Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Τιμήθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος του Δήμου μας!!!


Α
ΠΟ  ΤΟΝ  ΔΗΜΟ  ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ -  ΛΙΜΝΗΣ  -  ΑΓΙΑΣ  ΑΝΝΑΣ ,
ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο  τιμήθηκε ο Δημήτρης  Αποστόλου - « ΕΛΥΜΝΙΟΣ ». 

 Είχε ξεκινήσει την πολιτιστική του καριέρα απ΄το Μαντούδι

Την τιμητική απονομή  έκανε ο Δήμαρχος  κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

                   

                    Δημήτρης Αποστόλου - « Ελύμνιος » : Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λίμνη της Εύβοιας το 1947

Γόνος ναυτικής οικογένειας, σπούδασε ανωτέρα ναυπηγική, αλλά η επιθυμία του να ταξιδέψει την υδρόγειο τον οδήγησε στο επάγγελμα του ναυτικού, όπου εργάσθηκε ως αξ/κός-μηχανικός Ε.Ν.  

 Ρέκτης της αυτοπαιδείας και ικανός εγκυκλοπαιδιστής με εθνογραφικό προσανατολισμό, πρωτοξεκίνησε να ανακοινώνει το έργο του  μετά τη ναυτική του απομαχία από την πολιτιστική εφημ. του Μαντουδίου « Παρέμβαση » - το έναυσμα μιας άτυπης « ερευνητικής - λαογραφικής - πολιτιστικής σχολής » με τη συμβολή πνευματικών φίλων ( Αντώνη Λάμπρου, Παντελή Αγγέλου κ.α. πολιτιστικών συνεργατών ), που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή του ως ελλόγιμου συγγραφέα, ιστοριοδίφη, λογοτέχνη και λαογράφου στον ευρύτερο πολιτισμικό και πνευματικό χώρο - ιδιαίτερα της β. Εύβοιας.

 Οι πολύτιμες υπηρεσίες  του στην γενέτειρα πόλη του Λίμνη ( 25χρονη λειτουργία του ιδρυθέντος Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου ) καθώς και η πάνω από μια γενιά συμβολή του ( μετά του Τάκη Γεωργίου και Γιώργου Γκόρτσου ) στη θεσμική καθιέρωση της Ναυτικής Βραδιάς του Ναυτικού Ομίλου ως κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Λίμνης, αλλά και η εναργής συμμετοχή του σε άλλους πνευματικούς φορείς ( « Ένωση Λιμνίων Ευβοίας », « Τοπ. Τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών », « Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο » κ.α. ), του προσέφεραν μια πολύ ευρύτερη αναγνώριση

Ως εκ τούτου απέσπασε εύφημες μνείες από ιστορικούς και αρχαιογνωστικούς κύκλους και πλήθος επιβραβεύσεις για τις εκατοντάδες δημοσιεύσεων άρθρων, μελετών, δοκιμίων και συμμετοχών σε συλλογικές βιβλιογραφικές εκδόσεις, τόσο στον Ευβοϊκό - όσο και στον Ελλαδικό ευρύτερο χώρο ( με σημαντική συνεπικουρία της σημερινής ιστορικού κ. Γιώτας Περήφανου).  

 Επιπροσθέτως, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Γκόρτσου και της φωτογράφου Ανθής  Αποστόλου, δημιούργησε τέσσερα ιστοριοδιφικά ντοκιμαντέρ για τη Λίμνη Ευβοίας, με προβολή τους σε φεστιβαλικές διοργανώσεις. 

Σήμερα, παραμένει « αρόδο » του Ελυμνίου του,  ημιεναργής των πολιτιστικών, ρομαντικός των συναισθηματικών και θεωρητικός ιδαλγός φιλοσοφικών στοχασμών, έχοντας στηρίγματα της ζωής του την κόρη του Ανθή, τον γαμβρό του Γιώργο και την συνονόματη εγγονή του Δήμητρα. 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.