Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Το ΚΚΕ για την ασφαλιστική κάλυψη ρητινοκαλλιεργητών

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

 Θέμα: Ασφαλιστική κάλυψη ρητινοκαλλιεργητων 

 Ο κλάδος των ρητινοκαλλιεργητών στηρίζει πάνω από 1000 οικογένειες στην περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της. Στην περιοχή αυτή παράγεται σχεδόν το 95% ρητίνης πανελλαδικά. Κατά τη διάρκεια του έτους η περίοδος συλλογής της ρητίνης
πραγματοποιείται από το μήνα Οκτώβριο έως τέλη Μαρτίου. Η ρητίνη παραδίδεται στον εκάστοτε συνεταιρισμό ανά περιοχή και σε συγκεκριμένα εργοστάσια. 
Η παράδοση της ρητίνης, περίπου 5.500 tn, στο εργοστάσιο γίνεται μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου - Μαρτίου με κλήρωση για τη σειρά παράδοσης του προϊόντος ανά συνεταιρισμό, διότι από το εργοστάσιο δεν μπορεί να απορροφηθεί όλο το προϊόν στον ίδιο χρόνο. Περίπου το 25-30% της παραγωγής παραδίδεται από τα μέσα του μήνα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Σταδιακά το εργοστάσιο που αγοράζει το προϊόν, παραδίδει τα ένσημα στους συνεταιρισμούς και στους ρητινοκαλλιεργητές προκειμένου να ανανεωθεί η ασφάλισή τους. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς τα ένσημα που καταχωρούνται μετά τη συλλογή κάθε χρόνο, εξασφαλίζουν ασφάλιση μέχρι την 28/2 του επόμενου έτους για τους ρητινοκαλλιεργητες και τις οικογένειες τους. 
Επομένως περίπου το 25-30% των ρητινοκαλλιεργητών που παραδίδουν από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου, παραμένουν ανασφάλιστοι από 1 έως 2 μήνες μέχρι να εκδοθούν τα νέα ένσημα και να κατατεθούν στον ΕΦΚΑ ώστε να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ενημερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχές που αφορούν την Δημόσια Υγεία.
 Αν λάβουμε υπόψη ότι η συγκεκριμένη περίοδος λόγω του χειμώνα παρουσιάζει έξαρση ιογενών ασθενειών ειδικότερα για μικρές ηλικίες, το πρόβλημα καθίσταται ιδιαίτερα σοβαρό. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου η ασφαλιστική ενημερότητα των ρητινοκαλλιεργητων να ισχύει κάθε χρόνο έως τέλος Απριλίου, ώστε να παραμένουν ασφαλιστικά ενήμεροι οι ρητινοκαλλιεργητές μέχρι την παράδοση των νέων ενσήμων.

 Ο Βουλευτής 
Μαρίνος Γιώργος 
Κατσώτης Χρήστος 
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.