Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΛΑΡΚΟ :Το μεγαλύτερο "colpo grosso" !!!

Το colpo grosso με το κοβάλτιο της ΛΆΡΚΟ και το κόμμα "Χαρίζω δάνεια, χαρίζω οικόπεδα..." ως πρακτική των "αρίστων".
Η ιστορία με την ΛΑΡΚΟ, που πέραν των άλλων διαθέτει το 92% των αποθεμάτων Νικελίου της ΕΕ (ναι εκείνο το παλιομέταλλο που έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών τουτού) αλλά και κοβάλτιο, τόσο που να μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών της ΕΕ για τα επομενα 100 χρονια, είναι ίσως γνωστή.
Δεν ξέρεις ακόμα τι είναι το κοβάλτιο?
Τίποτα σπουδαίο. Εκείνο το μέταλλο για το οποίο πλακώνεται τώρα η Γαλλία με τις Ρωσια -Γερμανία στις χώρες του Σαχέλ, αν έχεις ακουστα. Όχι απευθείας, μέσω κάτι τζιχαντιστών που τους πληρώνει ο Ερντογάν, με λεφτα του Καταάρ. Το έχουμε τώρα ποιο είναι?
Εκείνο που δεν θα έχουμε είναι ότι η τιμή και αυτού θα 5πλασιαστει μέχρι το 30, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Λογίζεται στα στρατηγικά μεταλλα των ΑΠΕ, βλέπεις.
Γύρω στα 20δισ η αξία των αποθεμάτων σε νικέλιο στα μεταλλεία της Λαρκο, άλλα τόσα σε κοβαλτίο (γύρω στα 100δισ η αξία το 2030).
Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτά για το τι παίχτηκε με την πρώην κορωνίδα των επιχειρήσεων του Μποδοσάκη.
Το 08, ένας τότε εγκαθετούλης του τότε γκουβέρνου, έδωσε όλη την παραγωγή νικελίου σε σταθερή τιμή 23.000$ τον τόνο σε έναν έμπορα (το κόστος παραγωγής του τόνου ήταν τότε 22.000$, κυρίως για ρεύμα για τα καμίνια που βγάζουν τις "χελώνες" σιδηρονικελίου).
Η τιμή του νικελίου για 3-4 χρόνια σκαρφάλωσε στις 50.000$. Αλλά μετά έπεσε στα 13.000. Τότε διέκοψε ο έμπορας την σύμβαση και είπε "δεν το θέλω τώρα, πουλήστε το μόνοι σας". Διοικούσε την ΛΑΡΚΟ τότε ο μπαμπάς Σκρέκας, του σημερινού υπουργού.
"Ευχαρίστως είπε αυτός, τιμή μας που συνεργαστήκαμαν". Και μαζί με τις ζημιές προσέλαβε και το μισό Σκρεκέικο να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα: 135εκ τα δάνεια μέχρι το 15 η ΛΑΡΚΟ. Και καταχρεωμένη στην ΔΕΗ, που ήταν και μέτοχος της.
Και με μνημονιακή υποχρέωση από το 2ο μνημόνιο, του Σαμαρά, να το πουλήσουμε το παλιοπραμα την ΛΑΡΚΟ. Τι την θέμε?
Ο ΣΥΡΙΖΑς το έπαιξε καθυστέρηση, όσο μπόρεσε, μπας και το σώσει το μνημονιακό. Αλλά και λογω ίσως της άγνοιας το τι είναι κοβάλτιο και τι πλεγμα 123 νικελίου και που το ζητάνε σήμερα ως τρελοί, δεν το έσωσε τελικά. Καμία Τράπεζα δεν ήθελε να στηρίξει το "παλιόπραμα μπας και κάνει καμία επένδυση και εκσυγχρονιστεί, όσο και να παρακαλούσε ο Δραγασακης.
Και έτσι φτάσαμε στο 2023, πάλι με Σκρέκα στα πράγματα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Απολύθηκαν αρχικά 1.080 εργαζόμενοι και ολοκληρωθηκε σήμερα και η πώληση της Λαρκο έναντι του συμβολικού τιμήματος των 6,5εκ ευρώ , των αποθεμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου συμπεριλαμβανομένων τουκιμπρί, και χωρίς τα δάνεια που έμειναν φέσι για το δημόσιο. Στον άλλο κουμπάρο η πώληση , τον Γεραπετριτη, που θα την κάνει λέει τώρα ανάπτυξη.
Που τα βρήκε τα λεφτά?
Σιγά μην έβαλε το χέρι στην τσέπη το Γεραπετρισταν και οι λοιπές συνασπισμενες δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το ντιλ. Πήγαν σε κάποια Τράπεζα, έβαλαν υποθήκη το 1/1000 των αποθεμάτων και εισέπραξαν το τίμημα.
"Να μας ξαναελθετε, χαρά μας που σας εξυπηρετήσαμε" εικάζεται ότι ήταν η επωδος του Τραπεζίτη.
Βλέπεις, αυτού η δουλειά ήταν να αρνείται μέχρι τώρα χρηματοδότηση οποιουδήποτε άλλου σχεδίου. Όπως πχ η ανάληψη της επιχείρησης από τους εργαζόμενους.
6.500 € έκαστος θα ήταν το μερικό τους αντίστοιχα, αν ζητούσαν να εφαρμοστεί ο σε ισχύ νόμος περί της Κοινωνικής Οικονομίας που δίνει προτεραιότητα στις διασώσεις σε συνεταιρισμους εργαζομένων.... Ψιλά γράμματα αυτά θα μου πεις, που να μπλέκουμε τώρα. Έτσι εισέπραξαν 5-7.000€ αποζημίωση απόλυσης και καθάρισε αντ αυτών το Γεραπετρισταν.
Τι θα ακολουθήσει?
Τα γνωστά.
Ταρατατζουμ ταρατατζουμ περί της νέας μεγάλης επένδυσης από τον Άδωνι (το συμβολικό τίμημα δεν θα το μάθουν πολλοί, τι τα πληρώνουμε τα μμεδια...) και η μοσχοπώληση του κοβαλτίου κυρίως, άντε και του νικελίου, πριν εξαχθούν, στα χαρτιά. Θα γίνουν τίποτα futures και derivatives, στις μελλοντικές τους τιμές. Απο τις Τράπεζες και τις παρατραπεζες των funds, αυτές που αρνιόταν να χρηματοδοτήσουν τον όποιο εκσυγχρονισμό ντε. 12δισ είναι η μπάζα, θα ταΐσει όλο το πόπολο της Εκάλης και των περιχωρων.
Παντελόνιασμα των κερδών από τον επενδυτή για να πληρώσουν και κάτι τις στο πολιτικό τους προσωπικό για τον κόπο τόσων χρόνων, και μετά ...μην τους είδατε. Θα πουληθεί ίσως σε κάποιον επόμενο για να επαναλάβει το colpo grosso. Λεφτά υπάρχουν.
Όσο για εκείνα τα παλιονικέλια και τα παλιοκοβάλτια τι θα γίνουν, πως και ποιός θα τα εξορύξεις τελικά , θα ρωτήσεις ίσως.
Άγνωστον!
Αυτά τα θέματα βρίσκονται, ως γνωστόν, εκτός των business plans των παικτών του καζινοκαπιταλισμού που κάνει τώρα παιχνίδι, τώρα που γυρίζει η μπίλια και μοιράζονται επιδοτήσεις Πράσινης Ανάπτυξης από κάτι κορονοϊόπακετα και χαρίζονται χρέη και οικόπεδα με υπέδαφος με θέα μερικά δισ.
Και τύφλα να χει εκείνο το ομώνυμο κόμμα κάτι γραφικών που έλαβαν τις λιγότερες ψήφους από όλα τα κομματα που εκτέθηκαν στις προηγούμενες εκλογές, έχοντας ως τίτλο αυτό που τελικά έγινε.
Μην είσαστε και πλεονέκτες!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.