Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τιμάμε το μεγάλο σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό -Πλατεία Μαντουδίου, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 ώρα 20:30


 

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου ώρα 20:30 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πλατεία Μαντουδίου σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής!


 Η περιοχή μας τιμά έναν μεγάλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Θόδωρο Μαραγκό, που έζησε την Μεγάλη Απεργία το Μάρτη του '76 στο Μαντούδι, δίπλα στους απεργούς των μεταλλείων λευκολίθου ,καταγράφοντας  αδιάκοπα με την κάμερα την πορεία της μεγάλης εξέγερσης των Μεταλλωρύχων μας.
Με το υλικό αυτό έγινε η βραβευμένη ταινία ντοκουμέντο ΜΑΝΤΟΥΔΙ΄76

 Στην πλατεία θα προβληθεί και η τελευταία του ταινία "ΤΟ ΧΡΕΟΣ" ,με αδημοσίευτο υλικό από την μεγάλη απεργία , ενώ θα τιμηθεί για τη προσφορά του στον τόπο μας, από τον δήμαρχο κ.Γιώργο Τσαπουρνιώτη και τον κ.Γιώργο Χασάπη (Πρόεδρο της κοινότητας Μαντουδίου το 1976)


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Θόδωρος Μαραγκός

Ο Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Θόδωρος Μαραγκός γεννήθηκε, το 1944, στα Φιλιατρά. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος σε διάφορα περιοδικά, ενώ παράλληλα σπούδασε ζωγραφική.

 Έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση σκηνοθετώντας τις σειρές, «Έμμονες ιδέες» και «Πέρα από τον ορίζοντα». Το 1998, εμφανίστηκε μπροστά από την κάμερα στην ταινία μικρού μήκους, «Θαύματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας» του Στέργιου Νιζήρη. 

Μέσα από τη διαρκή σύγκρουση με το κατεστημένο, ο Θόδωρος Μαραγκός αγαπήθηκε από το κοινό και ταινίες, όπως το «Μάθε παιδί μου γράμματα», αποτέλεσαν σταθμό στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

 Η ταινία «Ισοβίτες» δεν προβλήθηκε ποτέ στις μεγάλες αίθουσες, διότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαραγκό, «πολεμήθηκε από το υφιστάμενο σύστημα». Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο YouTube, ανεβασμένη από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, σε μία προσπάθεια να φτάσει η ταινία στο κοινό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Μαραγκού: 

To 1969, η ταινία μικρού μήκους-κινουμένων σχεδίων, «Τσουφ», απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και το ειδικό βραβείο κριτικών. Το 1971, απέσπασε, ξανά το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία μίκρου μήκους-κινουμένων σχεδίων, «Σσσστ!». 

Το 1980, κέρδισε το πρώτο βραβείο σεναρίου στο Σαν Ρέμο με την ταινία μεγάλου μήκους, «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», η οποία ήταν και η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς. Το 1981, με την ταινία μεγάλου μήκους, «Μάθε παιδί μου γράμματα», απέσπασε τα τέσσερα πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 Το 2005, κέρδισε το β’ βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το ντοκιμαντέρ fiction και animation, «Black μπεε...». Τέλος, ξεχωριστή θέση κατέχει και το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε το 2018, υπό τον τίτλο «Όλο γελούσε».

 





  Η απεργία κράτησε μέχρι τις 7 Απριλίου 1976 και σημαδεύτηκε  από οδοφράγματα, άγριες συγκρούσεις, τραυματισμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις  εργατών και  πολιτών και 1.400 απολύσεις  μετά την περίοδο αυτή. 

Eνδεικτικό του αυταρχισμού ηταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η αποστολή 2.500  δυνάμεων καταστολής με  40 θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα  (αύρες).

"Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία.  Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ. "




2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πολλοί νέοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το 1976. Αρκεί να κοιτάξουν τις φωτογραφίες της εποχής εκείνης και να δουν στο "Σταυρό" και τη "Γέφυρα", γέροι ,νέοι και μανάδες με τα μωρά στην αγκαλιά να μπαίνουν μπροστά στα ΜΑΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.