Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ! ΓΥΝΑΙΚΕΣ! ΓΥΝΑΙΚΕΣ!




ΓΥΝΑΙΚΑ, σαρκωμένη ζωή, το σύμπαν  και οι νόμοι του με σάρκα και οστά!!! Σήμερα είναι η θεσπισμένη παγκοσμίως ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ!  Ήθελα να   μας τιμήσω και να δείξω τη ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΞΙΑ  στην Ανδροκρατούμενη ακόμη Κοινωνία μας! Υπάρχει πολύς δρόμος  μπροστά, για να δικαιωθεί η έννοια της Ισοτιμίας και του Σεβασμού στο πρόσωπό της!



Από:Γιάννα Μπουλουγούρη


 Ν’ αρχίσω από  την Ελλάδα,  παρουσιάζοντας τις Μεγάλες Ελληνίδες που σημάδεψαν τον 20 αιώνα  στη χώρα μας και όχι μόνο  με τον ιδιαίτερο τρόπο και την προσωπικότητα της κάθε μιας! Επηρέασαν τόσο τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, αλλά και ανέδειξαν  σε υπέρτατο βαθμό την Ελληνική κουλτούρα στο Εξωτερικό!





ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ: Ήθελε να παίζει μόνον την ανεξάρτητη αγωνίστρια! Μεγάλη καλλιτέχνις! Ποιος δεν τη γνωρίζει. Εποίησεν ηθος!









 

ΚΑΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥ-ΠΑΞΙΝΟΥ: Σπουδαία καλλιτέχνις του Θεάτρου. Δραματικό ρεπερτόριο παγκοσμίου φήμης. Σημάδεψε τον αιώνα!






 
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ (Σοφία- Μαρία-Αννα Καλογεροπούλου)
Υψίφωνος παγκοσμίου φήμης!















ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: Γεννήθηκε για να ξεχωρίζει. Παθιασμένη Αγωνίστρια! Πρωτοβουλία της η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης, ένα απ’ τα πρώτα του κόσμου, αλλά ΑΞΙΟΜΝΗΜΌΝΕΥΤΗ και από τον Αγώνα της, με τον μοναδικό της τρόπο, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που… περιμένει τη Δικαίωσή του!



 

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ – ΦΛΕΜΙΝΓΚ: Ιατρός και βουλευτής, σύζυγος του Αλ. Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την Πενικιλίνη! Έντονη η αντιδικτατορική της δράση! Δεν πρόλαβε να δεί τη δημιουργία Ιδρύματος Βασικής, Βιοϊατρικής Έρευνας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓΚ», που ιδρύθηκε αργότερα στη Βάρη και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα του είδους του στον Κόσμο! 





 

     ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΟΥ ( Η κυρά της Ρω): Στο ξερονήσι αυτό , μόνη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σηκωνόταν κάθε μέρα  και με θάρρος ύψωνε την Ελληνική σημαία, αλλά και επί 34 χρόνια  έκανε αυτή την…ιερή κίνηση! Παράδειγμα ισχυρό Φιλοπατρίας! Σύμβολο-Ιδέα-Πίστη! Συγκινούμαι, που η μόνη εικόνα-ζωγραφιά που έχουμε για το θέμα αυτό, είναι του αείμνηστου  φίλου, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΙΚΑΚΗ΄, Που συμπεριλαμβάνεται σ’ένα συλλεκτικό ημερολόγιο, προσπάθεια ανάδειξης και Τιμής, της Τράπεζας Ελλάδος. Λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος και οι  Πανανθρώπινες Αξίες λάμπουν, δε χάνονται και μας φωτίζουν στην Πορεία μας!
 


ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΡΕΝ: Τολμηρή και προοδευτική γυναίκα, που πρώτη στη χώρα μας εισήγαγε  τους φεμινιστικούς προβληματισμούς! Ξεπέρασε το τότε Παρόν, κι έδειξε, ένα αδιανόητο για τις τότε προκαταλήψεις, Μέλλον! Πέθανε το 1940 τιμημένη με το χρυσό σταυρό του Σωτήρος!  Άνοιξε με ακροβατικές υπερβάσεις το δρόμο για την Ισοτιμία, δείχνοντας με το δικό της απαράμιλλο τρόπο τη Γυναικεία αξία! Είναι τιμή για μας, που υπήρξαν αυτές οι Γυναίκες ανάμεσά μας, κάθε μία στο δικό της τομέα με τα δικά της μηνύματα. 



Ας ελπίσουμε να μην είναι αυτές οι τελευταίες, αλλά οι πρώτες και να συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες Ελληνίδες, που θα φέρουν την Ελλάδα μέσα τους! Ας τις έχουμε για Πρότυπό μας!!! Με τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας ας Τιμούμε και τις αμέτρητες ανώνυμες Αγωνίστριες στο διάβα των αιώνων, που με το μόχθο τους, τον πόνο του μυαλού τους και τον ιδρώτα της ψυχής τους, ήλπιζαν και  κρατούσαν τα  ... ιερά και τα όσια, τις Πανανθρώπινες Αξίες ψηλά, ανάμεσα στον ορυμαγδό και την άγνοια της  άγριας επιβίωσης,  στην Ανθρώπινη Πορεία!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.