Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

« Ω! γλυκύ μου Έαρ!.. »

 


« Ω! γλυκύ μου Έαρ!.. »
 
Γράφει ο Δημήτρης Αποστόλου - « Ελύμνιος »
 
Μετά - « Κρονιακά και Διονύσια »...
Γιορταστικά κι΄εύθυμα - με τον ξέχωρο τρόπο τους - περάσανε κι΄αυτή τη φορά ( όπως και κάθε φορά ) στον ανακυκλούμενο ενιαυτό, τα παγκόσμια « Κρόνια », τα μετά « Διονύσια », τα μετέπειτα Ρωμαϊκά « Σατουρνάλια »...οι σημερινές των Ελλήνων Αποκριές!.. Κι΄ήτανε όντως μια ανάπαυλα ευθυμίας και διασκέδασης...εν όψει πέντε εβδομάδων νηστευτικών - πριν τη σωματική Ανάσταση του Χριστού...πριν του « γλυκύτατου Έαρος » - της φύσης ανάσταση!..
 
Όταν παιχνιδίζει το Φως!..
 
Γιατί - αν μη τι άλλο - τί παραπάνω να συμβολίζουν οι εαρινές αναβλαστήσεις της φύσης...τί παραπέρα να συμβολίζουν μέσα απ΄τη μυθική αρχαιότητα οι αναστάσεις του Άδωνη, του Ορφέα, του Άτη και του Υάκινθου...του ίδιου θεού - του Διόνυσου;.. Μετά την ανάσταση και το ισοζύγιασμα του φωτός απ΄το αέναο πισωγύρισμα του Υπερβορείου Ηλίου - Απόλλωνα στους Δελφούς... μετά την τετράμηνη διαμονή κι΄επανάκαμψη με μνημόσυνους σπόρους ροιάς της Φερσέφασσας Περσεφόνης στα κάτω παλάτια του Άδη!.. ( και παραλληλίστε των αρχαίων τις χόες και τους σπόρους ροδιάς στους μνημόσυνους δίσκους, ως σήμερα!..). Η ανθρωπολογική διάσταση τούτων των αλληγοριών, άλλο δεν είναι...παρά το αέναο και ανακυκλούμενο γεγονός του σκότους και του φωτός...το φαινόμενο το ανακυκλούμενο του θανάτου και της ζωής, στο διπολισμό ύλης κι΄ενέργειας... στο Συμπαντικό κύκλο εναλλαγών υλικών και πνευματικών... στον Κοσμικό ίλιγγο και χορό, όλων ημών... φυτών... ζώων, κι΄ανθρώπων!..
Στην άλλη ζωή!..
 
Ευριπίδη αρχαίε, σ΄ακούμε... 
 
« Τις οίδεν ει ζην τουθ΄ο κέκληται θανείν, το δε ζην θνήσκειν εστί;..». ( Ποιός ξέρει εάν είναι ζωή αυτό που ονομάζεται θάνατος, η δε ζωή είναι ο θάνατος;..).
Κι΄εσύ βορειοευβοιώτη - εξ΄αγχιστείας - Γιώργο Δροσίνη στους μελαγχολικούς σου ρομαντισμούς, πέστο ξανά ( « Τι λοιπόν;..» ) με σπιθίσματα στίχων...
« Η ψυχή ταξιδεύτρα μεσ΄τ΄άπειρο, σταλαμίδα νερού μήπως μοιάζει, που στα νέφη ανεβαίνει απ΄τα πέλαγα, κι΄απ΄τα νέφη στους κάμπους σταλάζει;..».
 
Εαρινό προανάκρουσμα!.. 
 
Μελέαγρε ερωτικέ - σαν όπως το τραγουδάκι της Ηλιοδώρας - ακούμε τους λυρισμούς σου!..
« Μεσ΄την πλατιά τη θάλασσα, ναυτόπουλα αρμενίζουν, κι΄ο Ζέφυρος αργοφυσά και τα πανιά φουσκώνει, ευοί - ευάν Διόνυσε που φέρνεις τα σταφύλια, όλοι σου κράζουν και κρατούν κισσό σταφυλωμένο... χλωρό στης γης απλώνεται, τη σταχτερή, χορτάρι, τα δέντρα ξανανθίζουνε, κι΄η φύση ανερραγώνει!.. ».
 
Ήρθε η Άνοιξη!..
 
Μα, νά!.. Στους κάμπους τους χειμωνιάτικους και στα βουνά τα « χιονόδοξα » κατέφθασε - μέσιασε κι΄όλας ο Μάρτης – με τ΄ασπροκόκκινο βραχιολάκι ( την « Κρόκη » των παλιών Μυστηρίων ), ο Υπερίωνας Ήλιος πετά μία-μία τις κάπες του... κάτω απ΄τη γης ακούγονται χθόνιοι ψίθυροι, μυστικές φωνούλες ανασαίνουν ερωτικά..επαναστατούν και σκιρτούν μικροί βολβοί, λιλιπούτειοι... σαλεύουν υπόγειες ρίζες...ρίχνουνε « σύρμα » η μία στην άλλη μαυλιστικό!.. « Ήρθε η Άνοιξη!..Ήρθε η Άνοιξη!..» ...νταν!..νταν!.. νταν!..νταν!... χτυπάνε τις καμπανίτσες ζουμπούλια κι΄υάκινθοι... μοσχοβολάνε μεθυστικά μεσ΄το μωβ οι γαζίες κι΄οι πασχαλιές... κι΄ύστερα οργανώνονται με λεπτές ασημοκλωστές σε γιρλάντες χρωματιστές να λικνίσουν κυματιστά τον αναστάσιμο τάφο της άνοιξης - τον Επιτάφιο!... Φωνίτσες μελωδικές στο λάμπος του ήλιου ακούγονται στο ωδείο των λουλουδιών...άγιο μύρο πηγάζει απ΄ τους λεμονανθούς...με πιρουέτες σπαθάτες πάνω στο θάλπος της μέρας τιτιβίζουν οι χελιδόνες... με πηδηματάκια - σουσούμια γουστόζικα - πάνω στις στέγες σουλατσάρουν οι κάργιες... κι΄ακατάσχετα, όλη τη μέρα, κάτω απ΄τα κεραμίδια φλυαρεί ο μπερμπάτης σπουργίτης!... Ναί, τώρα ζωγραφικές πινελιές απ΄την παλέτα της απέθαντης φύσης καλλιτεχνούν φυλλαράκια, ιχνογραφούν μπουμπουκάκια, ιστορούν λουλουδάκια και πεταλάκια πολύχρωμα, ( ντροπαλές θαρρείς εμφανίζονται κι΄οι πρώτες κατακόκκινες παπαρούνες )!.. Πρώιμη Άνοιξη!.. κι΄όλα κινάν να στολίσουν το ακόμα ( απ΄το χειμώνα ) σκουρόχρωμο φόρεμα της Μάνας τους Γης, με καλειδοσκόπια χρώματα - πρώτα σε καταπράσινο φόντο - κι΄ύστερα χρυσοκίτρινο στη ζεστασιά του καλοκαιριού!..
Μάνα μας Γης!..
Κι΄έχουν να πούνε...πως σαν μεστώσουν τα στάχια - πολύχρυσα δώρα της Γης - κι΄όταν σαν όπλα θανάτου πέφτουν απάνω τους τα δρεπάνια των θεριστών...τ΄ακούς να φωνάζουν στη Μάνα τους Γη πανικόβλητα... « Μάνα!..μας τρώνε οι άνθρωποι!,,». Κι΄εκείνη με στωική ηρεμία τους απαντάει... « Έννοια σας καλά μου...κι΄εγώ τρώω τους ανθρώπους!..».
Κύριε των Δυνάμεων!...
« Κύριε των Δυνάμεων, μεθ΄ημών γενού!..», στέλναμε πρωϊνή προσευχή, μικροί μαθητές απ΄το προαύλιο του Σχολείου μας, πριν μπούμε στις τάξεις... Κι΄ο δυνατός λιβοζέφυρος ( το ίδιο μπουνεντογάρμπης ) έστελνε τις φωνούλες μας ως πάνω ψηλά -στις « Ελύμνιες Πέτραις » των Καναλιώτικων Βράχων του Σοφοκλή - για να πισωγυρίσουν αντίλαλα ( σαν την κομματιασμένη αρχαία Ηχώ που έψαχνε τον πανέμορφο Νάρκισσο ) κάτω στις κόκκινες κεραμοσκεπές της λιλιπούτειας πολιτείας, που ακινητούσε στο χωροχρόνο της και περίμενε!..
 
Χαίρε νύμφη - ανύμφευτε!..
 
Μέσα στη γλύκα του Έαρος - Παρασκευή - ξεκινάνε κι΄οι πρώτοι « Χαιρετισμοί»!..Θρησκευτικοί,υμνογραφικοί,δοξαστικοί,λογοτεχνικοί και... « Ελύτειοι »!..
« Χαίρε με τα χρυσά μαλλιά, η χρυσίζοντας τον άνεμο!.. Χαίρε με την ωραία λαλιά η δαμάζοντας τον δαίμονα!..».
« Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των κήπων!.. Χαίρε που αρμόζεις τη ζώνη του Οφιούχου!..».
« Χαίρε η ακριβοσπάθιστη και σεμνή!.. Χαίρε η προφητικιά και δαιδαλική!..».
Παρακλάδι της λογοτεχνίας η ποίηση... Κι΄η ποίηση είναι βίωμα της καρδιάς που μεταμορφώνει την ουσία σε λέξεις...Κι΄οι λέξεις για τον Έλληνα ουσιαστικές...ότι Παναγιά και λατρεία...κι΄ελευθερία και πίστη... πατρώα Γη και Ελλάδα...όχι - δεν τα χωρίζει - τα ΄χει σοφιλιασμένα όλα μαζί... μέσα στο βίωμα της καρδιάς τα ΄χει γερά ενωμένα - τα έχει ΕΝΑ!.. 
 
Εαρινή Συμφωνία...
 
« Ω! γλυκύ μου Έαρ!..» ψάλλει ο υμνογράφος, βαστώντας ψηλά το λουλουδιαστό κουβούκλι της Άνοιξης...«... γλυκύτατόν μου Τέκνον, που έδυ σου το κάλλος...» κι΄ο σπαραγμός του εγκωμιαστή κάπου θα καταλήξει σε ψόγο κι΄επίκριση...κάπου σε ιερή αγανάκτηση!.
« Ους έθρεψε το μάννα εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου...».
« Ους έθρεψε το μάννα φέρουσι τω Σωτήρι, χολήν άμα και όξος »!
Κι΄ύστερα... την επόμενη νύχτα - το βράδυ - λίγο πριν της Ανάστασης το χαρμόσυνο μήνυμα... θ΄ακουστεί του ιερού ψαλμωδού εξορκιστική η κατάληξη, για τους λακτίζοντες το κάθε καλό ασεβείς πτερνιστές!..
« Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός!..».
Ανάσταση!.. Εγκόσμιοι απανταχού αδελφοί, ας σταθούμε λιγάκι ν΄ ακούσουμε λυρική την παρότρυνση μιας φωνής αψευδέστατης - « που δεν ξέρει από ψέμα » - του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού!
«...ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες, ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε...φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη, πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι!.. ».
Κ Α Λ Η Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η !!!.. 
 
Δ.Α. - « Ελύμνιος »
 
Σημ. Τα ερανιστικά αποσπάσματα του κειμένου, ενσωματώθηκαν με τον δέοντα σεβασμό, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας ( πιστεύω επιτυχώς ) τον ασθενή «κάλαμο» του κειμενογράφου. Η κρίση, δική σας. Γιατί η λογοτεχνία - η πολύπλοκη αυτή τέχνη του γραπτού λόγου - δεν αποτελεί αποκύημα χειρονακτικού τινος επιτηδεύματος ( αντλώ από ενδιαφέρουσα σκιαγραφία του αειμνήστου Δημητρίου Βερναρδάκη ), αλλά προϋποθέτει ο λογοτέχνης να συνδυάζει πολλές αρετές...ήτοι του γλωσσολόγου, του ιστορικού, του αρχαιολόγου, του καλλιτέχνου και του φιλοσόφου - όπως παράλληλα για την φιλολογία υποστήριξε στο παρελθόν ο πολύς Ερνέστος Ρενάν. Αυτά και... « έρρωσθε!..». ( Ο ίδιος ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.