις αν δεν είναι έτσι, αθροιστικά με τη Δημοτική επιχείρηση, από την πυρκαγιά και εντεύθεν, το ποσό αυτό ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ.


Και εδώ έχει μεγάλη σημασία να δούμε, με ποιους τρόπους και με ποιες διαδικασίες διαχειρίζεται η Δημοτική αρχή αυτά τα υπέρογκα ποσά.


Δυστυχώς και η διαχείριση της χρηματοδότησης που έλαβε ο Δήμος από την καταστροφική πυρκαγιά, ακολουθεί την ίδια και χειρότερη θα έλεγα διαχείριση από αυτή του «Ζορμπά», που σημειωτέον περιμένουμε ακόμα την ενημέρωση για τα έργα που έχουν εκτελεστεί.


Έχουμε υπομονή Δήμαρχε και να είστε σίγουρος, πως ούτε την ενημέρωση θα γλιτώσετε, ούτε και τον έλεγχο.

Και εδώ το ίδιο σκηνικό.
Η κλειστή παρεούλα του δημάρχου είναι αυτή που αποφασίζει, είναι αυτή που αναθέτει. Καμία απολύτως ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου, για το τι πρόκειται να εκτελεστεί, που θα εκτελεστεί και πώς θα εκτελεστεί.


Απευθείας αναθέσεις έργων με διαπραγμάτευση,
απευθείας αναθέσεις εργασιών με διαπραγμάτευση,
αναθέσεις προμηθειών με διαπραγμάτευση.


Όμως το χειρότερο είναι ότι οι αναθέσεις γίνονται μετά από μήνες, και μετά από χρόνια – έχουμε τα παραδείγματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - μόνο για διαφανείς διαδικασίες δεν μπορείς να μιλάς.


Για μας μπορεί να εξασφαλιστεί και η ταχύτητα και η διαφάνεια, κάνοντας ανοιχτές διαδικασίες, με την επίκληση του επείγοντος.


Όσον αφορά την διαπραγμάτευση να δούμε λοιπόν ετυμολογικά, τι σημαίνει διαπραγμάτευση;


Είναι η συζήτηση μεταξύ πωλητή και αγοραστή, προκειμένου να οριστεί η τιμή του υπό πώληση αγαθού. Στην περίπτωση τη δική σας κύριε Δήμαρχε, όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκατε άλλα κάνατε και κάνετε απευθείας αναθέσεις με μηδενικά ποσοστά έκπτωσης, καλώντας έναν ενδιαφερόμενο της επιλογής σας βέβαια.


Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι ίδιες οι αποφάσεις, οι οποίες, τουλάχιστον, από τότε που καθιερώθηκε το πρόγραμμα Διαύγεια μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της κάθε αρχής.


Και να προχωρήσω.


Προσλήψεις χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο.


Ναι η πανδημία και η καταστροφική πυρκαγιά σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε προσλήψεις χωρίς να τηρείτε διαδικασίες ΑΣΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να δούμε και τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές ανάγκες; Να εργαστούνε και αυτοί, να πάρουν και αυτοί ένα μεροκάματο, να βάλουν τα απαραίτητα ένσημα να ασφαλίσουν τα παιδιά τους.


Άνιση μεταχείριση των Κοινοτήτων.
Και αυτό επίσης δεν το λέω εγώ αν δείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τον προϋπολογισμό, εύκολα λοιπόν θα διαπιστώσετε, ότι στα ίδια αντικείμενα η αντιμετώπιση είναι διαφορετική από κοινότητα σε κοινότητα. Αν προφανώς έχουμε κανένα δικό μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ε, εντάξει, θα το προωθήσουμε εκείνο, να το φτιάξουμε. Αν δεν έχουμε, δεν βαριέσαι.


Η πάγια προκαταβολή στους Προέδρους των Κοινοτήτων δεν αποδόθηκε ούτε το 2020 ούτε το 2021, παρότι έχετε νομική υποχρέωση να την αποδίδετε κάθε χρόνο.


Στα θέματα της καθημερινότητας.
Μας βομβαρδίζετε με φωτογραφίες όταν έρχεται κανένας καινούργιος κάδος, βγάλτε και καμιά φωτογραφία τους τοποθετημένους κάδους που μόνιμα τα σκουπίδια είναι ξεχειλισμένα.

Λακκούβες; Φωτισμός;Τι να πω;


Και τα έργα που έχετε εκτελέσει ήδη έχουν ξεφτίσει, έχουν ξεθωριάσει και επιταχύνονται οι διαδικασίες της καταστροφής.


Χώροι αθλοπαιδιών; Εγκαταλειμμένοι.
Και επιτέλους πάρτε Δήμαρχε εκείνα τα φθαρμένα και κουρελιασμένα κομμάτια τάπητα τα οποία κάποιοι είχαν για πέταμα και εσείς τα μαζέψατε και τα έχετε παρατήσει στο γήπεδο 5Χ5 της Δάφνης δημιουργώντας μια χωματερή. Τα έχετε εκεί πέρα πάνω από έξι μήνες. Αρκετά διαφημίσατε το έργο σας.


Να πω για κινητή περιουσία. Κάντε μία βόλτα και θα δείτε σε κάθε συνεργείο εγκαταλελειμμένα οχήματα του Δήμου, και ένα λεωφορείο το οποίο είναι ξεχασμένο εδώ και κάτι χρόνια στην Ιστιαία, παρότι έχουν γίνει οχλήσεις, αυτό παραμένει ακόμα εκεί.


Δεν σας ενδιαφέρουν βέβαια αυτά τα θέματα.

Να πω για τα Δημοτικά οχήματα τα οποία τα έχετε μετατρέψει σε ιδιωτικής χρήσης.


Να αναφερθώ και στην ΔΕΥΑ η οποία λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει», ποτέ μα ποτέ, δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση για τη λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δε Πρόεδρος της ΔΕΥΑ δεν λογοδοτεί σε κανέναν και για τίποτα.


Δήμαρχε γιατί δεν αγγίζεις την Επιχείρηση Ύδρευσης;


Φοβάσαι;


Λέω, δεν ξέρω, γιατί εκεί πέρα είναι Βατικανό, δεν αγγίζει κανείς.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, που είναι το τρίτο κατά σειρά που καταθέτει η Δημοτική σας αρχή, δεν φανερώνει, δεν δείχνει κανένα αναπτυξιακό σημάδι, αφού οι μελέτες είναι ανύπαρκτες.
Και μην μου πείτε πάλι πως τα λέω εγώ, ο προϋπολογισμός τα λέει, πηγαίνετε στο κομμάτι των μελετών να δείτε ότι είναι γράμμα κενό, δεν υπάρχει τίποτα.


Μάλλον περιμένετε την ανάπτυξη κ. Δήμαρχε του Διαζώματος του κυρίου Μπένου, που και εδώ όπως είπε και ο κ. Τριάντης, καμία ενημέρωση δεν έχουμε, για το τι γίνεται.
Ποιες είναι οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος;
Αν έχει καταθέσει; στην περιβόητη Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αν ξέρει λοιπόν κάποιος να μας πει και εμάς.


Αλλά για ποιες προτάσεις μιλάμε; όταν Δήμαρχε στη συνάντηση που έγινε στην Ιστιαία με τον Πρωθυπουργό, αφήσατε έξω τα προβλήματα και τους πυρόπληκτους, αντί να πάτε εκεί πέρα και να έχετε πρώτο θέμα στην ατζέντα σας τα προβλήματα της περιοχής των πυρόπληκτων, τους αφήσατε απέξω τους ανθρώπους.


Ο τρόπος της διοίκησης σας, απέχει μακράν από τη δική μας παιδεία, τη δική μας φιλοσοφία και τη δική μας πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.