Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μαντούδι:Το "Ιερό βουνό" παραμένει ελεύθερο!


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) με ΟΜΌΦΩΝΗ απόφασή του απέρριψε την προσφυγή των τεσσάρων εταιρειών για αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ιερό Βουνό (Γεροβουνό) στους χώρους που εκτείνεται η ακρόπολη της Αρχαίας Κηρίνθου στη θέση "Καστρί" ή "Πελέκι" Μαντουδίου.

Όπως είναι γνωστό, χθες συνεδρίασε το ΚΑΣ προκειμένου να εξετάσει αίτηση ακύρωσης εταιριών κατά προηγούμενης αρνητικής απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας που απέρριπτε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Γερό Βουνό.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ, της 21 Νοεμβρίου 2022, μαζί με την Δ/ντρια της ΕΦΑ Ευβοίας κ. Αγγελική Σίμωσι που υπερασπίστηκε τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής, παρενέβησαν επίσης, ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο Συνεταιρισμός μας ως ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ επιστολή στήριξής μας έστειλε και ο βουλευτής Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όλοι μας υπερασπιστήκαμε ένα Ιερό Βουνό ελεύθερο από ανεμογεννήτριες, παρουσιάζοντας τη δική μας πρόταση για μια ήπια αγροτοτουριστική ανάπτυξη του. Με συνέχιση των ανασκαφών στην ακρόπολη της Αρχαίας Κηρίνθου, την αποκάλυψη των υπόλοιπων αρχαιοτήτων στις θέσεις Κάνθος, Παράμονος και Πυργάκι, την σύνδεσή τους με ένα δίκτυο μονοπατιών, με κατασκευή θέσεων θέασης και στάσεων, προκειμένου να αποτελέσει έναν ελκυστικό χώρο πεζοπορίας και επισκεπτών.

Δώσαμε να καταλάβουν
, ότι όπως εμείς οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι του Μαντουδίου, δείξαμε την ευαισθησία μας απέναντι στην Ιστορία μας, παραχωρώντας στο Υπουργείο Πολιτισμού 200 στρέμματα για ανασκαφική έρευνα, ζητήσαμε και από τους ίδιους, ως επιστήμονες και επαγγελματίες του πολιτισμού να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να αποτρέψουν την καταστροφή του Ιερού βουνού από τις ανεμογεννήτριες.

Γιατί είναι εξοργιστικό, το κράτος από τη μία πλευρά να διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ανασκαφική έρευνα στο "Πελέκι" στην αρχαία Κήρινθο και από την άλλη, λίγα μέτρα μακρύτερα, να καταστρέφει τον τόπο εγκαθιστώντας τεράστιες ανεμογεννήτριες και να ακυρώνει ο όποιο αναπτυξιακό όφελος.

Χθες η περιοχή μας κέρδισε μια σπουδαία νίκη.

Το Ιερό βουνό παραμένει ελεύθερο!

Όπως το ονειρευόμαστε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.