Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ζούμε μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα αλλάξει τα πάντα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή την οποία γνωρίζουμε.


Από:Κώστας Γουρνάς


Είναι αυτονόητο πια ότι ζούμε μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα αλλάξει τα πάντα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή την οποία γνωρίζουμε. 

Στην Ελλάδα θα ζήσουμε προοδευτικά τις επόμενες δύο εβδομάδες ένα ολικό lock down σε κάθε οικονομική δραστηριότητα και ο κόσμος θα βγαίνει από τα σπίτια του μόνο για τα απαραίτητα.
 Θα ζήσουμε σκηνές πολέμου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
 
Η αιτία αυτής της τεράστιας ανατροπής στις ζωές μας, όμως, δε λέγεται covid 19.
 Λέγεται νεοφιλελευθερισμός και καπιταλισμός.
 Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική αιτία της καραντίνας είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας δε μπορεί να ανταπεξέλθει μία μαζική παρουσία νοσούντων στα νοσοκομεία. Όσοι έχουν γνωστούς νοσηλευτές και γιατρούς γνωρίζουν ήδη τι επικρατεί εκεί. Οι νεκροί θα είναι αποτέλεσμα όχι του ίδιου του ιού και όσων προκαλεί στον οργανισμό, όσο της ανεπάρκειας του όλου συστήματος.


Εφόσον η πανδημία έρθει σε ύφεση και επανέλθει σταδιακά η "κανονικότητα", η οικονομική κρίση που θα αφήσει πρόκειται να είναι τόσο μεγάλη όπου θα απαιτηθούν νέα "μνημόνια", νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και φυσικά μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. 

Θα συνεχιστεί δλδ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πρόσχημα την ανύψωση της οικονομίας. Και μάλιστα υπό το ύφος της εθνικής ομοψυχίας για να ξανασηκωθεί η χώρα στα πόδια της. Αν υπολογίσει κανείς και τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους δανειστές που έρχονται από το 2022 κι έπειτα, μιλάμε για τον απόλυτο εφιάλτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κρίση που έφερε ο covid 19 θα γιγαντώσει τις πολιτικές απομόνωσης που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία με ένα επιπλέον ιδεολογικό όπλο, αυτό της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας με τη νεοφιλελεύθερη μορφή των τελευταίων δεκαετιών θα αλλάξει για πάντα. Ο ρατσισμός θα εκτιναχθεί. Οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί που αναπτύχθηκαν μετά την κρίση του 2008 θα μπούν στην τελική ευθεία προμηνύοντας πιθανώς ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Όσο για την ελληνική κοινωνία, θα ξεχάσει τον covid 19,όπως ξέχασε άλλα κι άλλα. Θα θυμηθεί πάλι τα Εξάρχεια, τους πρόσφυγες στον Έβρο και άλλα πολλά που θα εκκινήσουν και πάλι την κανονικότητα. Θα κάτσουμε σπίτια μας μην έχοντας αυταπάτες. Η κοινή λογική δεν είναι αποτέλεσμα κρατικής επιβολής. Αν δεν το κάνουμε θα πεθάνει κόσμος. Πολύς. Αυτό σημαίνει κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Γνωρίζουμε όμως τι θα έρθει αλλά και τι ουρά θα αφήσει αυτή η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα κρατικού ελέγχου. 

Κι αν για τους νετσαγεφικούς ο κορονοιός θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος της αντικρατικής πάλης, ας μην τους κακολογούμε. Θα κριθούν φυσικά. Το πολύ πολύ να πέσει το κύρος της Αναρχίας λίγο περισσότερο. Το κύριο μέλημα των υπόλοιπων είναι να είμαστε όλοι εκεί υγιείς και έτοιμοι για σκληρές μάχες την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.