Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Μετάθεση ευθυνών στους πολίτες για την πυροπροστασία των κτιρίων!

 


Κοινή Δήλωση Τομεαρχών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Σ. Κεδίκογλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, Εσωτερικών Γ. Πούλου:

Νέα αιφνιδιαστική μετάθεση ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ στους πολίτες για την πυροπροστασία των κτιρίων!
Για μία ακόμη φορά τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης θα τις πληρώσουν οι πολίτες και οι Δήμοι της χώρας, αφού η ανικανότητα της κυβέρνησης και των Υπουργείων να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο την πρόληψη των πυρκαγιών είναι πλέον εμφανής. Πρόκειται για μια αδιανόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3475/2023), που εξειδικεύει τον Νόμο  4662/2020.
Πρόκειται για μια «πατέντα» που μεταθέτει τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες, υποχρεώνοντας τους να αναθέσουν σε μηχανικούς (ποιας ειδικότητας;) να συντάξουν έκθεση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και μελέτη πυροπροστασίας για το ακίνητο τους, να υποβάλουν τις δηλώσεις τους σε ανύπαρκτες πλατφόρμες και όλα αυτά μέχρι τέλος Απριλίου! Ταυτόχρονα, υποχρεώνει τους υποστελεχωμένους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν Επιτροπές Ελέγχου με εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν διαθέτουν.
Και βέβαια, δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια ενημέρωσης των ιδιοκτητών για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, οι οποίοι μάλιστα ενημερώθηκαν, μετά την πρώτη καταληκτική ημερομηνία, που προέβλεπε η ΚΥΑ!
Και ενώ αυτές τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες επιβάλλεται να τις καταθέσουν σε δυο φάσεις, τα δύο αρμόδια Υπουργεία, αλλά και οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει καν τις αντίστοιχες πλατφόρμες
Για μια ακόμη φορά, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς διαβούλευση μεταθέτουν την ευθύνη στους πολίτες και τους αναγκάζουν να επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά, πληρώνοντας είτε για το κόστος προσαρμογής των κτηρίων είτε για τα πρόστιμα μη συμμόρφωσης.
Επιπλέον, αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο!
Νομίζει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι με αυτό τον τρόπο αποποιείται τις ευθύνες της για την ανάγκη πρόληψης και πυροπροστασίας και κατά την προσφιλή της συνήθεια μεταφέρει την ευθύνη σε ατομικό επίπεδο αδιαφορώντας για το κόστος και την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι πολίτες;
Και αν δυστυχώς υπάρξουν καταστροφικές πυρκαγιές και φέτος, θα φταίνε οι πολίτες που δεν θα έχουν προβεί στις κατάλληλες εργασίες και όχι η κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής στον τομέα της πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.