Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Από που προέρχεται, το όνομα της πόλης του Μαντουδίου ...


Από:Γιώργος Λάμπρου

ΜΑΝΤΟΥΔΙ.Από τις έως τώρα γνωστές πηγές προκύπτει ότι η ονομασία δόθηκε από τους Φράγκους κατακτητές (Λομβαρδούς μάλλον) κατά τον 13o αιώνα μ.Χ.
Μέχρι τότε αναφερόταν ως Cerìnthus Κήρινθος.
 
Από όλες τις προταθείσες-μέχρι στιγμής-ερμηνείες:Φρούριο, κωμόπολη και πύργος Μαντούκο,καθώς και τις πιθανές ατεκμηρίωτες ερμηνείες από Μαντώ, κόρη του μάντη Τειρεσία,και το maida-ινδικά-μαντο-ψωμί των Ρομά,νομίζω ότι η πληρέστερη ετυμολογικά άποψη είναι αυτή του φιλολόγου καθηγητή Δ.Μπαρσάκη που λέει εν συντομία ότι:
 
Η λέξη Μαντούδι είναι λατινογενής και σύνθετη εκ των θεμάτων mant(manto)=διατηρώ και ud(-α-udum)=υγρώδης,δηλούσα δε τόπο... humus manduda... εξελίχτηκε στο κύριο όνομα "Mantuda" που δηλώνει υγρώδη τόπο, τόπο που κρατάει μονίμως υγρασία ή νερό.Μαντούδα ήταν το όνομα όλης της περιοχής εντός της οποίας υπήρχαν τα Μαντούδια (οικισμοί) και στη συνέχεια το ένα Μαντούδι στη σημερινή θέση.
 
Ως γνωστόν μέχρι τα μέσα του 20 αιώνα ο κάμπος και η περιοχή του Κυμασίου ήταν καλυμμένος με νερό στο μεγαλύτερο μέρος του.
 
(Το κείμενο είναι του εξαιρετικού συναδέλφου καθηγητή και φίλου Μαντουδιανού Κωνσταντίνου Βέττα,από πηγές που έχει συγκεντρώσει,και αρκετά πράγματα αναφέρονται και στο βιβλίο του 
"Μαντούδι - Το χρονικό ενός τόπου". 
Η δε φωτογραφία δε χρειάζεται να πούμε ποιανού είναι!) "Μαντούδι και πάλι Μαντούδι, κομμάτι γυρεύεις καρβέλι σου δίνουν" (η γνωστή φράση)που μου είπε και κάποιος Ρομά που συνάντησα πριν από χρόνια στη Σίκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.