Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο: Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση εκτέλεσης του έργου

5.000 χρόνια πριν
Η περιοχή μας σήμερα
 
Υπεγράφη την Παρασκευή η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου «Ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Κηρίνθου, στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Π.Ε. Ευβοίας» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας .
Ο Αναγκαστικός Συν/μος Μαντουδίου ιδιοκτήτης των εδαφών που εκτείνεται η Αρχαία Κήρινθος στη θέση Καστρί (Πελέκι ) συναινεί στην τριετή ανασκαφική προσπάθεια, ενώ σε συμφωνία με τον Δήμο διατίθεται το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου για  (πλύσιμο, καταγραφή, σχεδίαση, τακτοποίηση και φύλαξη των ευρημάτων κ.λ.π.) που συνεπάγεται η ανασκαφή, ενώ μελλοντικά με την βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας θεωρεί δεδομένη την δημιουργία ενός εκθετηρίου αρχαιολογικών ευρημάτων στο ιστορικό εμβληματικό και διατηρητέο κτίριο "Μεγάλη Οικία" ως κέντρο πολιτισμού, δίπλα στη πλατεία Μαντουδίου, ως την μέγιστη προσπάθεια διατήρησης  και ανάδειξης της ιστορίας και της  πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, στις επόμενες γενιές.
 
Η ανασκαφή είναι τριετής με προυπολογισμό 216.000€  ενώ μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, θα υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων.
 

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η ανασκαφή αφορά στην εκτέλεση του έργου «Αρχαιολογική έρευνα στο Καστρί Κηρίνθου, του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Π.Ε. Εύβοιας» το οποίο περιλαμβάνει σειρά εργασιών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας. Για την εκτέλεση των εργασιών θα ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές, όπως αυτές περιγράφονται στις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (Ε.ΤΕ.Π., ΦΕΚ 2221/Β/30-7-2012).
Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:
1. Στον καθαρισμό-αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου
2. Την αποτύπωση με χρήση drone της υφιστάμενης κατάστασης μετά την αποψίλωση.
3. Στην οριοθέτηση του χώρου ανασκαφής.
4. Στην αρχαιολογική τεκμηρίωση και αποτύπωση των αρχαιοτήτων με βάση τα νέα δεδομένα.
5. Στο βαθύ καθαρισμό σημειακά και στη διενέργεια ανασκαφικών τομών στο Καστρί Κηρίνθου από ειδικευμένο συνεργείο (αρχαιολόγους, ειδικευμένους εργατοτεχνίτες ή εργάτες).
6. Την τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση των ευρημάτων (από αρχιτέκτονα-μηχανικό) 

7. Την φωτογραφική τεκμηρίωση των ευρημάτων.
8. Την οργάνωση, διενέργεια και επίβλεψη από την ΕΦΑ Ευβοίας της ανασκαφικής έρευνας

9. Από τον προϋπολογισμό της παρούσας θα καλυφθεί και η δαπάνη όλων των άλλων αναγκαίων αρχαιολογικών εργασιών (πλύσιμο, καταγραφή, σχεδίαση και τακτοποίηση ευρημάτων κ.λ.π.) που συνεπάγεται η ανασκαφή και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μετά το πέρας αυτής.

10. Οργάνωση του εργοταξίου.
11. Ανάθεση και εκπόνηση μελετών για την διαχείριση/ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων.
12. Τη διαχείριση/ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων, κατόπιν της έγκρισης των μελετών που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο του έργου της παρούσας, από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ.
13. Προμελέτη για τη στερέωση των βραχωδών πρανών και του τείχους στην πλευρά της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.