Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Αυτό που έπεται είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τη γενιά μας.

Από:Κώστας Γουρνάς

Είναι δεδομένο πια ότι οδεύουμε σε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πιθανότατα από αύριο και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα. Το κλίμα αυτό έχει καλλιεργηθεί συστηματικά όλη την προηγούμενη εβδομάδα από το σύνολο των ΜΜΕ κι από τα κυβερνητικά εργαλεία της διαχείρισης των σοσιαλ μίντια. 

Κι αυτό θα συμβεί παρόλο που η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της επιδημίας και τηρεί τους αυτονόητους κανόνες υγειονομικής προστασίας. 


Λόγω της εργασίας μου εξακολουθώ να κυκλοφορώ έξω και η αλήθεια είναι ότι δεν παρατηρείται κάποιος ιδιαίτερος συνωστισμός, πέρα από τα σημεία πώλησης αγαθών και τους εργασιακούς χώρους. 
Στην πραγματικότητα, η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας δε θα συνεισφέρει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Ο μόνος λόγος, λοιπόν, που θα υιοθετηθεί αυτό το μέτρο είναι για να εδραιωθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης με έναν κατεξοχήν συμβολισμό. 
Για να μείνει μία ισχυρή παρακαταθήκη από μεριάς του κράτους μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. 
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μία καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας δε μπορεί να εφαρμοστεί πραγματικά μόνο με την παρουσία αστυνομίας, αλλά και του στρατού στους δρόμους. Μία τέτοια εξέλιξη ίσως να έπεται αναλόγως τον αριθμό των θυμάτων και την διάρκεια της επιδημίας
. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι εδώ δε μιλάμε για ένα κράτος πρόνοιας που δρα για τη σωτηρία των πολιτών του. Εδώ μιλάμε για ένα κράτος στυγνών εγκληματιών που αφού κατέστρεψαν τις ζωές των ανθρώπων με τα μνημόνια και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, τώρα απλά κάνουν διαχείριση κρίσης. 
Πολιτική διαχείριση του κόστους όλης αυτής πρωτοφανούς κατάστασης. Για το πολιτικό τους μέλλον νοιάζονται κι όχι για εμάς. Είναι κρίσιμο μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς, οι δυνάμεις του κινήματος να δείξουν υπευθυνότητα και όχι άκριτο εφησυχασμό. 
Η μαζική παρουσία στο δρόμο είναι σαφώς επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον προς το παρόν. 
Η εμπειρία της φυλακής έχει δείξει ότι μπορούν να αναζητηθούν συλλογικά μέθοδοι αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται. Συνελεύσεις ομάδων, συλλογικοτήτων και απόπειρες διερεύνησης της όλης κατάστασης μπορούν να συνεχιστούν και μέσα σε καθεστώς καραντίνας. Είναι σημαντικό να μην παραλύσει τώρα το κίνημα. 
Αυτό που έπεται είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τη γενιά μας. Όντως βρίσκονται σε πόλεμο. Οχι απέναντι στον ιο. 
Πολύ πιθανό και μεταξύ τους, αλλά πρωτίστως απέναντι στους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.