Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η Σελίδα των υποψηφίων



   
 

 ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΡΕΛΗ-ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ




Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΒΟΙΑ

Η ανθρωπότητα είναι οργανωμένη σε κοινωνικές ομάδες, τα κράτη, καθοριζόμενα από μια γεωγραφική επικράτεια. Κάθε κράτος, πρωτίστως, φροντίζει για την ευημερία των πολιτών του με όσα μέσα διαθέτει.
Βασικό στοιχείο ανάπτυξης είναι η τεχνολογία, με την οποίαν επιτυγχάνεται εκμετάλλευση των ιδίων αλλά και άλλων φυσικών πόρων, που μπορεί να διαθέσει ένα κράτος. Έτσι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών κάθε κράτους. Αλλά και μέσα στο ίδιο το κράτος οι ανισότητες και διαφορές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με το επικρατούν σύστημα, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από ιδιώτες, ενώ η διοίκηση των κρατών δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές και διαμορφώνουν τους κανόνες δράσεων και συνεργασιών, ώστε, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, το αποτέλεσμα να είναι κοινωνικά αποδεκτό, να μη γίνεται σπατάλη φυσικών πόρων και να διαφυλάσσεται κατά το δυνατόν η ισορροπία στη Φύση.

Επίσης μέσα στις θεμελιώδεις αποχρώσεις του κράτους είναι η φροντίδα για την υγεία και την παιδεία και η ασφάλεια των πολιτών της. Η αποτελεσματική διαχείριση ενός κράτους επιβάλει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνουν τοπικές αρχές. Στις σύγχρονες κοινωνίες είναι οι ίδιοι οι πολίτες, που επιλέγουν τους διαχειριστές τόσο του κεντρικού κράτους, όσο και των περιφερειακών περιοχών. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η υποχρέωση όλων, να συμμετέχουν στα κοινά και στις διαδικασίες επιλογής των αρχών.

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος ενταγμένο σε ένα μεγαλύτερο μπλοκ κρατών, την ΕΕ. Παγκοσμίως η θέση της Ελλάδας ως προς την ευημερία θεωρείται ικανοποιητική. Στα πλαίσια όμως της ΕΕ η θέση της είναι πολύ χαμηλά, ιδιαίτερα μετά την ζοφερή κατάσταση, που ζούμε την τελευταία δεκαετία.

Η Εύβοια, η πατρίδα μας, ένα σημαντικό περιφερειακό κομμάτι της Ελλάδας, η Εύβοια που την πονάμε και μας πονάει, έχει προφανώς το ύψιστο δικαίωμα να διεκδικεί το κομμάτι, που της ανήκει σε όποια αναπτυξιακή διεργασία συντελείται στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό, η όποια ανάπτυξη να στηριχθεί στα φυσικά της πλεονεκτήματα και όχι να αποτελέσει πεδίο δραστηριοτήτων, που δεν ταιριάζουν στη Φύση και τα πλεονεκτήματά της.

Η Εύβοια είναι ένα στενόμακρο μεγάλο νησί. Ορεινό κατά βάση με λίγες, αλλά εύφορες πεδιάδες. Τα βουνά της είναι πλούσια σε βλάστηση, ιδιαίτερα αυτά της βόρειας Εύβοιας. Τη διασχίζουν αρκετά μικρά ποτάμια, τα οποία δημιουργούν πανέμορφες κοιλάδες και φαράγγια. Λόγω του σχήματος της οι ακτές της έχουν μεγάλο μήκος και σχηματίζουν πολλές και όμορφες αμμουδερές παραλίες. Επίσης περιλαμβάνει αρκετές τοποθεσίες ιστορικού και θρησκευτικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Πέραν αυτών σε κάποιες περιοχές τα έγκατά της περικλείουν πολύτιμα μεταλλεύματα. Η σημαντική ιδιαιτερότητα της είναι ότι είναι πολύ κοντά στην ανατολική ακτή του κέντρου του κυρίου κορμού της Ελλάδας και το σπουδαιότερο, είναι πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της μεγαλούπολης, πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Όλα τα πιο πάνω είναι σοβαρά πλεονεκτήματα, τα οποία νομίζω μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει σοβαρής αξιοποίησης.

Η γεωργική παραγωγή είναι σημαντική, αλλά τα προϊόντα της γενικά δεν έχουν αποκτήσει ταυτότητα και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Θα αναφερθώ μόνο στο λάδι. Παράγουμε λάδι πολύ καλής ποιότητας, αλλά είναι ελάχιστα γνωστό. Δεν είναι μόνο η Κρήτη, η Μεσσηνία και η Λέσβος. Είναι και η Εύβοια.

Τα μεταλλεία (Λευκόλιθος, Βωξίτης, Νικέλιο, Λιγνίτης) υπήρξαν στο παρελθόν σημαντικότατα προσοδοφόρα μέσα. Μετά την έντονη όμως εκμετάλλευση τα αποθέματα έχουν περιοριστεί ή μηδενιστεί και συνεπώς έχει περιοριστεί σήμερα η σπουδαιότητά τους.

Η βιομηχανία στο παρελθόν είχε αναπτυχθεί σημαντικά ιδιαίτερα στη περιοχή της Χαλκίδας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η βιομηχανική παραγωγή φθίνει. Οι άλλοτε πολύβουες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στέκονται βουβές και ερειπωμένες. Νέα εργοστάσια πια δεν κτίζονται. Το φαινόμενο δεν είναι Ευβοϊκό αλλά Πανελλήνιο. Οι λόγοι του φαινομένου είναι περίπλοκοι και όχι ιδιαίτερα εμφανείς. Ίσως είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών. Αλλάζει η Εποχή. Είναι όμως πιθανό, η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο γενικά σχεδιασμό.

Απομένει ο Τουρισμός. Βλέπουμε τελευταία, ότι οι μόνες αναπτυξιακές προοπτικές που ακούονται για όλη την Ελλάδα σχετίζονται με τον τουρισμό. Μόνο, που αυτές δεν αφορούν την Εύβοια αλλά άλλες περιοχές. Έχουμε τα φυσικά «προσόντα» να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι απ’ αυτήν την «πίττα». Ως προς τον τομέα αυτό, όμως, η Εύβοια εδώ και χρόνια είναι παραμελημένη. Ο Τουρισμός χρειάζεται υποδομές και προβολή. Ο οδικός άξονας που διασχίζει τη μακρόστενη και ορεινή Εύβοια παραμένει κατά βάση ο ίδιος εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια. Στενός με πολλές στροφές ο δρόμος είναι επικίνδυνος και κουραστικός. Οι ίδιοι οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται αρκετά για να πάνε στην πρωτεύουσα του νομού. Από τα ακραία σημεία χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 ώρες, κάτι που δεν νομίζω να συμβαίνει σε κανένα άλλο νομό στην Ελλάδα. Ο δρόμος αυτός είναι αποτρεπτικός στην όποια τουριστική ανάπτυξη. Η προβολή του νησιού είναι ανύπαρκτη. Αν και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα είναι άγνωστη στους πολλούς και η μικρή απόσταση δεν την έχει κάνει ιδιαίτερα ελκυστική. Όσο για τους ξένους, όταν λένε «Greek islands» σε καμιά περίπτωση δεν εννοούν την Εύβοια. Ξέρουν τις γειτονικές Σποράδες όχι όμως την Εύβοια. Οι δημοσιογράφοι, όταν αναφέρονται στα νησιά, συνήθως, αγνοούν την Εύβοια. Ευτυχώς, τώρα τελευταία έρχονται στο φώς κάτι σποραδικές αναφορές, κυρίως στο διαδίκτυο για «ανεξερεύνητο παράδεισο», «πράσινη και πανέμορφη» Εύβοια με πυκνή βλάστηση, πανέμορφες παραλίες και γραφικά ποτάμια και κοιλάδες.

Συνεπώς όλοι οι τομείς δραστηριοτήτων πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής. Τυποποίηση και ταυτότητα για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Τυχόν βιομηχανική δραστηριότητα να αφορά ήπιες μεταποιητικές μονάδες με ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον. Εκμετάλλευση των υπαρχόντων μεταλλείων με αποδοτική και προστατευτική για το περιβάλλον τεχνολογία. Ο Τουρισμός, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο σημαντικότερος τομέας για το μέλλον, πρέπει να αναπτυχτεί με τάξη και όχι άναρχα, όπως έχει συμβεί με άλλες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως με διαφύλαξη του εξαιρετικού φυσικού τοπίου της Εύβοιας. Η βάση είναι ένας νέος σύγχρονος και ασφαλής οδικός άξονας, που αφορά βεβαίως και τον ντόπιο πληθυσμό. Χρειάζεται η ανάλογη προβολή, γιατί η Εύβοια δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας! Η μικρή απόσταση από την Αθήνα και το εξαιρετικό της περιβάλλον την καθιστά ιδανικό τόπο για εξοχική ή μόνιμη κατοικία. Πιστεύω ακόμα ότι μπορεί να καταστεί ελκυστική και για τους απομάχους της ζωής, όχι μόνο της Ελλάδας, αν ενδυναμωθούν συγχρόνως και οι παροχές υγείας. Κάτι ανάλογο είναι συνηθισμένο σε αρκετά κράτη της Ευρώπης Είναι στόχοι, για τους οποίους χρόνια τώρα και από διάφορα μετερίζια και φορείς πάλευα και παλεύω κι εγώ μαζί με αρκετούς άλλους, που βλέπουμε και προβληματιζόμαστε για τα ίδια πράγματα! Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η Τοπική και η Περιφερειακή διοίκηση, είναι ανάγκη, να εργαστούν σκληρά σε ότι αφορά τις δικές της δικαιοδοσίες και να απαιτήσουν επίμονα από την πολιτεία αυτά, που πρέπει και αξίζει να έχει η Εύβοια.

ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΡΕΛΗ-ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ

Υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλος

ΣΤΕΡΕΑ …. ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.