Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Η Κίνηση Πολιτών του Δήμου για το επιχειρηματικό πάρκο στο Μαντούδι

Η Κίνηση Πολιτών του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Αννας με επιστολή της ζητεί να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας με την επιλογή πάρκου στην περιοχή Μαντουδίου σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων συμβατό με το όραμα για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας

 Η επιστολή


ΕΠΕΙΓΟΝ

Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης- Αγ. Άννας                                                        Λίμνη 10/12/2021

Κίνηση Πολιτών του Δήμου                                                                              Αρ. Πρωτ. 135

      Έδρα: Λίμνη                                    

Τηλ. Επικοιν. 6973404035                                                                                 

---------Προς

 

1.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα

2. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη

3. Υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κεδίκογλου

4. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Σκέρτσο

5. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παππά

 

                                                                           Κοινοποίηση

    Περιφερειάρχη κ. Σπανό

    Βουλευτές  του Νομού Ευβοίας 

    κ. Τριαντόπουλο  

Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας  Εύβοιας

   Δήμοι Βόρειας Εύβοιας

  Φορείς των Δήμων          

 

ΘΕΜΑ: Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) Δημοτικής Ενότητας Κηρέως (του 

              Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας) – χώρος, οργάνωση, επιχειρηματικών

             Πάρκων (τροποποίηση της παραγρ.1 του άρθρου 44 του Νόμου 3982/2011

 

            Σχετικά :   α) Αριθ. 2009/1-3-2019 του Δήμου μας  

β)Αριθ. 635/39615/1-4-2019  (Αποκεντρωμένη Διοίκηση)

  γ) Αριθ. 8879/24-09-2019 του Δήμου μας  

 δ) Αριθ. Α.Π.ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/5582/292/17/01/2020 (ΥΠΕΝ – ΔΙΠΑ)

 

     Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε πολύ περιληπτικά για το εν λόγω θέμα και να σας επισημάνουμε μόνο μερικά γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από το 2012, όπου με τρόπο περιφρονητικό για την τοπική κοινωνία, δημοσιεύτηκε η πρώτη ΚΥΑ Δεκέμβριος του 2012 για ίδρυση Πάρκο Υψηλής Όχλησης  στο Μαντούδι.

1.       Η ΚΥΑ/2012, χωρίς καμία συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους προέβλεπε ΕΠ.ΠΑ ΤΥΠΟΥ Α (Υψηλής Όχλησης) με το επιχείρημα ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα κατασκεύαζε εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής 1160 MW δήθεν από ενδιαφέρον για την ανεργία της περιοχής.

2.       Η πρώτη ΚΥΑ έχει αμαρτωλή ιστορία, αφού έγινε επί υπουργίας  κ. Σκορδά ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ενδιαφερόμενης εταιρίας πριν γίνει υφυπουργός ανάπτυξης.

3.       Αφού  πέρασαν 2 -3 χρόνια έντασης  και ισχυρής άρνησης από την τοπική κοινωνία για το θέμα της υψηλής όχλησης που θα προκαλούσε μια τέτοια μεγάλη μονάδα, ακολούθησε το εξής αξιοπερίεργο.  Η ενδιαφερόμενη εταιρεία με το υπ. αριθ. 139/2014 έγγραφο της ΡΑΕ, ανακάλεσε το αίτημά της για κατασκευή εργοστασίου 1160MW.

4.       Τότε η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της  θα μπορούσε να προχωρήσει το θέμα της ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου στο Μαντούδι σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου (7 +1) δύο Δημοτικών Αρχών και την επιθυμία των κατοίκων, ως ΕΠ. ΠΑ τύπου Β’ (Μέσης Όχλησης), αλλά δυστυχώς δεν το έκανε.

5.       Αργότερα με έγγραφό της  (α’ σχετικό) η προηγούμενη δημοτική μας αρχή ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  και τη ΔΙ.ΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) να προχωρήσει η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και η τελική έγκριση του Γ.Π.Σ. Δημοτικής Ενότητας Κηρέως σε ΕΠ.ΠΑ τύπου Β’, στηριζόμενοιστα νέα δεδομένα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας,

(Απόφαση Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/ 30 -10 – 2018 -ΦΕΚ 299 ΑΑΠ/14 -12 -2018 - άρθρο 11, παράγραφος Β3)που έδινε κατεύθυνση ως μεμονωμένου βιομηχανικού πόλου σε διασύνδεση με την εξόρυξη, με επιπλέον κατεύθυνση για ΕΠ. ΠΑ (τύπου Α’)ήΕΠ. ΠΑ (τύπου Β’).              

              Αυτή ήταν μια μερική δικαίωση του συνολικού, πολυετούς αγώνα μας, αλλά 

              δυστυχώς ούτε αυτό έγινε.

6.       Η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το β’ σχετικό , το 2019, απαντάει στο έγγραφο του Δήμου μας ως εξής: «Η υλοποίηση των κατευθύνσεων της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας, γίνεται μέσω του υποκείμενου σχεδιασμού Γ.Π.Σ & ΣΧΟΟΑΠ και πολεοδομικές μελέτες».

7.       Αμέσως ο Δήμος μας (η σημερινή δημοτική αρχή) με έγγραφό της (γ’ σχετικό), ζητάει οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις παραπέρα διαδικασίες. Λίγο αργότερα λαμβάνει επιστολή από την ΔΙ-ΠΑ (δ’ σχετικό) με τη οποία δίνονται νέες οδηγίες στο Δήμο μας τι πρέπει να κάνει. Συγκεκριμένα ζητούνται από το Δήμο μας επτά (7) διευκρινιστικές  απαντήσεις  για μερικά θέματα, κυρίως περιβαλλοντικά.

8.       Ο Δήμος μας αν και αδυνατούσε τεχνικά να προβεί στη σύνταξη συμπληρωματικής μελέτης   αποφάσισε παρά την οικονομική του στενότητα να αναθέσει αυτή τη μελέτη στο ίδιο γραφείο μελετών.. Η μελέτη αυτή έγινε και κατατέθηκε από τον Δήμο μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχές Μαΐου 2021.

9.       Ενώ, λοιπόν, περιμέναμε την τελική θετική έκβαση (για ΕΠ- ΠΑ τύπου Β’) τυχαίως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα πως το αίτημα και η μελέτη μας σκοντάφτουν σε μια νέα ρύθμιση. Συγκεκριμένα ότι πέρασε στο μεταξύ τροπολογία του άρθρου 44 παράγραφος 1 του νόμου 3982/2011 – Α143 από τις 26 Ιουνίου 2021.  Η τροπολογία αυτή  προβλέπει ότι στην εκπόνηση του Γ.Π.Σ. για ΕΠ-ΠΑ τύπου Β’, πρέπει να συναινεί και η ενδιαφερόμενη εταιρεία ή οι αρμόδιες  υπηρεσίες οι οποίες έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη του ΟΥΜΕΔ (Οργανωμένου Υποδοχέα Μεταποιητικής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

                          -------------------------------------------------------

Εμείς τώρα βρισκόμαστε σε αναστάτωση ως τοπική κοινωνία. Μετά τη μεγάλη καταστροφή  του Αυγούστου (που όχι τυχαία βρήκε την περιοχή μας) πως συνδυάζονται οι υποσχέσεις και τα οράματα για νέο μοντέλο ανάπτυξης με το Πάρκο υψηλής όχλησης; Επίσης , πως γίνεται ακόμη και τώρα μέσα στη μεγάλη αυτή καταστροφή, να επιμένουν μερικοί να κάνουν σκόπιμες, παρασκηνιακές τροποποιήσεις  εν αγνοία μας και να θέλουν να επιβάλουν τη χειρότερη επιλογή σώνει και καλά!

Εάν θέλετε να μας αγνοήσετε και αυτή τη φορά , να ξέρετε ότι θα αντιδράσουμε και θα αντιδρούμε συνέχεια με κάθε δυνατό τρόπο.  Η Βόρεια Εύβοια είναι καθημαγμένη.  Περιμένουμε μια ορθολογική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής.  Αυτό είναι και το στοίχημα του υποσχόμενου κυβερνητικού εγχειρήματος και της επιτροπής ανασυγκρότησης  περί νέου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή μας. Δεν νοείται ανάπτυξη σύγχρονου αγροτο-διατροφικού τομέα, μελισσοκομίας, τουρισμού και λιμένος Μαντουδίου (χώρος υποδοχής τουριστών) μέσα σε μια οριοθετημένη ζώνη Υψηλής Όχλησης.

                                       ---------------------------------------------------------------------

Ναι, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, όμως μέσα στα επιστημονικά πλαίσια ισορροπίας κοινωνίας και φύσης. Λέμε όχι στα παρασκήνια και σε κάθε είδους  διαπλοκή που γίνεται. Η αδικία που σπέρνεται θα φέρει σίγουρα απογοητεύσεις, εντάσεις και φυγή από τον τόπο μας.

Ζητάμε:

1.       Την άρση της τροποποίησης  του άρθρου 44 παράγραφος 1 του νόμου 3982/2011 – Α143, που έγινε με το νόμο 4811 (ΦΕΚ Α108.26-6-2021). Η τροποποίηση αυτή  πιθανώς να έγινε σκόπιμα για τη δική μας περίπτωση στις 26/6/2021, ενώ ο  Δήμος μας είχε αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , από αρχές Μαΐου 2021, ότι συμπληρωματικό μας είχε ζητηθεί.

2.       Να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας με την επιλογή πάρκου στην περιοχή Μαντουδίου σύμφωνα με τις αποφάσεις των  Δημοτικών  μας Συμβουλίων  και το όραμα που μας υπόσχεστε   για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

3.       Είναι τόσο αντιφατικό αυτό που συμβαίνει. Η κυβέρνηση με την επιτροπή ανασυγκρότησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας υπόσχονται ένα νέο μοντέλο περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, όμως πριν να δούμε να υλοποιούνται αυτές οι υποσχέσεις σχεδιάζεται πάλι στη περιοχή Μαντουδίου ΕΠ.ΠΑ τύπου Α’ (υψηλής όχλησης). Αλήθεια πως ξέρετε από τώρα τι ΕΠ. ΠΑ θα χρειάζεται η περιοχή μας με το νέο μοντέλο περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Λίμνη 10/12/2021                          

Κίνηση Πολιτών του Δήμου  Μαντουδίου - Λίμνης- Αγ. Άννας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.