Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Aυτό δεν είναι ευχή, είναι πρόβλεψη..

Και μέσα σε κάθε τραγωδία
εμφανίζονται και αυτοί που είναι εθνική Ελλάδος, που τη μια καλούν να βγάλεις σημαία στο μπαλκόνι σου, την άλλη να βγεις στο μπαλκόνι να χειροκροτήσεις, τώρα να σβήσεις τα φώτα... 
Κάθε φόρα και μια μαλ@κία, και πάντα σε πρώτο πληθυντικό, γιατί αν την μαλ@κία δεν ....όλοι μαζί δεν έχει πλάκα.
Προσπαθώ να καταλάβω αν αυτό το βλέπουν σαν ένα μεταφυσικό τελετουργικό που ενώνει τις δυνάμεις αυτών που συμμετέχουν για να βγει μαγικά ο Captain planet να μας σώσει, ή αν είναι σαν αυτές τις επιστολές που μετά έγιναν chain mail, τύπου "στείλε αυτό σε δέκα φίλους σου αλλιώς θα σε φάει η μαρμάγκα και θα σου καεί το βίντεο". 
 
Θα μπορούσε βέβαια να είναι και σαν το ξεμάτιασμα, τύπου "Σβήσε τα φώτα τρεις φορές και φτύσε τρεις πάνω τρεις κάτω λέγοντας το πάτερ ημών"... 
Παίζει δηλαδή να θεωρούν ότι δεν έχει τίποτα η χώρα, απλά ματιασμένοι είμαστε!
Σε κάθε περίπτωση, το να ζητάς από τον κόσμο να κάνει κάτι συμβολικά για να δείχνει ότι πενθεί ενωμένος και συλλογικά είναι τραγικό και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα ενωτικό και συλλογικό πλέον και αυτό είναι και το πρόβλημα.
Δεν θα κάτσει ο φοιτητής και το νέο παιδί που έχει φάει τη ζωή του μέσα στην κρίση και στην πανδημία να κάνει συμβολικές ενωτικές μαλ@κίες... Δεν ανήκει στην κοινωνία αυτή που χειροκροτεί η πενθεί συμβολικά και παθητικά χωρίς να θέλει να κάνει τίποτα για να αλλάξει τη μοίρα της! Δεν ανήκει γιατί είναι πιο έξυπνος από αυτό, και γιατί τον έχει πετάξει εκτός.
Ο νέος, και όχι μόνο ο νέος, πριν φτάσει να βλέπει να σκοτώνονται στα τραίνα συνομήλικοί του, έχει υποστεί τόση βία και έχει φάει τόσο ξύλο όλα αυτά τα χρόνια που όχι μόνο δεν θά ανήκει ποτέ, αλλά αυτή την παθητικά μοιρολατρική κοινωνία που υποδύεται την συγκλονισμένη και θέλει συνεχώς να το δείχνει, θέλει να την ξεριζώσει γιατί του προκαλεί αηδία.
Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, να κοπούν τα παραμύθια και οι δηθενιές, και πρέπει να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτή η πεταμένη γενιά των παιδιών της κρίσης! Πρέπει να πάρει ευκαιρίες για να μπορέσει να έχει όνειρα και ελπίδες, να έχει αξιοπρεπή δουλειά και στέγη, και αντί να τρώει ξύλο να ακούσει μια συγγνώμη από όσους επιχειρούν να την χειραγωγήσουν, οι οποίοι θα πρέπει να το βουλώσουν, να της δώσουν χώρο και να καθίσουν δίπλα της να την ακούσουν. 
 
Είναι τεράστια η οργή και η απελπισία, κόψτε τις μαλ@κίες!
Αν δεν γίνει αυτό, όχι μόνο δεν θα σβήσει κανένα φως, αλλά θα βάλει φωτιές και θα τα κάψει όλα... Και τότε καμία βία δεν θα είναι αρκετή για να την τρομάξει ή νά την αποτρέψει, γιατί αυτή η γενιά μεγάλωσε μέσα στη βία.
Κι αυτό δεν είναι ευχή, είναι πρόβλεψη.

 Χάρης Χειζάνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.