Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Επιστολή Γιάννη Ψαρρού στον Γιώργο Τσαπουρνιώτη

 Προς

τον Δήμαρχο (Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας)

κ. Γιώργο Τσαπουρνιώτη



Κύριε Δήμαρχε,

Για τα θέματα που συζητήσαμε στο γραφείο σας πριν λίγες μέρες, έκανα τις αντίστοιχες ενέργειες και σας ενημερώνω.



1. Θέμα Γ.Α.Κ (Γενικού Αρχείου του Κράτους)

Απ’ ότι με ενημέρωσε ο υπεύθυνος του Γ.Α.Κ. Χαλκίδας και η υπεύθυνη προϊσταμένη πρέπει να κάνουμε ως Δήμος τις ακόλουθες ενέργειες.

Να στείλουμε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας - Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ζητώντας την τοποθέτηση μόνιμου υπαλλήλου στο Γ.Α.Κ Λίμνης του Δήμου μας, αιτιολογώντας το αίτημά μας. Επίσης, το αίτημά μας αυτό, να το κοινοποιήσουμε και στο Γ.Α.Κ Χαλκίδας (Δ/νση: Τζαβέλα 5 34100 Χαλκίδα).

Ακόμη να επισημάνουμε προς το αρμόδιο Υπουργείο εάν μπορούμε εμείς ως Δήμος να τοποθετήσουμε προσωρινά ένα υπάλληλο του Δήμου μας ή κάποιον εκπαιδευτικό με μετάθεση στη πόλη μας.



2. Μνημείο Λέλας Καραγιάννη

Για το θέμα αυτό ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καταλήξαμε:

Εφόσον πρόκειται για ανάδειξη του χώρου, όπου βρίσκεται το μνημείο, οι πρώτες ενέργειές μας είναι:

α. Αρχιτέκτων – μηχανικός να αναλάβει να φτιάξει ένα σχέδιο (μακέτα) του χώρου, σύμφωνα με την έκταση και τον τρόπο ανάδειξης του συνολικού χώρου, μαζί με το μνημείο της Λέλας Καραγιάννη.

β. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον διαθέσιμο χώρο, εάν είναι ιδιόκτητος ή κοινόχρηστος.

γ. Δεύτερη ενέργεια είναι να στείλουμε το σχέδιο ανάδειξης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και αυτή με τη σειρά της να το διαβιβάσει στην Υπηρεσία Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, για έγκριση αδειοδότησης.

ΣΗΜ. Το μνημείο αυτό με την ιστορικότητα και αναγνωρισιμότητα που έχει, χρέος μας είναι να το έχουμε στην καλύτερη θέση της πόλης μας, τόσο για εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους επισκέπτες μας.



3. Οι προτομές των δυο Αγωνιστών

Για τις δύο προτομές των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, για την τοποθέτησή τους στην Πλατεία Ηρώων. Η μόνη πρόταση που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατόν στον ίδιο χώρο της Πλατείας Ηρώων.



4. Το Γκιόσκι (Ανατολικά της Λίμνης)

Ο μικρός αυτός γραφικός χώρος θέλει προστασία και ανάδειξη.

Προστασία, γιατί ο χώρος φθείνει συνεχώς από τον κυματισμό της θάλασσας, οι δε ρίζες των λίγων δένδρων που έχουν απομείνει βρίσκονται μέσα στη θάλασσα.

Ανάδειξη, ο χώρος αυτός μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε πολυχώρο, φιλοξενώντας κοινωνικές, πολιτιστικές και οικολογικές εκδηλώσεις , τουλάχιστον στους έξι καλοκαιρινούς μήνες.



5. Τα Μουσεία στον Δήμο μας

α. Τα μουσεία του Δήμου μας πρέπει να έχουν καλή οργάνωση και λειτουργία. Πρέπει να είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού και της λαογραφικής παράδοσης για όλους μας, περισσότερο δε για τους επισκέπτες μας.

β. Έχουμε το πλεονέκτημα να δημιουργήσουμε και νέα μουσεία (π.χ. ένα μουσείο του λευκόλιθου και του απολιθωμένου δάσους ή μουσείο των δύο Ηρώων μας Αγωνιστών Αγγελή Γοβιού – Λέλας Καραγιάννη και άλλων αγωνιστών και ιστορικών προσώπων).

γ. Για το Κτίριο Μελά δεν έχουμε δει ακόμη να προχωράει το έργο, από ενδιαφέρον και μόνο θα θέλαμε να μάθουμε για την καθυστέρηση αυτή.



6. Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Για το σοβαρό αυτό θέμα δεν γνωρίζουμε ακόμη επίσημα τι ετοιμάζει η επιτροπή μελέτης.

Η τριμελής επιτροπή που υπάρχει στον Δήμο μας ασφαλώς θα ξέρει για τις προτάσεις της επιτροπής, πιθανώς και οι μηχανικοί του Δήμου μας. Μια πρώτη ενημέρωση θα μπορούσε να είχε γίνει, τουλάχιστον, με τους φορείς του Δήμου μας.



7. Η Βιομηχανική περιοχή στον Δήμο μας

α. Τι θα γίνει με το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Μαντούδι: Θα είναι τελικά Υψηλής Όχλησης ή Μέσης Όχλησης; Ύστερα από τον φραγμό που έγινε τον Ιούνιο του 2021 (με την τροποποίηση του νόμου εν αγνοία μας) να μη μπορούμε να επιλέξουμε ως Δήμος και τοπική κοινωνία τη Μέση Όχληση, τι περιμένουμε παθητικά τόσο χρονικό διάστημα, από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα;

β. Η μελέτη της κυρίας Γεωργούλα, που έγινε κατά παραγγελία του Δήμου μας (περίπου το 2020) και προβλέπει τη Μέση Όχληση για τη Βιομηχανική περιοχή στο Μαντούδι και το Επιχειρηματικό Πάρκο, τι θα γίνει θα μείνει στα χαρτιά; Για ποιο σκοπό την πλήρωσε ο Δήμος μας;

γ. Υπάρχει πιθανότητα να πετύχουμε τη Μέση Όχληση με το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σύμφωνα και με το νέο νόμο 4982/15-10-22 (αρ. φύλλου 195) για τα ΕΠ – Πάρκα, που καθορίζει πέντε (5) κατηγορίες ειδικών πάρκων και όχλησης;

δ. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να το πετύχουμε μένοντας αδρανείς, χωρίς αγωνιστική και πολιτική πίεση;

Σας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από τον Αύγουστο 2022 ως Συντονιστική Ομάδα της Κίνησης. Εμείς όπως βλέπεις, κ. Δήμαρχε, έχουμε υπομονή και περιμένουμε, όμως στο τέλος θα ζητηθούν ότι ευθύνες υπάρχουν.



8. Επιτροπή Πολιτισμού – Περιβάλλοντος – Αθλητισμού

Υπάρχει ανάγκη να λειτουργεί στον Δήμο μόνιμα μια τέτοια επιτροπή, για τους ακόλουθους λόγους:

α. Να προετοιμάζει έγκαιρα τον τρόπο και το περιεχόμενο κάθε θεσμικής εκδήλωσης που γίνεται στον Δήμο μας και να υπάρχει αντίστοιχα μια διαρκής επεξεργασία θεμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν στις εκδηλώσεις.

β. Οι ενεργοί σύλλογοι του Δήμου μας (πολιτιστικοί – περιβαλλοντικοί – αθλητικοί και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο στην προετοιμασία κάθε εκδήλωσης αλλά και στην πραγματοποίησή της. Έτσι θα έχουμε πολύ περισσότερη μαζικότητα στις εκδηλώσεις.

γ. Η συμμετοχή όλων των συλλόγων, ανάλογα βέβαια την εκδήλωση, θα φέρει την ισότητα και την αγαστή συνεργασία του δήμου έναντι των συλλόγων, αλλά και μεταξύ τους.

Στην επιτροπή αυτή θα είναι ένας υπεύθυνος από τον Δήμο ή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Ο κάθε σύλλογος θα εκπροσωπείται από ένα άτομο του Δ.Σ. του συλλόγου.

Παλαιότερα, θυμάμαι, υπήρχε μια μικρή επιτροπή δημοτών που προετοίμαζε τις εκδηλώσεις μαζί με τον υπεύθυνο του Λαογραφικού Μουσείου μας.

Τέλος ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε θετική ανταπόκριση στα αναφερόμενα θέματα και στις προτάσεις μας.



Λίμνη 10 Απριλίου 2024



Φιλικά

Γιάννης Ψαρρός

(Γραμματέας της Κίνησης Πολιτών)



1 σχόλιο:

  1. Το ότι οι προτομές των 2 αγωνιστών έχουν φύγει από την πλατεία ηρώων και είναι πεταμένες στα σκαλιά του δημαρχείου, είναι κάτι που δε χωνεύεται! Δυστυχώς το επίπεδο μας είναι πολύ χαμηλό, αδιαφορούμε παντελώς για την ιστορία μας και μένουμε άπραγοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.