Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Μουσικό Αφηγηματικό αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα από την Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ

 “Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια”

Μουσικό Αφηγηματικό αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ τιμά τον Γιάννη Σκαρίμπα, ένα λογοτέχνη που ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραφής (πεζά, ποιήματα, θεατρικά), μια εμβληματική προσωπικότητα της Χαλκίδας, με σημαντική επίδραση στην εποχή του.

Ο Σκαρίμπας ήταν γέννημα της εποχής του. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, έζησε την μεταξική δικτατορία, την κατοχή, την ΕΑΜική αντίσταση και το όργιο καταστολής του μεταπολεμικού κράτους. Στο έργο του δεν περιγράφει παθητικά αυτά τα γεγονότα, αλλά παίρνει με αυτό σαφή θέση με το μέρος του λαού, με τους καημούς, τις αγωνίες και τους αγώνες του. Όπως μας λέει με τα δικά του λόγια “...Επειδή το Ζήτημα δεν είναι να μη θέλουν τα συμφέροντα να κάνουν το κακό, αλλά να μην μπορούν να το κάνουν είναι όλα χαμένα αν δεν περάσει ολόκληρη η εξουσία στα χέρια των λαών...” (αυτοβιογραφικό στην Περίπολο Ζ) & “Κάθε συγγραφέα, άξιου του ονόματος αυτού και συνεπώς της λογοτεχνίας, ο ρόλος και η αποστολή του είναι να λευτερώσει τον άνθρωπο από τις πλάνες και τις διάφορες δουλείες στις οποίες τον έχουν υπαγάγει τα συμφέροντα.” (συνέντευξη ΕΡΤ). Η εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, έδωσε στον Σκαρίμπα την αντοχή, ώστε σε κάθε περίοδο και καμπή, να παραμένει ακέραιος, ειλικρινής, ευθύς και να δημιουργεί ένα έργο διαχρονικό και επίκαιρο.



Η εκδήλωση μας αυτή εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις, που θα πραγματοποιήσουμε στα πλαίσια του Έτους Γ. Σκαρίμπα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του και θα τιμήσει ταυτόχρονα το Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα, για την πρωτοβουλία και τη συνολική του προσφορά.



Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα του Σκαρίμπα, μελοποιήσεις ποιημάτων του από τους καλλιτέχνες της περιοχής μας, Γιώργο Τζώρτζη, Δημήτρη Μακρή και Θανάση Σωτηρόπουλο και άλλες γνωστές μελοποιήσεις.



Συμμετέχουν



Τραγούδι:

Γιώργος Τζώρτζης, Νίκος Παχής, Μαίρη Σακή



Μουσική:

Δημήτρης Παππάς (μπουζούκι) , Βαγγέλης Μαρκάκης (κιθάρα),

Χάρης Παπανικολάου (μαντολίνο), Δημήτρης Λιάσκος (φλάουτο), Γιώργος Γκιολές (πιάνο), Βασίλης Αφράτης (κόντρα μπάσο), Τάσος Γκαβέλας (τύμπανα)



Αφήγηση:

Θεατρική Ομάδα της Ε.Π. Αν. Στερεάς Εύβοιας του ΚΚΕ





--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.