Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Μαύρη λίστα με αγρότες οφειλέτες σε ΤΟΕΒ ετοιμάζεται στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ


 

Σε σχετική εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Μελά, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων καλούνται να ξεχωρίσουν τους 20 μεγαλύτερους οφειλέτες ώστε να αναρτηθούν τα ΑΦΜ τους στην εν λόγω βάση ώστε στη συνέχεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στριμώξει τους παραγωγούς, επιβαρύνοντάς τους ίσως και με επιπλέον ποινές.


Σε δημοσιευμένη στην Διαύγεια εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται πως οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων θα έχουν πρόσβαση σε εφαρμογή ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση.


Όσοι καταγγελλόμενοι γεωργοί λάβουν επιστολή τις επόμενες μέρες από τους ΤΟΕΒ, καλούνται να υποβάλουν πρόσφατη βεβαίωση, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι ο ελεγχόμενος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του και συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΒ.

Σε περίπτωση υποβολής ένστασης από τον ελεγχόμενο γεωργό κατά της αναφοράς περί μη συμμόρφωσης από τον ΟΕΒ, αυτή εκδικάζεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των βεβαιώσεων, από τις κατά τόπους τριμελείς επιτροπές που συστήνονται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εκδίκαση ενστάσεων ελέγχων Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Ως προθεσμία υποβολής ένστασης, ορίζεται η ίδια με την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων, δηλαδή για το τρέχον έτος η 20η Δεκεμβρίου 2021.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

Η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θέμα την τροποποίηση του υπ. αρ. 44289/2-08-2021 εγχειριδίου διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Δημιουργήθηκε στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικτυακή εφαρμογή καταγραφής των στοιχείων των γεωργών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (εφ’ εξής ΟΕΒ), των οποίων τους υδατικούς πόρους χρησιμοποιούν για την άρδευση των αγροτεμαχίων τους.

Οι ΟΕΒ θα έχουν πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή, ώστε να καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση. Για το τρέχον έτος, η προθεσμία καταχώρησης από τους ΟΕΒ έληξε στις 1 Νοεμβρίου 2021.

Εκτός από τον ΑΦΜ του καταγγελλόμενου γεωργού, οι ΟΕΒ καταχωρούν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία τους και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους. Ανά Περιφερειακή Δ/νση ή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργούνται μέσω της εφαρμογής επιστολές προς τους καταγγελλόμενους γεωργούς, εφ’ όσον αυτοί έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το τρέχον έτος και υπόκεινται σε έλεγχο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης. Οι εν λόγω επιστολές κοινοποιούνται στο γεωργό με κάθε πρόσφορο μέσο. Μέσω των επιστολών, οι οποίες ακολουθούν το συνημμένο υπόδειγμα, τίθεται προθεσμία για να προσκομιστεί από τους γεωργούς στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ , πρόσφατη βεβαίωση του καταγγέλλοντος ΟΕΒ, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι ο ελεγχόμενος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του και συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΕΒ.

Για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Εφ’ όσον προσκομισθεί η εν λόγω βεβαίωση εντός της προθεσμίας, αμέσως μετά τη λήξη της, οι αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνουν το πεδίο «συμμόρφωση» για τον αντίστοιχο γεωργό, καταχωρώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία της βεβαίωσης στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση υποβολής ένστασης από τον ελεγχόμενο γεωργό κατά της αναφοράς περί μη συμμόρφωσης από τον ΟΕΒ, αυτή εκδικάζεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των βεβαιώσεων, από τις κατά τόπους τριμελείς επιτροπές που συστήνονται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εκδίκαση ενστάσεων ελέγχων Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Ως προθεσμία υποβολής ένστασης, ορίζεται η ίδια με την προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων, δηλαδή για το τρέχον έτος η 20 Δεκεμβρίου 2021. Εφ’ όσον γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις, σημειώνονται τα πεδία «συμμόρφωση» και «ένσταση» για τους αντίστοιχους γεωργούς. Οι ενιστάμενοι γεωργοί ενημερώνονται γραπτά για το αποτέλεσμα εκδίκασης της ένστασής τους από τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, ενημερώνονται γραπτά οι γεωργοί, οι οποίοι προσκόμισαν βεβαίωση που δεν γίνεται αποδεκτή, είτε διότι δεν είναι πρόσφατη, δηλαδή δεν καλύπτει το τρέχον έτος, είτε διότι προέρχεται από φορέα άλλον από τον καταγγέλλοντα ΟΕΒ. Η γραπτή ενημέρωση δεν είναι απαραίτητη εφ’ όσον ο γεωργός προσκομίσει άμεσα έγκυρη βεβαίωση μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ , ή μετά από προφορική ενημέρωση κατά την υποβολή της μη έγκυρης βεβαίωσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, μέσω της γραπτής ενημέρωσης, δίνεται προθεσμία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021 για την αποστολή έγκυρης βεβαίωσης ή ένστασης επι του αποτελέσματος, η οποία εκδικάζεται κατά τα προαναφερόμενα. Σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενοι γεωργοί δεν προσκομίσουν ουδεμία βεβαίωση ή υποβάλουν ένσταση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία καταχώρηση. Το αρχικό ποσοστό μείωσης για τη μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση, ορίζεται σε 3%.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.