Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Μαντούδι 23 Φεβρουαρίου 1895. Σαν σήμερα!!!


 Βασίλειος Βουδούρης (1840 - 1910)


Σαν σήμερα , στις 23 Φεβρουαρίου 1895 υπογράφτηκε το συμβόλαιο πώλησης από τον τσιφλικά Βασίλειο Βουδούρη ιδιοκτήτη του κτήματος 25.000 στρεμ.,στους κατοίκους  Μαντουδίου.

 Ουσιαστικά από τη μέρα αυτή το Μαντούδι είναι ελεύθερο αφού οι κάτοικοι πλέον κατέχουν τη γη τους οι ίδιοι , μετά από τέσσερις αιώνες Τουρκοκρατίας και εξήντα πέντε χρόνια  τσιφλικιών.

Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τους τούρκους το 1830 η Εύβοια προσαρτήθηκε στην Ελλάδα υπό τον όρο να προηγηθεί η πώληση των τουρκικών ιδιοκτησιών, ο Ι.Καποδίστριας προέτρεπε να αγοραστούν το συντομότερο τα τουρκικά κτήματα για να επισπευσθεί ο χρόνος προσάρτησης.

Μ'αυτόν τον τρόπο αγοράστηκε το 1831 από την Ρακιγιέ Χανούμ, κόρη του Καπά Ιζαδέ Χασάν Αγά το Μαντούδι έκτασης 25.000στρεμμ.από τον Υδραίο Βουδούρη και Γιουλντή

Το κτήμα το 1895 μοιράστηκε σε 100 μερίδια (κλήρους η ζευγάρια) και η υπογραφή του συμβολαίων πώλησης έγινε στη ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ σπίτι του γαιοκτήμονα βασιλείου βουδούρη το οποίο με το συμβόλαιο, δώρησε αυτό, σε όλους τους αγρότες και από τότε έφτιαξαν τον Συν/μο που υπάρχει ως σήμερα και διαχειρίζεται όλες τις εκτάσεις, δάσος και χορτονομή ..

Σήμερα αυτό το εμβληματικό διώροφο πετρόχτιστο κτίριο του 1885  είναι Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς  "ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο σύμφωνα με την ΔΙΛΑΠ/4640/19231/16.03.99 απόφαση του υπουργείου πολιτισμού   και από τον Συν/μό προορίζεται ως χώρος πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού για όλη τη περιοχή,αναμένοντας χρηματοδότηση για την πλήρη αναπαλαίωση της ώστε να κοσμήσει το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, δίπλα στη κεντρική Πλατεία Μεταλλωρύχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.