Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα και η εκλογική συμπεριφορά....

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα και η εκλογική συμπεριφορά που το διαμόρφωσε είναι ενδεικτικό των κοινωνικών διεργασιών, ζυμώσεων κλπ. 
Η λαϊκή βούληση δεν είναι προεξοφλείται σε ένα υποκατάστατο δημόσιο χώρο όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 Σε αυτή τη ψευδαίσθηση αμεσοδημοκρατίας όπου το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, επειδή δεν ταυτίζεται με τις απόψεις του πολιτικό - ορθακισμού των σοσιαλ μίντια, εμφανίζεται ως ένα είδος άτολμου και φοβικού υπανθρώπου, χωρίς δημοκρατικές ανησυχίες, χαρακτηριζόμενος απαξιωτικά ως «κυρ - Παντελής». 
Η ιδεολογική αλαζονεία της new left και όλες αυτές οι μετα-υλικές υποσχέσεις (πως θα συγκινηθεί ο άνθρωπος του μόχθου από την ιδέα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης όταν είναι ο πρώτος που θα επιβαρυνθεί πχ με φόρο άνθρακα) όχι απλά ηττήθηκαν αλλά χρεοκόπησαν.
Η προϊούσα συντηρητικοποίηση των κοινωνιών (βλ. Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία) ούτε απεμπόληση των δημοκρατικών αξιών τους συνεπάγεται ούτε τις καθιστά παραδοσιοκρατικές • είναι πλέον κοινωνίες που διεκδικούν το δικαίωμα να ανησυχούν για την ταυτότητα τους, να αξιώνουν το σεβασμό της εργασιακής ηθικής τους και το δικαίωμα στην ασφάλεια. 
Για αυτό και η συζήτηση περί συντηρητικής ιδεολογίας δεν πρέπει να περιοριστεί στα κενά συνθήματα περί παντοδυναμίας των αγορών ή να αντιπαραβληθεί μόνο στον συνθηματολογικό εκχυδαϊσμό της πολιτικής.

 Κωνσταντίνος Μουρτοπάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.